TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prie Seimo rengiamas mitingas prieš miškų naikinimą

Vilniuje penktadienį rengiamas protestas prieš plynuosius miškų kirtimus saugomose teritorijose.
Ruduo Vilniuje
Ruduo Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Mitingas Protestas

Mitingo „Kieno miškas?“ organizatoriai teigia, kad saugomose teritorijose atliekami plyni sanitariniai kirtimai rodo, kad Lietuvos miškai nėra tinkamai apsaugoti.

„Pasauliniame kontekste Lietuva užima antrą vietą tiekiant medieną „Ikea“ prekybos tinklui – pagal šį rodiklį lenkiame tokias šalis kaip Kinija, Rusija, Švedija. (...) Valstybinių miškų urėdija tapo trečia pelningiausia įmone Lietuvoje. 2022 metais pelnas siekė virš 127 mln. eurų (...) Saugomi miškai turi būti saugomi ir jų turi daugėti!“, – kvietime į mitingą rašo organizatoriai. 

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, protestuoti leista 500 dalyvių. Pilietinės organizacinės grupės atstovų teigimu, protesto metu bus reikalaujama keisti požiūrį į miškus ir susirūpinti gamtos išsaugojimu.

„Laikas keisti taikomus miškininkystės metodus iš esmės ‒ saugomų teritorijų miškai turi būti atiduoti gamtai atsikurti ir klestėti, o ne naudojami medienos tiekimui. Saugomos teritorijos turi būti išties saugomos! Ir jų turi daugėti. O visuose už saugomų teritorijų esančiuose miškuose ūkinė veikla turi būti vykdoma su derama pagarba gamtai ir gyvybei“, – pranešime nurodė pilietinės organizacinės grupės atstovai. 

Organizatorių duomenimis, šiais metais vykdant sanitarinius kirtimus buvo planuojama iškirsti daugiau nei 4 tūkst. hektarų miško.

Aplinkos ministerijai antradienį pranešus, kad sustabdyti aštuoni pradėti plynieji sanitariniai kirtimai Punios šilo genetiniuose draustiniuose, nevyriausybinė organizacija Baltijos aplinkos forumas trečiadienį teigė, kad kirtimai jau yra įvykdyti. 

Ministerija yra inicijavusi Miško kirtimų taisyklių pataisas, kuriomis būtų griežčiau reglamentuojami plynieji sanitariniai kirtimai. Tikimasi, kad jos bus patvirtintos gruodžio pradžioje. Taisyklėmis siekiama, kad miške įsiveisus kenkėjui nebūtų iškirstas visas plotas, o tik nebegyvi medžiai.

Spalio pradžioje visuomenininkai pranešė apie medžių kirtimą Šimonių girios sklype, kuris patenka į įstatymais apsaugotą vertingą gamtinę teritoriją. Reaguodama į tai ministerija sustabdė du kirtimų leidimus, Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius