Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkį augino imdamas paramą atskiriems žingsniams

Vilkaviškio savivaldybėje ūkininkaujantis Audrius Meseckas savo ūkį išaugino palaipsniui – išvystęs vieną veiklą, kitos ėmėsi tik gavęs paramą. Ūkininkas pripažįsta, kad be Lietuvos kaimo plėtros 2014 – 2020 metų programos paramos per trumpą laiką tokių rezultatų, kokius turi šiandien, nebūtų pasiekęs.
Šilauogės
Šilauogės / 123RF.com nuotr.

Ūkininkauti A.Meseckas pradėjo tikėdamas savo jėgomis, tačiau pasodinęs pusę hektaro šilauogių, suprato, kad reikalingos papildomos lėšos ūkio plėtrai ir pajamoms didinti. Užsibrėžęs tikslą plėstis ir iš ūkyje užaugintos žaliavos gaminti produktus, ūkininkas kreipėsi paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ “ veiklos sritį "Parama smulkiesiems ūkiams" ir parengė du projektus paramai gauti.

Iš pirmojo projekto paramai gauti skirtų lėšų A.Meseckas įsigijo nedidelį, modernų traktorių šilauogyno priežiūrai ir danielius. Iš antrojo – dalį gautos sumos panaudojo produktų iš savo ūkio žaliavų gamybai, perdirbimui ir tiekimui į rinką, pirko mikroautobusą su šaldymo įranga, o ūkinio pastato atnaujinimui – statybinių medžiagų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arčiau gamtos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arčiau gamtos

Su parama įkūrė mišrų ūkį

Parama smulkiajam ūkininkui leido ne tik išplėsti ūkį, bet ir pakeisti jo pobūdį – iš augalininkystės paversti mišriu.

Pirmąją paraišką paramai gauti ūkininkas pateikė, kai ūkyje tebuvo pasodinta 0,5 ha šilauogių. Gavęs paramos lėšas, A. Meseckas papildomai įsigijo šilauogių sodinukų, naujos technikos jų priežiūrai, ir danielių. Savo valdose apgyvendinęs gyvūnus, augalininkystės ūkį jis pavertė mišriu.

Ūkio plėtrai danielių pasirinkimą lėmė lengva jų priežiūra. Dabar ūkininko valdose ganosi daugiau kaip 70 danielių. Patelės parduodamos veislei, patinėliai – mėsai, todėl ūkis gauna papildomų pajamų.

Kitas kelias – produkcijos perdirbimas

Gavęs paramą produktų iš savo ūkio gamybai, ūkininkas įsigijo liofilizatorių. Liofilizãcija tai konservavimo būdas, kurio metu drėgmė iš produkto pašalinama sublimacijos būdu. Įprastinį liofilizacijos procesą sudaro 3 etapai: užšaldymas, pirminis ir antrinis džiovinimas. Pirmiausia mėginiai užšaldomi žemoje temperatūroje (žemesnėje kaip 0 °C), kad taptų kieti, o juose esantis vanduo suformuotų ledo kristalus. Pirminio džiovinimo metu susidarę ledo kristalai pašalinami sublimacijos būdu. Norint išvengti mėginio subliuškimo arba atitirpimo, proceso metu kontroliuojami įvairūs parametrai, pvz., slėgis, temperatūra, laikas.

Dalį šilauogių ūkininkas liofilizuoja. Šalčiu džiovintos uogos išsaugo savo vertingąsias savybes ir turi didelę paklausą. Jas mielai perka ir bitininkai, su kuriais A.Meseckas bendradarbiauja. Ūkininkas mąsto, – jei turėtų didesnį liofilizavimo įrenginį, galėtų liofilizuoti ne tik uogas, bet ir daržoves bei danielių mėsą.

Jei turėtų didesnį liofilizavimo įrenginį, galėtų liofilizuoti ne tik uogas, bet ir daržoves bei danielių mėsą.

Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos paramos sustiprintas Stirniškių ūkis toliau plečiasi – šiemet ūkininkas pasodino gervuogių, planuoja įveisti naują braškių plantaciją.

„Perspektyvą matau neblogą, tik reikia paramos darbo našumui didinti,“,– sako ūkininkas, jau studijuojantis Lietuvos kaimo plėtros programos 2023 – 2027 metų strateginį planą (Strateginis planas) ir ieškantis galimybių užaugintos produkcijos perdirbimo verslui plėsti.

Kuo ateityje galės pasinaudoti smulkūs ūkininkai

Strateginiame plane smulkiesiems ūkininkams numatytos platesnės galimybės ir tikslesnis jų rėmimas, nei Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programoje. Jame sukurtos atskiros intervencinės priemonės labai smulkiems ir smulkiems-vidutiniams ūkiams remti.

Strateginiame plane smulkių ir vidutinių ūkių plėtrai numatyta skirti 45 mln. Eur paramos, labai smulkių ūkių plėtrai – 15 mln. Eur.

123RF.com nuotr./Ekologinis ūkis
123RF.com nuotr./Ekologinis ūkis

Labai smulkūs ūkiai bus remiami pagal priemonę ,,Labai smulkių ūkių plėtra". Paramos lėšomis bus skatinama gaminti aukštesnės pridėtinės vertės žemės ūkio produktus, orientuotis į rinką, daugiau dėmesio skiriant naujoms technologijoms ir skaitmenizacijai, taip pat bendradarbiauti, įgyvendinant ūkininkų grupių projektus ir kolektyvines investicijas.

Paramos galės prašyti ne tik žemės ūkio veikla užsiimantys fiziniai asmenys, bet ir juridiniai asmenys, žemės ūkio kooperatyvai, superkantys ir realizuojantys tik savo narių valdose užaugintus ir jų pagamintus produktus.

Svarbi dar viena naujovė – paramos galės kreiptis ir keli ūkio subjektai, įgyvendindami kolektyvines investicijas, tokiu atveju didėtų parama.

2023-2027 m. laikotarpiu labai smulkiems ūkiams numatyta didesnė parama – iki 25 tūkst. Eur. Jeigu projektą įgyvendins 2 ūkio subjektai, parama sieks iki 50 tūkst. Eur, jei 3 – iki 75 tūkst. Eur, o jeigu dalyvaus 4 ar daugiau ūkio subjektų – 100 tūkst. Eur.

Taip pat pakelta valdos ekonominio dydžio kartelė: kai paraišką teiks vienas žemės ūkio subjektas, valdos ekonominis dydis turės būti ne mažesnis kaip 8 tūkst. Eur ir ne didesnis nei 16 tūkst. Eur. Kai paraišką kartu teiks keli ūkio subjektai – žemės ūkio valdos ekonominis dydis turės būti ne mažesnis kaip 4 tūkst. Eur ir ne didesnis nei 16 tūkst. Eur.

Atkreiptinas dėmesys, kad parama nebebus mokama kaip išmoka, išlaidos bus kompensuojamos. Paramos intensyvumas sieks iki 85 proc.

Pagal SP intervencinę priemonę „Smulkių–vidutinių ūkių plėtra“ paramos galės kreiptis ūkiai, kurių įregistruotas žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra ne mažesnis kaip 16 tūkst. 01 Eur ir ne didesnis kaip 30 tūkst. Eur. Pagal šią priemonę galima didžiausia paramos suma projektui – 200 tūkst. Eur, didžiausias paramos intensyvumas – 65 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Žemės ūkio ministerijos logotipas/logotipai
Žemės ūkio ministerijos logotipas/logotipai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius