Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Visiška priklausomybė“ arba Rusija dėl sankcijų gali likti be įprasto maisto produkto

Jei Europos Sąjunga naujausiame sankcijų pakete uždraus tiekti viską, kam gaminti reikalinga pieno raugas, Rusijos rinka gali likti be grietinės, praneša „The Moscow Times“, remdamasis Rusijos žemės ūkio bendrovių grupės „AgriVolga“ įkūrėju Sergejumi Bachinu, rašo tvnet.lv.
Grietinė
Grietinė / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Rusija Pienas Raugas

„Vartotojai, regis, iki galo nesupranta [situacijos rimtumo], kad jei staiga Europa įves sankcijas pieno raugui, Rusijoje neliks grietinės. Mes negalime jos pasigaminti patys, todėl esame visiškai priklausomi nuo šių tiekimų. Manau, kad tai strateginio lygio problema“, – sakė S.Bachinas.

Pasak jo, 90 proc. Rusijos rinkos užima importuojamas raugas, tačiau šalyje „trūksta šios medžiagos gamybos biofabriko“. Rusijoje pieno raugą gamina tik kelios nedidelės įmonės. Pieno mielių pramonė Rusijoje žlugo aštuntojo dešimtmečio pabaigoje ir dešimtojo dešimtmečio pradžioje.

Šiuo metu kritinės padėties Rusijos pieno pramonėje nėra, nes gamintojai sugebėjo išspręsti pakuočių ir įrangos problemas, kurios buvo aktualios 2022 m. pavasarį. Alternatyvų Europos tiekimui į Rusiją buvo rasta „draugiškose šalyse“.

„Pieno pramonė yra tokia, kad daugelį gamyklose ir ūkiuose naudojamų techninių elementų galima įsigyti ne tik Europoje, bet ir Kinijoje bei Turkijoje. Tam galima rasti alternatyvų, jei apie tai laiku pagalvojama“, – aiškino Bachinsas.

Jis atkreipė dėmesį, kad iki sankcijų įvedimo Rusija gamino kartoną, kuris vėliau buvo siunčiamas į Suomiją, kur buvo pjaustomas ir iš jo gaminamos pakuotės. Dabar tai daroma Rusijoje, todėl pieno produktai išlaikė tokios pat kokybės pakuotes kaip ir anksčiau.

Tačiau, nepaisant šių problemų sprendimo, raugo trūkumas yra labai didelė problema, nes nėra kitų jo tiekimo alternatyvų. Norint ištaisyti šią padėtį, reikės didinti gamybą pačioje Rusijoje, tačiau tai užtruks ilgai.

„AgriVolga“ holdingas yra didžiausias mėsos ir pieno produktų gamintojas Rusijoje. Jis užima 40 proc. ekologiškų produktų rinkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius