Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemdirbius gąsdina progresiniai mokesčiai

Žemės ūkio rūmų organizuojamame visuotiniame žemdirbių suvažiavime žadama kreiptis į šalies vadovus dėl augančios mokesčių naštos. Žemdirbių atstovai tikina, kad ir šiuo metu 84 proc. Europos Sąjungos (ES) paramos sumoka mokesčiams. Didelis nerimas kyla dėl galimų progresinių mokesčių.
Po arimus paskui artojus keliauja būriai gandrų.
Po arimus paskui artojus keliauja būriai gandrų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Žemės ūkis


Rengiamame suvažiavime bus aptarta dabartinė žemės ūkio situacija, nauja 2014-2020 m. ES finansinė perspektyva, priimti sprendimai dėl mokestinės aplinkos. Didžiausią nerimą žemdirbiams kelia žemės mokesčių ir nekilnojamo turto įstatymai, taip pat žemės pardavimo užsieniečiams klausimas.

Pasak Žemės rūmų vadovo Adriejaus Stančiko, šiuo metu Lietuvos ir užsienio žemdirbių finansinės galimybės labai skiriasi: „Istorija rodo, kad visą laiką vyko karai dėl žemės, tačiau šiuo metu jie vyksta pinigais. Iki 2020 mes gausim tik 75 proc. tiesioginių išmokų. Briuselyje kalbama, kad iki 2028 m. teisioginės išmokos sieks 90 proc. ES vidurkio. Kodėl iki tol turėtume pardavinėti žemę užsieniečiams. Kai perkamoji galia išsilygins, tada galima pardavinėti“, - sakė jis.

"Lietuvos žemdirbiai 84 proc. Europos Sąjungos paramos atiduoda mokesčiams", - sakė J.Kraujelis.

A.Stančiko teigimu, jau ir šiuo metu užsieniečiai per tarpininkus superka žemę, tačiau didesnės kainos, nei Lietuvos ūkininkai jie nemoka.

Žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Jaronimas Kraujelis atkreipė dėmesį į mokestinę politiką. Pasak jo, 2012 m. ūkininkai nuo vienp hektaro žemės sumokėjo 386 litus mokesčių. 2011 sumokėjo 331 litų.

J.Kraujeliui atrodo keistas valdžios sprendimas žemės mokestį skaičiuoti nuo sklypų rinkos vertės, o ne derlingumo: „Žemės ūkio paskirties žemė neturėtų būti vertinama pagal rinkos kainą. Nuo seno Lietuva turi žemių vertinimą pagal duodamą derlių. Mokesčio šaltinis yra pagaminta ir parduota produkcija.“.

Pasak asociacijos vadovo, Lietuvoje žemdirbiai 84 proc. paramos skiria mokesčiams. Be to, jo manymu, ES teikdama paramą per daug kišasi ir kelia nepagrįstų reikalavimų. „Davėt, nesikiškite iki smulkmenų. Leiskit dirbti“, - sakė jis.

Ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmontas nurodė, kad vienas iš suvažiavimo klausimų bus ir progresiniai mokesčiai. „Mus neramina, kad tai stipriai palies žemdirbius. Visi žemdirbiai moka pajamų mokestį. Jei mokesčiai kiltų, tai būtų neteisinga. Mūsų ūkiai dar tik stojasi. Reikia pirkti techniką, žemę“, - sakė jis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius