Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žemės ūkio ministras K.Navickas: maisto krizės nėra, bet gali būti pašarų krizė

Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą dar labiau sujaukė ir taip įtemptą žemės ūkio padėtį. Žemės ūkio produkciją smarkiai išbrangino išaugusios trąšų bei energijos kainos, o dėl Rusijos karinės agresijos ūkininkai gali likti be dalies būtinų pašarų. Ko laukti artimiausiais mėnesiais ir ar jau laikas ruoštis artėjančiai maisto krizei? Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ pokalbis su žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku.
Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

– Ministre, ar tai, kas dabar vyksta žemės ūkio ir maisto sektoriuose, galima būtų pavadinti maisto krize – jau dabar?

– Oi, tikrai ne, tikrai ne dar. Ir greičiausiai nebus galima pavadinti ir rudenį, ko mes labai tikimės. Kas galėtų atsitikti blogiausia kalbant apie Lietuvos rinką, tai galėtume pavadinti pašarų krize. Bet tikrai ne dabar. Rudenį yra nežinomųjų, bet tam rengiamės.

O kalbant apie ilgesnę perspektyvą, ir tą patį rudenį, ir pasaulinį kontekstą, tai maisto krizė gali būti silpnesnės ekonomikos šalyse, tokius dalykus prognozuoja ir Pasaulio maisto organizacija, ir pasaulio analitikai apie tai šiandien kalba, bet tikrai ne Lietuvoj.

– Ką reiškia pašarų krizė? Tai reiškia, kad brangs tokia produkcija kaip, pavyzdžiui, mėsa, pienas, kiaušiniai?

Taip, nes mes ne visus pašarus užsiauginame. Dalis pašarų pas mus negali augti – tokios kaip sojos ar saulėgrąžos. Ir šitie pašarai yra importuojami. Tai sojos mes neimportuojame iš Ukrainos, bet aliejingi augalai – saulėgrąžų išspaudos ir saulėgrąžų aliejaus pramonės atliekos, atliekanti produkcija, pas mus yra naudojama tiek mėsos auginimo, tiek ir kiaušinių sektoriuje.

– Kalbant apie Europos Komisijos leidimą auginti daugiau pūdyme, neprarandant žalinimo išmokos, ką tai reiškia? Ar tai reiškia, kad ūkininkai galės daugiau užsėti ir, tikėtina, daugiau derliaus turės? Ar tai reiškia, kad tokiu sprendimu laikinai paminame ekologiją tam, kad turėtume daugiau produkcijos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius