Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Automobiliu po Lietuvą“: unikali ugniagesių automobilių kolekcija Šiauliuose

Susiruošęs į Šiaulius aplankyti Chaimo Frenkelio vilos ir jos kieme demonstruojamos ugniagesių automobilių kolekcijos, sulaukiau pašaipaus kolegos – šiauliečio Alvydo – dūrio į paširdžius: į Šiaulius vilniečiai su prastais automobiliais neįleidžiami. Teko sugalvoti būdą, kaip galėčiau nustebinti Šiaulius – pabandymui iš „Sostenos“ pasiėmiau tik per Marytės plauką į Lietuvos sportiškiausių automobilių TOP 3 nepatekusį „Renault Megane GT“.
„Renault Megane GT“ Šiauliuose, Ch.Frenkelio vilos kieme
„Renault Megane GT“ Šiauliuose, Ch.Frenkelio vilos kieme / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Turbūt jau pastebėjote, kad 15min „Gazo“ rubrikoje ėmė rastis automobilių bandymų tekstų, kurių metu aplankomos istorinės Lietuvos vietos. Tokiu būdu ir apie automobilį papasakojame, ir supažindiname su Lietuvos vietovėmis, kurias verta aplankyti. Nuo šiol tokius straipsnius žymėsime #AutomobiliuPoLietuva.

Tad ir šį kartą vienu šūviu bandžiau nušauti du zuikius. „Aušros“ muziejaus gimtadienio dieną (kovo 11-ąją) nusprendžiau smagiuoju „Renault Megane GT“ pasiekti vieną iš daugelio šio muziejaus filialų – Chaimo Frenkelio vilą, esančią Šiaulių Ežero ir Vilniaus g. sankirtoje.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„Renault Megane GT“ Šiauliuose, Ch.Frenkelio vilos kieme
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„Renault Megane GT“ Šiauliuose, Ch.Frenkelio vilos kieme

Prisipažinsiu, labiausiai masino istorinių automobilių kolekcija, kurioje – ir ugniagesių šarvuotis, atkeliavęs iš Ignalinos atominės elektrinės, ir 1957 m. gamybos sovietmečiu Šiaulių apskrityje važinėjęs „Chevrolet“, ir kiti egzotiški automobiliai.

Šiaulių AUŠROS muziejaus archyvo nuotr./Chevrolet, 1957 m.
Šiaulių AUŠROS muziejaus archyvo nuotr./Chevrolet, 1957 m.

Tik pusę kolekcijos sudaro sovietinė technika, visi kiti automobiliai – užsienietiški ir mažai kam matyti.

„Megane GT“ – malonumas kūnui ir ausims

Suprasti akimirksniu

  • „Megane GT“ kaina: nuo 14 484 iki 27 000 Eur.
  • Įsibėgėjimas iki 100 km/val. – 7,1 sek.
  • Maks. galia, AG;kW;aps./min. – 205;151;6000/min.
  • Degalų sąnaudos kelionės metu: automagistralėje Vilnius-Panevėžys – 7,4 l/100 km. kelyje Panevėžys-Šiauliai – 7,8 l/100 km.

Bet iš pradžių apie kelionę ir pačią Chaimo Frenkelio vilą. „Renault Megane GT“ – tikrai ne „Porsche Boxster“, tačiau emocijos, kurias dovanoja abu šie automobiliai – labai panašios.

Sėdi prilipęs prie kelio ir mėgaujiesi greičiu bei variklio garsu. Tiesa, sportiškas (pasirenkamas per valdymo sistemą R-Link) „Renault“ garsas yra susintetintas audiosistemos, bet paprastam keliauninkui – jokio skirtumo, iš kur tas riaumojimas sklinda. Svarbu, kad automobilis įsibėgėtų, kai reikia aplenkti, gerai stabdytų ir, kaip minėjau, audrintų vaizduotę.

Pagrindiniai kūno dirgikliai šiame automobilyje – puikus valdymas (kaip ir dera chečbekui), kurį dar efektyvesnį padaro visų keturių ratų vairavimo sistema „4 control“ (labiausiai juntama važiuojant Sport režimu), sportinės sėdynės, „Bose“ audiosistema ir spec. efektus (valdymo nustatymus, apšvietimą ir variklio garsą) siūlanti minėta multimedija „R-Link“, kurią anksčiau esu išbandęs vairuodamas „Renault Grand Scenic“.

„Chevrolet“, „Opel“ ir senas siurblys, primenantis karietą

Atvykęs į Šiaulius, Ch.Frenkelio vilos kieme radau tik dalį unikalių automobilių – kiti žiemą saugomi po stogu miesto centre esančiose laikinose saugyklose. Ir štai kodėl.

Anksčiau ši kolekcija priklausė Šiaulių priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo valdybai (pirmasis Lietuvoje Ugniagesių muziejus buvo įkurtas 1987 m. Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos patalpose Basanavičiaus g. 89). O 2014 m. kolekcija perduota „Aušros“ muziejui (panašiai nutiko ir Dviračių bei Radijo ir televizijos muziejams, kurie anksčiau buvo žinybiniai).

Tarp kolekcijos „briliantų“ – 1957 m. gamybos „Chevrolet-4400“, gelbėjimo automobilis „Opel Blitz“ (1973 m.), „International Loadstar 1600“ (1965 m.), „Scania“ L80 S 46, „Mercedes Benz 1113“ (1972 m.), iš Ignalinos AE atkeliavęs šarvuotis BTR 60PB (1987 m.) ir t.t. Iš viso 29 automobiliai, vienas motociklas ir aerovaltis.

Tiesa, unikalioje kolekcijoje yra ne tik automobiliai, bet ir įvairūs antikvariniai mechanizmai, įrankiai, aprangos detalės. Seniausias ir įdomiausias muziejaus eksponatas – XX a. pr. Vokietijoje pagamintas rankinis priešgaisrinis siurblys, šiek tiek primenantis karietą.

Priešgaisrinis, rankinis siurblys Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūno dienose. Fot. B. Lukošiūtė, 2011 m. birželis, Fot. iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių.
Priešgaisrinis, rankinis siurblys Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūno dienose. Fot. B. Lukošiūtė, 2011 m. birželis, Fot. iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių.

Kaip supratote, kol kas eksponatai išblaškyti po skirtingas vietas, o Ch.Frenkelio vilos kieme matome tik nedidelę dalį.

Kurs naują erdvę istorinėje gaisrinėje

Chaimo Frenkelio vila („Aušros“ muziejus)
Chaimo Frenkelio vila („Aušros“ muziejus)

Šiaulių „Aušros“ muziejaus Istorijos skyriaus vedėjos pavaduotoja Birutė Lukošiūtė pasakojo, kad, kai tik bus skirtas finansavimas, istorinėse ugniagesių patalpose senojoje gaisrinėje bus demonstruojama visa ekspozicija.

Taip pat ir šiuo metu po atviru dangumi vilos kieme stūksanti jos dalis.

Senasis gaisrinės pastatas, statytas dar 1926–1927 m., įsikūręs pačiame Šiaulių centre (Gaisrininkų g. 3), šalia miesto savivaldybės.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Senoji Šiaulių ugniagesių būstinė (laikinai užkonservuota)
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Senoji Šiaulių ugniagesių būstinė (laikinai užkonservuota)

Tai pirmoji Šiaulių miesto gaisrinė. Pirmajame jos aukšte buvo laikomi arkliai, traukdavę vandens siurblius, ir gaisrinės mašinos, o antrajame – įsikūrė savanoriai ugniagesiai, jų draugija.

Kaip Ch.Frenkelis susijęs su ugniagesių automobiliais

Turbūt galima teigti, kad, jei ne verslininkas Chaimas Frenkelis, 1879 m. iš Ukmergės su sukauptu 5000 rublių turtu persikėlęs į Šiaulius, Saulės miestas nebūtų tapęs klestinčiu pramonės centru.

Chaimo Frenkelio odos fabrikas („Aušros“ muziejus)
Chaimo Frenkelio odos fabrikas („Aušros“ muziejus)

Pietrytinėje dabartinių Šiaulių dalyje ir valstiečio nusipirkęs žemės sklypą, šis verslininkas dviejuose mediniuose namuose atidarė odų perdirbimo dirbtuves. Aplink Šiaulius tuo metu auginta daug galvijų, todėl netrukus šis miestas tapo sėkmingu odų perdirbimo centru.

Netrukus prie užtvenkto Kulpės upelio išdygo ir mūriniai odos fabriko pastatai, o jame naudotos pažangios odos apdirbimo technologijos stebina ir šiais laikais. Netrukus fabrikas greitai išaugo į vieną didžiausių odų ir avalynės fabrikų visoje Rusijos imperijoje, 1901 m. jame kasmet buvo išdirbama 100 000 odų. Prieš Pirmąjį pasaulinį karą fabrike dirbo 800 darbininkų, o metinė produkcija siekė net 14 milijonų aukso rublių.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Paminklas Ch.Frenkeliui
Alvydo Januševičiaus nuotr./Ch.Frenkelio vilai

Tačiau, vertinant iš automobilizmo pozicijų, svarbu tai, kad 1908 m. fabrike buvo įkurta ugniagesių komanda, kurioje dirbo 30 darbininkų. Be abejo, jie turėjo savo techniką. Taip pat ir ratuotą.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Ch.Frenkelio ugniagesių komandos 25-mečio ženklas
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Ch.Frenkelio ugniagesių komandos 25-mečio ženklas

Ch.Frenkelio ugniagesių komanda 25-mečio proga gavo net specialų apdovanojimą.

Tais pačiais 1908 m. išaugo ir išvaizdi Ch.Frenkelio vila – pavyzdinis moderno epochos architektūros secesijos stiliaus pastatas. Sėkmingą verslą nutraukė Pirmasis pasaulinis karas.

Šiuo metu viloje rengiami klasikinės muzikos koncertai, veikia ekspozicija, skirta Ch.Frenkelio šeimai, taip pat edukacinė ekspozicija „Dvaro istorijos. Dvaro mada ir gyvensena“.

Ši vieta mėgiama ir jaunavedžių kortežų. Tai – dar vienas Ch.Frenkelio vilos sąlyčio taškas su automobiliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius