Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendruomenę piktina paspirtukai: darko senamiesčio vaizdą, nesilaiko KET

Vilniaus senamiesčiui taikomoje darnaus judumo politikoje yra spragų, kurias būtina nedelsiant taisyti teisiniu reglamentavimu. Senamiesčio bendruomenė pastebi, kad žmonių mobilumo problema sprendžiama suteikiant neproporcingai daug privilegijų elektrinių paspirtukų nuomos bendrovėms, ribojant kitų judumo dalyvių teises, t. y. pėsčiųjų ir kitų eismo dalyvių, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Elektriniai paspirtukai Vilniuje
Elektriniai paspirtukai Vilniuje / Asmeninio archyvo nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Tomas Seikalis pastebi, kad nuomojamų elektrinių paspirtukų statymui reikia nustatyti statymo stoteles, kad jie nebūtų numetami kur papuolę. Tam galima pasinaudoti Niujorko, San Francisko, Milano, Amsterdamo ar Tel Avivo miestų patirtimi.

Negalima, pasak T.Seikalio, paspirtukų sandėliuoti senamiesčio aikštėse ir skveruose.

„Žalių „Bolt“ paspirtukų krūvų vizualinė tarša darko senamiesčio vaizdą. Elektriniams automobiliams ir dviračiams galioja Kelių eismo taisyklės (KET) ir kitos tvarkos, o nuomojamiems elektriniams paspirtukams praktiškai ne“, – rašoma pranešime.

Savivaldybės tarybos narė Rasa Baškienė pažymi, jog Vilniaus senamiestyje būtina dar labiau riboti paspirtukų greitį, nustatyti nevažinėjimo zonas pėsčiųjų gatvėse ir statymo (palikimo) stoteles.

Neatsakingi paspirtukų naudotojai kelią grėsmę pėstiesiems, vairuotojams ir savo pačių sveikatai, tikina ji.

„Jie nesilaiko KET ir negerbia kitų darnaus judumo dalyvių. Būtina uždrausti paspirtukais važinėtis senamiesčio šaligatviais, kurie yra ir taip siauri bei užgrobti taip vadinamųjų lauko kavinių“, – akcentuoja R.Baškienė.

Pastaruoju metu padaugėjo autoįvykių ir pėsčiųjų sužalojimų dėl paspirtukininkų kaltės, traumas patiria ir patys paspirtukininkai.

Ne visi paspirtukai, pasak jos, tamsiu paros metu turi veikiančius žibintus, „dideliais greičiais lekia be šalmų“. Savaitgaliais dažnai neblaivūs asmenys paspirtukais dideliu greičiu važiuoja gatvėmis nekreipdami dėmesio į eismo tvarką.

Senamiesčio bendruomenės kreipėsi į Vyriausybę ir Vilniaus miesto savivaldybę pagalbos, kad būtų teisiškai sureguliuotos nuomojamų paspirtukų statymo (palikimo) ir naudojimo taisyklės.

„Visi darnaus judumo dalyviai turi atsakingai dalyvauti eisme, o elektrinius paspirtukus nuomojančios bendrovės neturi būti privilegijuojamos neatsakingai naudoti viešą infrastruktūrą savo pelno didinimui. Reikalingas teisinis reguliavimas kartu yra skirtas apsaugoti ir pačių paspirtukais važinėjančių asmenų sveikatą“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius