Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl finansinių pažeidimų automobilių prekybos versle – baudos ir turto konfiskavimas

Du prekyba automobiliais užsiimančių bendrovių direktoriai iš Panevėžio ir Birštono, du vadybininkai ir buhalterė iš Kauno rajono ir Prienų, pripažinti kaltais dėl finansinio pobūdžio nusikaltimų veikiant organizuotoje grupėje ir į valstybės biudžetą privalės sumokėti beveik 370 tūkst. eurų.
Erikas Ovčarenko/BNS nuotr. Naudoti automobiliai
Erikas Ovčarenko/BNS nuotr. Naudoti automobiliai

Antradienį Kauno apygardos teismas visus penkis asmenis pripažino kaltais dėl apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo valstybės įgaliotai institucijai bei labai didelės vertės svetimo turto pasisavinimo veikiant organizuotoje grupėje. Už tai jiems skirtos 7–15 tūkst. eurų baudos. Bendrai jiems skirta beveik 58 tūkst. eurų baudų.

Teismo sprendimu iš kaltinamųjų lygiomis dalimis bus konfiskuotas ir iš nusikalstamos veikos gautas turtas – 311,6 tūkst. eurų.

Tyrimo metu nustatyta, kad vienos uždarosios akcinės bendrovės direktorius, panevėžietis H. B., nuo 2015 metų sausio iki 2019 metų gegužės Panevėžio, Kauno ir Prienų miestuose bei rajonuose, siekdamas naudos sau ir nusikalstamų veikų bendrininkams, subūrė organizuotą grupę, veikusią pagal jo parengtą planą.

Kartu su kitos bendrovės direktoriumi iš Birštono A.M., šios bendrovės buhaltere ir vadybininke bei trečios bendrovės vadybininku, minėtas asmuo apgaulingai tvarkė finansinę apskaitą, pateikė neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ar turtą bei pasisavino labai didelės vertės svetimą turtą.

Kaltinamieji nusikalstamas veikas vykdė iš Prancūzijos gabendami ir Lietuvoje parduodami naudotus automobilius. Tyrimo duomenimis, 2015–2017 metais įsigijus Prancūzijoje 29 automobilius, finansinėje apskaitoje buvo nurodyta daugiau nei 102 tūkst. eurų didesnė jų vertė, dėl to neteisėtai padidinus bendrovės sąnaudas, neteisingai apskaičiuotas apmokestinamasis pelnas bei 17 tūkst. 666 eurais sumažintas mokėtinas į valstybės biudžetą pridėtinės vertės mokestis.

Teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad kaltinamieji vien 2017 metų rugpjūčio–gruodžio mėnesiais į finansinę apskaitą neįtraukė 86 automobilių pirkimo–pardavimo ūkinių operacijų ir neapskaitė beveik 484 tūkst. eurų gautų pajamų už parduotus automobilius.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad per dvejus metus bendrovės apskaitoje 174 atvejais sumažinus Lietuvoje parduodamų automobilių kainas, nedeklaruota 243 tūkst. eurų gautų pajamų. Skaičiuojama, kad per tiriamąjį laikotarpį A. M. vadovaujama bendrovė išvengė sumokėti beveik 104 tūkst. eurų PVM ir pelno mokesčio.

Minėti asmenys taip pat pripažinti kaltais dėl labai didelės vertės svetimo turto pasisavinimo. Paaiškėjo, kad iš A. M. bendrovės, organizavus apgaulingą apskaitos tvarkymą, pasisavinta beveik 312 tūkst. eurų.

Kadangi kaltinamieji savo kaltę pripažino, ikiteisminiam tyrimui vadovavusi prokurorė kreipėsi į Kauno apygardos teismą, prašydama procesą baigti teismo baudžiamuoju įsakymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius