Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dideliu intensyvumu nepasižyminti Subačiaus gatvė šalia „Misionierių sodų“ sulauks rekonstrukcijos

Į Vilniaus Senamiestį vedanti Subačiaus gatvė ruošiama rekonstrukcijai. Tiesa, ne visa, o tik atkarpa, kuri tęsiasi ir palei naujai iškilusį daug diskusijų sulaukusį „Misionierių sodų“ kvartalą. Ketinama šioje gatvės dalyje atnaujinti asfalto dangą, šaligatvius, pėsčiųjų perėjas.
Subačiaus gatvė
Subačiaus gatvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Planuojama rekonstruoti Subačiaus gatvės atkarpą tarp Maironio ir Žiupronių gatvių – nuo apžvalgos aikštelės ant Subačiaus kalno iki Misionierių bažnyčios komplekso. Kaip teigiama projektiniuose gatvės rekonstravimo darbų pasiūlymuose, „rekonstruojama Subačiaus g. atkarpos dalis yra Vilniaus senamiesčio seniūnijos pietrytinėje dalyje šalia Misionierių bažnyčios, pietinėje gatvės pusėje yra Tarptautinė Amerikos mokykla“.

15min nuotr./Subačiaus gatvės atkarpos rekonstravimo projektas
15min nuotr./Subačiaus gatvės atkarpos rekonstravimo projektas

Platės šaligatvis

Gatvėje ketinama atnaujinti asfalto dangą, šaligatvių trinkeles, numatytas naujas atviro tipo paviljonas su stogine, suprojektuota iškili perėja su apšvietimu ir pažemintais kelio bortais bei neregių vedimo-perspėjimo sistema (spec. trinkelės su kauburėliais ar bėgeliais geltonos spalvos).

„Prie Misionierių bažnyčios įėjimo išplatintas šaligatvis. Dabar čia šaligatvio plotis – 2 m, po išplatinimo plotis bus daugiau nei 5 m. Pietinėje gatvės dalyje projektuojamas 2 m pločio šaligatvis ir 0,5 m pločio latakas. Pati esama asfaltbetonio danga yra 10,5 m pločio. Numatyta trasos pradžioje įrengti saugumo salelę (ties įvažiavimu į Misionierių bažnyčios teritoriją). Toliau danga siaurinama iki 7 m pločio trasos viduryje ir gale – po dvi 3,5 m eismo juostas. Trasos viduryje pietinėje g. pusėje projektuojama autobusų sustojimo vieta (praktiškai toje pačioje vietoje kaip ir dabartinis paviljonas)“, – rašoma projekte.

Dabar esanti stotelė ties Misionierių pastatų kompleksu šiaurinėje gatvės pusėje naikinamas, ji atsidurs už Misionierių pastatų komplekso.

Vyks archeologiniai tyrimai

Ši gatvė patenka į Vilniaus senamiesčio apsaugos zoną bei Vilniaus senojo miesto ir priemiesčių archeologinė vietovės zoną. Tačiau projekto rengėjai tvirtina užtikrinantys Senamiesčio vertingųjų savybių išsaugojimą.

„Projekto sprendiniai nesusiję su reikšmingais teritorijos vizualinių savybių pakeitimais bei neigiama vizualine įtaka artimiausioje aplinkoje esantiems kraštovaizdžio elementams ir esantiems kultūros paveldo objektams. Prieš rekonstravimo darbus, jei bus atrastos vertybės, bus sustabdyti darbai, kol nebus ištirta, ar yra vertybė. Numatomi rekonstravimo darbai neturės neigiamos įtakos objekto autentiškam įvaizdžiui ir jo vertingoms estetinėms savybėms, pagerins estetines ir miestovaizdines savybes“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Subačiaus gatvė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Subačiaus gatvė

Rengiant projektą buvo nagrinėjama turima ikonografija, tad daroma prielaida, kad vykdomų rekonstravimo darbų teritorijoje buvusio grindinio neliko, šią informaciją patikslinti tikimasi archeologinių tyrimų metu.

Istorija – nuo 1686 m.

Ši vieta nuo seno ypatinga misionierių vienuolijai. Misionieriai atvyko į Lietuvą 1686 m. pakviesti Vilniaus vyskupo Aleksandro Katavičiaus. Vilniaus vienuolynas tapo pagrindiniu misionierių centru buv. Rusijos imperijoje. Jau po metų, 1687 m., misionierių vienuoliai įsikūrė Subačiaus priemiestyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Subačiaus gatvė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Subačiaus gatvė

„1687 m. gegužės 1 d. Kotryna Radvilienė, Vilniaus vaivados žmona, dovanojo misionieriams Sanguškų rūmus arba mūrinį namą ir sklypą. Sklypas su namais, sodais ir tvenkiniais nuo Subačiaus gatvės beveik iki Vilnelės. Vieta, kurioje iškilo bažnyčia su vienuolynu, misionierių buvo pavadinta Išganytojo kalnu. 1695 m. pradėta statyti baroko stiliaus Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčia (baigta 1730 m.). 1739-1751 m. etapais buvo statomi vienuolyno pastatai, oficina ir ūkiniai pastatai. 1745 m. misionieriai įsteigė beturčių špitolę (ligoninę). 1773-1832 m. čia veikė vyskupijos kunigų seminarija. 1787-1791 m. pastatyti Vaikelio Jėzaus prieglaudos namai (arch. Augusto Kosakausko). 1832 m. uždaromas vienuolynas. 1838-1844 metų laikotarpiu, uždarius vienuolyną ir bažnyčią, sodas sunyksta“, – teigiama projektinių pasiūlymų apraše.

Pastaruoju metu Misionierių sodai vėl prisiminti dėl čia vykstančių statybų – pastatytas naujas kvartalas, susižavėjimą kėlęs toli gražu ne visiems.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Vilniaus Misionierių sodų teritorija

Subačiaus gatve šioje vietoje eismas nėra labai intensyvus. „Susisiekimo paslaugų“ duomenimis, per parą čia pravažiuoja apie 14 tūkst. automobilių – tai nėra daug, jeigu lyginsime su aktyviausiomis sostinės sankryžomis, kurias per parą kerta ir 100 tūkst. ar dar daugiau automobilių.

Kol kas nenurodoma, kada gatvės rekonstrukcija prasidės, tačiau gegužės 5 d. nuotoliniu būdu organizuojamas projekto aptarimas su visuomene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius