Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Eksperto patarimai: kaip sekti degalų sąnaudas ir ką daryti joms padidėjus

Dyzelinių automobilių vairuotojai, vardydami turimos transporto priemonės privalumus, dažniausiai neaplenkia ir ekonomijos temos – degalų sunaudojimo statistikos. Ką svarbu žinoti apskaičiuojant degalų sąnaudas šaltuoju metų laiku? Kokius automobilio gedimus gali reikšti jų padidėjimas?
Automobilis
Automobilis / UAB „Neste Lietuva“ nuotr.

Norint preliminariai apskaičiuoti degalų sąnaudas, dažniausiai atliekama standartinė veiksmų seka. Pirmiausia automobilio bakas pripildomas degalų, pasižymimi odometro rodmenys (arba jis atstatomas į nulinę padėtį) ir važinėjama iki užsidega signalinė lemputė, įspėjanti apie besibaigiančius degalus. Tuomet automobilio bakas vėl pripildomas ir atliekami matematiniai veiksmai – įpiltas degalų kiekis padalijamas iš nuvažiuoto atstumo ir padauginamas iš 100. Taip gaunamas degalų kiekis, kurio reikia 100 kilometrų nuvažiuoti.

Didesnės sąnaudos gali reikšti gedimą

Kaune įsikūrusio Raimondo autoserviso savininkas ir vadovas Raimondas Žumbakys atkreipia dėmesį, kad įtakos degalų sąnaudoms turi ir automobilio techninė būklė, ir netgi metų laikas. Žiemą, oro temperatūrai nukritus iki -10oC ar dar žemiau, degalų sąnaudos gali išaugti net 15-20 proc. Taip nutinka todėl, kad prireikia daugiau laiko, o tuo pačiu – ir degalų, automobilio variklio darbinei temperatūrai pasiekti.

Vis dėlto, jeigu šaltis smarkiai nesikandžioja, automobilis iš pirmo žvilgsnio atrodo techniškai tvarkingas (slėgis padangose atitinka rekomendacijas, atliktas ratų suvedimas, pakeisti eksploataciniai skysčiai), o degalų sąnaudos važinėjant įprastu maršrutu padidėjo bent 10 proc., R. Žumbakys rekomenduoja atkreipti dėmesį į degalų tiekimo sistemos būklę.

UAB „Neste Lietuva“ nuotr./Dyzelinas
UAB „Neste Lietuva“ nuotr./Dyzelinas

Meistro teigimu, dažniausiai pasitaikantis dyzelinių automobilių degalų tiekimo sistemos gedimas – sudilę arba užsikimšę degalų purkštukai. Netvarkingi purkštukai neįpurškia reikiamo degalų kiekio į variklio cilindrą. Taip nutikus vairuotojai pastebi, kad degalų sunaudojama vis daugiau, užvesti automobilį tampa vis sunkiau.

Kitos pasitaikančios degalų tiekimo sistemos problemos, kurias gali signalizuoti padidėjusios dyzelino sąnaudos, – sugedę aukšto slėgio siurbliai, užterštas bakas, filtrai ar tepalai. Juos skubantys vairuotojai, pasak R. Žumbakio, dažnai pamiršta pakeisti laiku.

Kokybiškas dyzelinas – gedimų profilaktika

Autoserviso vadovo teigimu, ir dyzelino purkštukų, ir kitų automobilio detalių gedimus gali sukelti vairuotojų pasirinkti nekokybiški degalai. Prastos kokybės dyzeline esą gausu įvairių „šiukšlių“, gadinančių detales, užteršiančių degalų tiekimo sistemą. Pašalinti jų sukeltus padarinius, priklausomai nuo konkretaus gedimo, gali atsieiti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų.

Norint išvengti minėtų problemų R. Žumbakys rekomenduoja rinktis paties išmėgintą naujos kartos dyzeliną, į kurio sudėtį įeina ne mažiau kaip 15 proc. sudaranti pagal NEXBTL technologiją iš biomasės pagaminta dalis. Tokia dyzelino sudėtis lemia iki 5 proc. mažesnes degalų sąnaudas ir iki 4 proc. didesnę automobilio galią.

Be to, palyginti su tradiciniu dyzelinu, žiemai skirto naujos kartos dyzelino atsparumas šalčiui yra gerokai didesnis. Jo drumstimosi temperatūra yra -32oC, o žemiausia temperatūra, kuriai esant galima naudoti šį dyzeliną siekia, -37oC.

NEXBTL technologiją, skirtą pirmojo ir kol kas vienintelio pasaulyje dyzelino gamybai iš biomasės, užpatentavo Suomijos korporacija „Neste“. NEXBTL dyzelinas pasižymi unikalia molekuline sandara – jis gaminamas hidrinant augalinį aliejų ar gyvulinės kilmės riebalus. Lietuva tapo pirmąja užsienio rinka, kurioje pradėtas pardavinėti visiems metų laikams skirtas ir ne mažiau 15 proc. NEXBTL turintis dyzelinas.

test

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje