Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Giants of Steel“: iš mirusių automobilių gimęs menas

Smalsūs Frankfurto automobilių parodos lankytojai, kurie nepatingėjo pakilti iki 3.1 salę, ten rado kiek neįprastą, tačiau savo tematika ir labai artimą technikos mylėtojams ekspoziciją. Čia savo kūrinius demonstravo vokiečių „Giants of Steel“ meistrai.
„Giants of Steel“ plieninių skulptūrų ekspozicija Frankfurte
„Giants of Steel“ plieninių skulptūrų ekspozicija Frankfurte / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Visas savo skulptūras šis kolektyvas gamina iš išardytų naudotų automobilių detalių. Ypač menininkai mėgsta įvairias žvaigždutes ir kūginius guolius, tačiau iš esmės jiems tinka viskas – pradedant stabdžių kaladėlėmis ir baigiant kėbulo detalėmis. Tiesa, pastarosios naudojamos tik didžiausioms skulptūroms, tokioms kaip „Harley Davidson“ 110 m. jubiliejui skirta „Fat Bob“ motociklo su keleiviais skulptūra, kurios aukštis siekia 4 m.

Giants of Steel plieninių skulptūrų ekspozicija Frankfurte
„Giants of Steel“ plieninių skulptūrų ekspozicija Frankfurte

Kaip pasakojo viena iš „Giants of Steel“ narių, Steffi Glueck, kolektyvas gyvuoja jau 10 metų. Ji patikino, kad kuriant skulptūras naudojamos tik senų automobilių detalės, tačiau pripažino, kad kai kurias iš jų menininkai mėgsta labiau nei kitas. Dėl to augant užsakymų skaičiui, kolektyvas ilgainiui ėmė pirkti paruoštas detales, o patys automobilių jau nebeardo.

„Dabar tam nėra laiko, o ir įstatymai Vokietijoje labai griežti – už kiekvieną išardytą automobilį turi atsiskaityti su valstybe. Privalai gauti oficialius raštus, patvirtinančius, kad viskas, ko nepanaudojai, buvo atiduota perdirbimui. Ilgainiui tapo daug paprasčiau pirkti jau paruoštas detales“, – pasakojo S.Glueck.

Giants of Steel plieninių skulptūrų ekspozicija Frankfurte
„Giants of Steel“ plieninių skulptūrų ekspozicija Frankfurte

Detalių paruošimas yra labai paprastas – jos nušveičiamos metaliniai šepečiais. Skulptūros niekuomet nėra dažomos, tik lakuojamos. Išorėje ir viduje pasirenkamas lakas yra skirtingas, mat svarbu, kad viduje nesusidarytų drėgmės šaltiniai ir nesikeistų spalva. S.Glueck taip pat pasakojo, kad pastaruoju metu renkasi elastingesnį laką.

Mums, kaip automobiliams neabejingiems parodos lankytojams, didžiausią įspūdį paliko klasikinio „Bugatti Type 57“ pavydžiu pagaminta skulptūra. Nors ir pigesnis už originalą, šis kūrinys taip pat nepigus, „Giants of Steel“ ją įvertino 60 tūkst. eurų (207 tūkst. litų).

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius