Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atpažinti, kad automobilio amortizatoriai baigia savo dienas

Vairavimo komfortas ir saugumas yra vieni svarbiausių kriterijų, į kuriuos atkreipiamas dėmesys renkantis automobilį. Prie abiejų dalykų prisideda ir tokie transporto priemonės komponentai, kaip amortizatoriai. Taip pat jie turi įtakos kitų saugumo sistemų veikimui ir automobilio valdymui.
Automobilis
Automobilis / 123RF.com nuotr.

Pagrindinės amortizatorių funkcijos

Tinkamai funkcionuojantys amortizatoriai turi užtikrinti stabilų automobilio važiavimą bet kokia kelio danga, taip pat atliekant manevrus ir posūkius. Net kelyje pasitaikant nelygumams ar duobėms, amortizatoriai turi išlaikyti ratų sukibimą su kelio danga, taip užtikrindami vairuotojo ir keleivių saugumą bei kelionės patogumą.

Taip pat amortizatoriai slopina vibracijas, perduodamas nuo kelio, ir neleidžia joms visu pajėgumu pasiekti kėbulo. Be to, būtent dėl amortizatorių funkcijos, kai jie yra geros būklės, automobilis nesvyruoja atliekant manevrus, posūkius, didinant greitį ir stabdant.

Amortizatorių gedimo požymiai

Jeigu pastebėjote, kad jūsų automobilis pradėjo labiau siūbuoti posūkiuose, pradedant važiavimą ar staigiau stabdant, tai vienas pagrindinių požymių, kad atėjo laikas keisti amortizatorius, galite pažiūrėti čia Automobiliudalys24.lt. Dėl to taip pat gali pailgėti stabdymo kelias, kas padidina pavojų jums ir kitiems eismo dalyviams. Kiti požymiai gali būti prastesnė transporto priemonės reakcija į vairo pasukimą, nukrypimas nuo važiavimo trajektorijos, net kai važiuojama tiesiai, taip pat didesnis vėjo gūsių poveikis automobilio važiavimui. Amortizatorių gedimą ar pažeidimus gali nurodyti ir tepalų nuotėkio pėdsakai ant jų korpuso.

Kaip nustatyti, kad laikas keisti amortizatorius

Be minėtų požymių, kuriuos galima pastebėti vairuojant automobiliu, vienas iš paprasčiausių būdų patikrinti amortizatorių veikimą – stipriai ir staigiai paspausti automobilio kėbulą iš viršaus. Jeigu kėbulas sklandžiai negrįžta į pradinę padėtį, o linguoja aukštyn-žemyn – laikas keisti amortizatorius.

Taip pat galima, pasitelkus į pagalbą dar vieną žmogų, įsiūbuoti automobilio kėbulą iš abiejų pusių vienodu ritmu. Jeigu amortizatoriai veikia tinkamai, kėbulas greitai sugrįš į stabilią pradinę padėtį.

Be to, turint bent menkiausius įtarimus dėl amortizatorių funkcionavimo, visada vertėtų atlikti vizualią jų apžiūrą. Jeigu pastebėsite tepalų dėmes ar komponentų deformaciją – juos reikia nedelsiant keisti.

Visgi patikimiausias būdas išlieka amortizatorių būklės nustatymą patikėti profesionaliems mechanikams, kurie kruopščiai įvertins jų būklę pasinaudodami specialia įranga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius