Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip išsirinkti tinkamą elektromobilį: keturi svarbiausi klausimai, kuriuos turite sau užduoti

Tadas Ratkevičius – vaikščiojanti žinių apie elektromobilius enciklopedija. EVTEST.LT atstovas puikiai žino, koks modelis nuo kada gaminamas ir su kokiomis baterijomis. Tačiau ar visuomet tik baterijos dydis yra lemiamas veiksnys, renkantis jūsų poreikius atitinkantį elektromobilį?
Kaip išsirinkti elektromobilį?
Kaip išsirinkti elektromobilį? / 123rf.com nuotr.

Juk elektromobilio efektyvumas priklauso ne tik nuo baterijos, bet ir nuo programinės įrangos, nuo jo dydžio ir masės bei daugelio techninių parametrų, apie kuriuos elektromobilio pardavėjas jums tikrai nepapasakos. Todėl ir kreipėmės į tikrus EV temos ekspertus.

Pasak Tado Ratkevičiaus, kiekvienas vairuotojas, sau rinkdamasis elektromobilį, turi užduoti bent šiuos keturis svarbius klausimus.

Tadas Ratkevičius (Asmeninio archyvo nuotr.)
Tadas Ratkevičius (Asmeninio archyvo nuotr.)

1. Kur krausiu elektromobilio bateriją?

Pirmas dalykas, kurį privalote įsivertinti – ar turite galimybę patogiai įkrauti EV bateriją namuose ar darbe. Taip, labai tikėtina, kad tuo rūpintis nereikės kasdien, nes priklausomai nuo nuvažiuojamų kilometrų, dažnas elektromobilio savininkas bateriją krauna tik kartą ar kelis per savaitę. Bet... jei planuojate tai daryti tik viešose stotelėse ar su prailgintuvu iš trečio daugiabučio aukšto lango, šis procesas labai greitai apkars.

2. Koks mano dažniausias kelionės maršrutas?

Jei kasdien nuvažiuojate iki 50 km ir galite krauti EV namuose, gal neverta investuoti į brangų elektromobilį su labai talpia ir sunkia baterija. Dabar net ir sąlyginai mažas baterijas turintys EV mieste sugeba įveikti labai įspūdingus atstumus. Žinoma, būtina suprasti, kad elektromobilių įveikiamas atstumas labai skiriasi šiltuoju ir šaltuoju metų laiku, važiuojant mieste bei greitkeliu.

Bet kuris, net ir pats efektyviausias EV, greitkelyje žiemą įveiks tik pusę atstumo, kurį galėsite nuvažiuoti mieste vasarą. Nesusižavėkite gamintojų skelbiamais elektromobilių įveikiamais atstumais, skaičiuojamais pagal WLTP standartą – jie labai toli nuo realybės.

Būtinai pasidomėkite kiek realiai gali įveikti konkretus modelis skirtingomis aplinkybėmis.

3. Kiek laiko noriu praleisti prie elektromobilių baterijų įkrovimo stotelių?

Dažnai nepakankamai įvertinamas aspektas, renkantis EV – baterijos įkrovimo greitis. Aš rekomenduočiau skirti šiam klausimui daugiau dėmesio ir pasidomėti kokios išsirinkto elektromobilio galimybės įkrauti bateriją per kaip įmanoma trumpesnį laiką.

Jei planuojate dažniausiai pildyti bateriją namuose naudodami kintamą AC srovę atkreipkite dėmesį kokios EV specifikacijos šiuo klausimu. Dabar parduodamų naujų EV galimybės šiuo klausimu skiriasi kartais – net ir naudojant pačią galingiausią 22kW įkrovimo stotelę, vienam elektromobiliui per valandą įvarvinsite tik 18 km kelio, kai labai panašiai kainuojantys kito gamintojo modeliai įsilieja net 100 km (nuvažiuojamą atstumą) per valandą.

Jei tenka važiuoti ilgesnius atstumus, turėtų būti aktualu kiek laiko praleisite prie greitųjų įkrovimo stotelių. O čia skirtingų EV modelių galimybės labai nevienodos – naujas EV, kurį 2023 metais galite įsigyti salone, 100 km kelio pasikraus per ~ 5 ar 6 minutes, o kitas (dar dažais kvepiantis EV) tam užtruks beveik iki 8 kartų ilgiau – ~40 minučių!

4. Koks mano elektromobilio baterijos degradacijos lygis (jei perki nenaują EV)?

Deja, bet elektromobilio baterijos tarnavimo laikas yra ribotas ir jos talpa laikui bėgant mažėja. Tai reiškia, kad nenaujo EV nuvažiuojamas atstumas gali labai sutrumpėti, lyginat su anksčiau galėtu įveikti atstumu.

Baterijos sveikatos lygį nulemia daug faktorių – nuvažiuotas atstumas, baterijos amžius, kaip dažnai buvo naudojamas greitasis įkrovimas, ar elektromobilis laikytas garaže ar lauke. Rekomenduoju būtinai pasitikrinti baterijos degradacijos lygį, nes ši detalė pati brangiausia automobilyje ir gali sudaryti net iki pusės viso elektromobilio kainos.

Daugiau naujienų apie automobilius - rubrikoje Gazas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius