Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karolio Mieliausko Airija: labiausiai nustebinusi vieta ir maudynės Atlanto vandenyne (3)

Keliautojas ir motociklininkas Karolis Mieliauskas per penkias dienas įveikė 2 600 km ilgio Laukinį Atlanto kelią Airijoje ir tradiciškai išsimaudė gaiviose Atlanto vandenyno bangose.

„Lauke 5 laipsniai šilumos, vanduo ne toks ir šaltas, apie 12–14 laipsnių“, – šypsosi jis. Paskutinėje pasakojimo dalyje keliautojas taip pat pasidalino įspūdžiais apie unikalią Airijos vietą, vieną prabangiausių pasaulio viešbučių ir paslaptingus, gilią Airijos senovę menančius statinius.

Unikalūs kalkakmenio laukai

„Laukinis Atlanto kelias yra vieta, kurioje gamtos didybė atsiskleidžia visa savo jėga. Tai idealus maršrutas susilieti su gamta, pasinerti į save, išgyventi dabartį. Važiavau gerti į save gražiausių vaizdų, tačiau Burreno nacionalinis parkas ir jo kraštovaizdis pranoko bet kokius mano lūkesčius – niekur nesu matęs tokio neįprasto gamtovaizdžio“, – apie labiausiai nustebinusią Laukinio Atlanto kelio vietą sako K. Mieliauskas.

Keliautojas pasakoja, kad Burreno nacionalinis parkas yra žymus savo unikaliu kraštovaizdžiu, susiformavusiu prieš 15 tūkstančių metų. Burreno kraštovaizdžiui būdingi didžiuliai pliki kalkakmenio „grindiniai“, uolos ir jose esantys plyšiai. Šis karstinis kraštovaizdis nepanašus į jokį kitą Airijoje ir pasižymi didele floros ir faunos įvairove. Anot K. Mieliausko, čia netrūksta ir senovinių archeologinių vietovių, pavyzdžiui, megalitinių kapaviečių. Žymiausia iš jų, vadinama Poulnabrone Dolmen, sutraukia daugybę lankytojų.

„Kalkakmenio čia tiek daug, kad kartais atrodo jog kelias nutiestas mėnulio paviršiumi. Be to, uolieną nuolat tirpdo lietus, tad šis grožis nuolat keičiasi ir galbūt kažkada net visai išnyks. O kol taip neįvyko, pažinti unikalų kraštovaizdį, atrasti jo gamtos grožį, susipažinti su turtinga Airijos istorija galima leidžiantis į žygius ar lengvesnius pasivaikščiojimus“, – ragina keliautojas.

Kultūros paveldo netrūksta

Teigiama, kad Airijoje yra daugiau nei 30 tūkstančių pilių ir pilių griuvėsių. Laukinis Atlanto kelias taip pat garsėja ne tik nuostabiais pakrančių vaizdais, bet ir istoriniu paveldu. Kelią motociklu įveikęs K. Mieliauskas pasakoja, kad dalis šių pilių yra be galo išpuoselėtos, pavyzdžiui, Ashfordo pilis. Ši viduramžių ir Viktorijos laikų pilis bėgant amžiams buvo išplėsta ir paversta prabangiu penkių žvaigždučių viešbučiu. Anot žurnalo „Forbes“, čia veikiantis viešbutis yra vienas geriausių aukščiausios klasės viešbučių pasaulyje. Tiesa, jame nenakvojantys keliautojai gali patekti tik į toliau nuo pilies esančią teritorijos dalį.

„Pilių ir tvirtovių Airijoje tiek daug, kad didžioji jų dalis yra nerestauruotos. Jos stovi apgriuvusios, apaugusios samanomis – atrodo labai mistiškai ir gražiai. Tačiau tai nereiškia, kad jos yra apleistos. Dauguma turi savininką, yra paženklintos, neretai yra ir prižiūrėtojas, reikia įsigyti bilietą“, – pastebi kelias pilis pakeliui aplankęs keliautojas.

Dar viena įdomi Airijos istorijos ir kultūros paveldo dalis, kurią pastebėjo K. Mieliauskas – tai priešistorinių laikų ritualinės ir apeiginės vietos, dažniausiai sukonstruotos iš masyvių akmens luitų. Pavyzdžiui, megalitiniai kapai yra vieni seniausių ir žymiausių Airijos paminklų, datuojami neolito laikotarpiu (4000-2500 m. pr. m. e.). Taip pat galima aptikti akmenų ratų, kurios, kaip manoma, buvo naudojami apeigoms, arba stovinčių akmenų, kurie greičiausiai buvo naudojami ritualiniais arba atminimo tikslais.

„Šios vietos iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti niekuo neypatingos – keli sudėlioti akmenys. Tačiau ten nuėjus juntama ypatinga energija. Visgi žmonės prieš meldėsi ar atliko ritualus prie šimtus ar tūkstančius metų. Verta stabtelėti ir pasimėgauti tvyrančia ramybe ir atmosfera“, – patirtimis dalinasi K. Mieliauskas.

Pabaigai – tradicinis ritualas

„Keliaujant šiuo nuostabiu maršrutu laikas viduje tarsi sustojęs. Tačiau išorėje lekia, kaip vėjas iš kitos Atlanto pusės. Penkios dienos kelyje su motociklu eina į pabaigą, 2500 km už nugaros, vadinasi – laikas ritualams“, – šypsosi keliautojas.

K. Mieliausko ritualas, žinoma, yra maudynės šaltame vandenyje. Tam jis pasirinko šiauriausią Laukinio Atlanto kelio ir visos Airijos tašką – Malin Head, dažnai įvardijama šalia tų šalies vietų, kurias būtina pamatyti dėl nuostabių pusiasalio vaizdų, galimybės pasivaikščioti įspūdinga pakrante, pažvejoti ar išsimaudyti gaiviose Atlanto bangose.
„Lauke 5 laipsniai šilumos, vanduo ne toks ir šaltas, apie 12–14 laipsnių. Maudymasis kaip važiavimas motociklu – priprantama, tačiau visada vertinga, – sako keliautojas ir priduria, – šaltame vandenyje maudausi kiekvieną rytą, nes taip gaunu energijos užtaisą visai dienai.

Be to, šaltas vanduo suaktyvina kraujotaką, limfos tekėjimą, kitaip tariant, pagerina visą organizmo būklę. Šalia to mano kasdienėje rutinoje – subalansuota mityba ir maisto papildai Wellman – amino rūgščių, vitaminų ir mineralų kompleksas vyrams“.

Išbandęs Atlanto vandenyno bangas K. Mieliauskas svarsto, kad atvykus į Malin Head galima pasijusti tarsi pasaulio pakraštyje ir pasinerti į tylą: „Paskutiniai kelionės kilometrai visuomet yra apie tylą. Jie jautrūs. Juk sklandžiai pavyko tai, kas buvo suplanuota, o galėjo būti visaip. Panašu, kad manasis ir gyvenimo planai šį kartą sutapo. O pabaigai, kaip sakė Dubline gimęs rašytojas Oscaras Wildas, – galiu atsispirti viskam išskyrus pagundai. Mano atveju, pagundai keliauti. Geriausiai motociklu. Todėl atsisveikinu iki kitų kelionių!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius