Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingiausi viso pasaulio garažai

Automobilių stovėjimui skirti garažai dažniausiai būna paprasti, blankūs, neišsiskiriantys savo architektūra. Daugiaaukštės stovėjimo aikštelės arba garažai kartais atrodo kiek moderniau.
Garažas KRE name
Garažas KRE name / Wikipedia.org nuotr.
Temos: 1 Garažas

Visgi, kai kuriose pasaulio vietose automobilių garažai atrodo įspūdingiau nei kai kurie meno objektai. Sudėtinga jų architektūra, įdomi forma puošia besiplečiančius miestus.

Pateikiame keisčiausių garažų sąrašą:

1) Automobilių stovėjimo bokštas (Vokietija, Volfsburgas)

Wikipedia.org nuotr./Automobilių stovėjimo bokatas
Wikipedia.org nuotr./Automobilių stovėjimo bokštas
Wikipedia.org nuotr./Automobilių stovėjimo bokatas
Wikipedia.org nuotr./Automobilių stovėjimo bokštas

Šis 20 aukštų garažas-bokštas yra pastatytas „Volkswagen Autostadt“ pramogų parke, Volfsburge. Čia parko lankytojai gali apsilankyti įvairiuose „Volkswagen“ grupei priklausančių markių muziejuose.

20 aukštų bokštas ypatingas tuo, kad iš čia už papildomą mokestį „Volkswagen“ markės automobilio pirkėjai savo mašinas gali atsiimti su nuline rida. Parke praleidę dieną išvažiuoti namo galėsite visiškai naujutėlaičiu automobiliu, kurį jums pristatys galinga, automatizuota technika.

VIDEO: Die Autotürme in der Autostadt Wolfsburg

2) „1111 Lincoln Road“  (JAV, Majamis)

Wikipedia.org nuotr./1111 Lincoln Road garažas
Wikipedia.org nuotr./„1111 Lincoln Road“ garažas
Wikipedia.org nuotr./1111 Lincoln Road garažas
Wikipedia.org nuotr./„1111 Lincoln Road“ garažas

Architektai iš „Herzog & de Meuron“, suprojektavę dizainą 2008 metų Pekine vykusių Olimpinių žaidynių stadionui, sukūrė ir šį neįprastą pastatą.

Majamio pakrantę puošia 300 vietų garažas, kurio pastatymas kainavo net 70 mln. JAV dolerių (186 mln. Lt). Garažas suprojektuotas ne tik automobilių stovėjimui – čia yra ir keletas parduotuvių ir viršuje įrengtas restoranas, kurio pagrindiniai akcentai pagaminti iš stiklo bei cemento. Kiekvienas garažo aukštas yra visiškai atviras – nėra jokių sienų, todėl dirbtinis apšvietimas įjungiamas tik sutemus.

3) Garažas „Umihotaru“ saloje (Japonija, Tokijas)

Wikipedia.org nuotr./Garažas Umihotaru saloje
Wikipedia.org nuotr./Garažas „Umihotaru“ saloje

Šis garažas įrengtas dirbtinėje saloje, kurios pavadinimas, išvertus iš japonų kalbos, reiškia „jurų jonvabalis“. Iki dirbtinos salos atvažiuoti galima povandeniniu tuneliu, kurį Japonai statė 30 metų už 11,2 mlrd. JAV dolerių.

Dirbtinėje saloje įrengtame garaže yra daugybė skirtingos paskirties statinių, pradedant automobilių stovėjimui skirtu garažu, baigiant parduotuvėmis, kavinėmis, meno muziejais. Dauguma žmonių čia atvažiuoja pasigrožėti atsiveriančia plačia Tokijo panorama.

4) KRE namas (Japonija, Tokijas)

Wikipedia.org nuotr./Garažas KRE name
Wikipedia.org nuotr./Garažas KRE name

2007-aisiais žymus Japonijos architektas Takuya Tsuchida priėmė iššūkį suprojektuoti namą su 9 automobilius talpinančiu garažu. Negana to, namo pagrindo plotas turėjo tilpti į 185 kvadratinių metrų plotą.

Įdomu tai, jog architektas suprojektavo ir specialų liftą, kuriuo automobilis gali būti iškeliamas tiesiai į vieną iš namo kambarių. Argi tai – ne puikus būdas papuošti savo svetainę retu „Lamborghini Countach“ ar „Diablo“ superautomobiliu?

5) „Eureka“ daugiaaukštis garažas (Australija, Melburnas)

Wikipedia.org nuotr./Eureka daugiaaukatis garažas
Wikipedia.org nuotr./„Eureka“ daugiaaukštis garažas

Dizaineris Axelis Peemoelleris šį „Eureka“ bokštą paįvairino neįprastais piešiniais. Iš pradžių prie įvažiavimo į kelių aukštų stovėjimo aikštelę esantis piešinys gali atrodyti kiek neįprastai, tačiau anamorfozinis vaizdas iš tam tikros perspektyvos sudaro įspūdingą „IN“ užrašą, nurodantį važiavimo kryptį. Šiame garaže yra ir daugiau tokio tipo nurodomųjų ženklų („UP“, „DOWN“, „OUT“)

6) „Marina City“ kompleksas (JAV, Čikaga)

Wikipedia.org nuotr./Marina City kompleksas
Wikipedia.org nuotr./„Marina City“ kompleksas
Wikipedia.org nuotr./Marina City kompleksas
Wikipedia.org nuotr./„Marina City“ kompleksas

1964-aisiais pastatyti du identiški net 65 aukštų bokštai, kurių apačioje įrengtos vietos automobilių stovėjimui. Čia telpa 896 automobiliai, kurie iki viršutinių stovėjimo aukštų turi važiuoti spiralės formos tuneliu. Reikia akcentuoti, kad automobilių stovėjimui skirta maždaug ketvirtis bokšto.

Šiuose bokštuose taip pat yra ir čiuožykla, parduotuvės bei koncertų salė. 1979-aisiais šiame garaže buvo filmuojamas „The Hunter“ filmas, kuriame vaidino legendinis JAV aktorius Steve‘as McQueenas. Neatskleisime, kokie buvo šio filmo siužeto vingiai, tačiau patikinsime, kad įspūdingų scenų šiame 65 aukštų garaže tikrai netrūko.

7) Mičigano teatras (JAV, Detroitas)

Bobo Jagendorfo nuotr./Mičigano teatro garažas
Bobo Jagendorfo nuotr./Mičigano teatro garažas

Šis teatras buvo pastatytas 1926-aisiais vietoje, kur Henry Fordas sukūrė pirmąjį savo automobilį. Apie 3-iąjį dešimtmetį čia užsimena panaudoti ištaigingi architektūriniai elementai, tokie, kaip kolonos, prabangūs šų laikų šviestuvai.

1976-aisiais dėl finansinių sunkumų teatro veikla buvo sustabdyta, o visas pastatas buvo paverstas trijų aukštų automobilių stovėjimo aikštele. Tai – vienas iš nedaugelio atvejų, kada pastatas buvo nenugriautas, o pritaikytas kitai, automobilių stovėjimo paskirčiai.

8) Santa Monikos „Civic“ centras (JAV, Kalifornija)

Wikipedia.org nuotr./Santa Monikos Civic centras
Wikipedia.org nuotr./Santa Monikos „Civic“ centras

27,8 tūkst. kvadratinių metrų daugiaaukštis garažas buvo pirmasis šioje šalyje energiją taupantis tokios paskirties pastatas.

Čia suprojektuota 900 stovėjimo vietų, iš kurių 14 skirta tik elektromobiliams. Negana to, įrengtos ir specialios vietos pasistatyti dviračiams. Ant garažo stogo sumontuoti saulės energijos kolektoriai, kurie taip pat funkcionuoja, kaip stogas. Inžinieriai čia suprojektavo energiją taupantį LED apšvietimą bei panaudojo kai kurias ekologiškas medžiagas.

9) Kanzaso knygyno lentynos formos garažas (JAV, Kanzasas)

Wikipedia.org nuotr./Kanzaso knygyno lentynos formos garažas
Wikipedia.org nuotr./Kanzaso knygyno lentynos formos garažas

Kai kurių Kanzaso knygynų skaitytojų mėgstamiausios knygos buvo įamžintos, projektuojant garažo sienas. Iš toli visas šis statinys primena gigantišką knygų lentyną.

6,7 metrų aukščio 22 knygų „nugarėlės“ nupieštos ant pastato sienos užsimena, kad tai – ne tik garažas, bet ir knygynas. Šis pastatas iš toli vilioja įvairius skaitymo mėgėjus.

10) „Parkhaus Engelenschanze“ daugiaaukštis garažas (Vokietija, Štutgartas)

Wikipedia.org nuotr./Parkhaus Engelenschanze daugiaaukatis garažas
Wikipedia.org nuotr./„Parkhaus Engelenschanze“ daugiaaukštis garažas

Modernistine architektūra pasižyminti daugiaaukštė stovėjimo aikštelė puošia Štutgarto gatves. Šis pastatas turi ir vidinį kiemą, kuriame yra krioklys.

Visas statinys suprojektuotas taip, kad įvažiuojančių bei išvažiuojančių automobilių keliai niekada nesusikirstų ir nesudarytų spūsčių.

11) „Rheinauhafen“ stovėjimo aikštelė – tunelis (Vokietija, Kelnas)

Wikipedia.org nuotr./Rheinauhafen stovėjimo aikatelė
Wikipedia.org nuotr./„Rheinauhafen“ stovėjimo aikštelė

Ši tunelio formos aikštelė pasižymi neįprastu ilgiu. 4 kilometrų ilgio tunelis  turi tik tris skirtingus įvažiavimus. Inžinieriai šį pastatą statė net 15 mėnesių – duris jis atvėrė 2003-iaisiais.

Tunelio formos garažas yra pastatytas šalia Reino upės, kuri neretai patvinsta. Architektai šią stovėjimo aikštelę iškėlė į daugiau nei 11 metrų aukštį, taip apsisaugodami nuo galimo potvynio.

VIDEO: Produce.mpg
12) JAV Aplinkos Apsaugos Agentūros (EPA) stovėjimo aikštelė (JAV, Edisonas)

Wikipedia.org nuotr./JAV Aplinkos Apsaugos Agentūros (EPA) stovėjimo aikatelė
Wikipedia.org nuotr./JAV Aplinkos Apsaugos Agentūros (EPA) stovėjimo aikštelė

Ši aikštelė iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiria nuo eilinės parduotuvės stovėjimo aikštelės, tačiau iš tikrųjų tai – daugiau eksperimentas, o ne automobilių stovėjimui skirta vieta.

2009-aisiais JAV inžinieriai šią aikštelę suprojektavo taip, kad iš jos kuo efektyviau būtų pašalinamas lietaus vanduo.
EPA stovėjimo aikštelėje panaudota trijų skirtingų tipų danga: akyto asfalto, akyto cemento bei sujungto betono blokų danga. Tokia technologija leidžia efektyviai nukreipti vandens tėkmę reikiama kryptimi.

13) Robotinis garažas (Jungtiniai Arabų Emyratai, Dubajus)

Wikipedia.org nuotr./Robotinis garažas Dubajuje
Wikipedia.org nuotr./Robotinis garažas Dubajuje

Dubajuje yra ne tik aukščiausias pasaulyje pastatas ar įspūdingos dirbtinos salos. Čia inžinieriai suprojektavo ir įspūdingą automatizuotą garažą, kuris per vieną valandą gali aptarnauti iki 250 klientų.

Šiame pastate telpa 765 automobiliai, tačiau pažangios technologijos leido juos sutalpinti sąlyginai nedideliame pastate.

14) „Eco Cycle“ požeminė dviračių saugykla (Japonija, Tokijas)

Kadras ia vaizdo siužeto/Eco Cycle požeminė dviračių saugykla
Kadras iš vaizdo siužeto/„Eco Cycle“ požeminė dviračių saugykla

Mieste, kuriame 30 procentų žmonių keliauja dviračiais buvo suprojektuoti specialūs šių transporto priemonių parkavimo pastatai.

Iš išorės, viskas, ką galima pastebėti yra tik nedidelis kioskelis. Čia automatizuotas mechanizmas paima jūsų dviratį bei nugabena jį į po žeme įrengtą patalpą. Dviratininkui pareikalavus grąžinti jo transporto priemonę, mechanizmas dviratį pristatys tik per 10 sekundžių. Tokijo dviratininkai gali tapti nuolatiniais šios paslaugos vartotojais arba mokėti už kiekvieną atskirtą operaciją.

VIDEO: Japanese Bike Parking Tecnology

15) Karuselės tipo garažas (Japonija, Tokijas)

Wikipedia.org nuotr./Karuselės tipo garažas
Wikipedia.org nuotr./Karuselės tipo garažas

Tikriausiai visi puikiai žinote, kas yra „Velnio ratas“. Tai – atrakcionas, kuriame ratu sukasi daugybė individualių kapsulių su sėdinčiais žmonėmis.

Šis garažas veikia lygiai tokiu pačiu principu. Tai japonams leido pastatyti aukštus, tačiau siaurus garažus, neužimančius daug ploto. Robotizuotas mechanizmas paims bei pristatys klientui jo automobilį.

VIDEO: Automatic Parking Garage in Hiroshima Japan

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius