Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 09 09 /12:57

Kokios vertės automobilį galėtų įsigyti vidutinį darbo užmokestį gaunantis žmogus?

Penktadienį žiniasklaidai pristatytas SEB banko automobilių įperkamumo rodiklis. Jis parodo, kokios vertės automobilį galėtų įsigyti lizingu vidutinį darbo užmokestį gaunantis žmogus. Šis indeksas skaičiuojamas antrus metus iš eilės.
SEB banko automobilio įperkamumo rodiklio pristatymas
„Volkswagen Passat“ / Viliaus Vaserio nuotr.

Šių metų įperkamų automobilių sąrašas, atsižvelgiant į populiariausius perkamus modelius, pateiktus portalų „Autoplius.lt“, „Autotyrimai“ bei pateikus duomenis VŠĮ EMPREKIS, atrodo taip (vieno asmens įperkami automobiliai):

  1. „VW Passat“ (2011 m.),
  2. „Opel Zafira“ (2012 m.),
  3. „Audi A6“ (2009 m.),
  4. „Audi A4“ (2008 m.),
  5. BMW 5 serija (2008 m.),
  6. „VW Golf“ (2013 m.),
  7. „Opel Astra“ (2013 m.),
  8. BMW 3 serija (2009 m.),
  9. „Volvo XC70/70“ (2009 m.),
  10. „Toyota Avensis“ (2011 m.).

Įperkamo automobilio suma padidėjo

SEB banko analitikai teigia, kad įperkamo automobilio kaina per metus padidėjo 400 eurų, arba 4,6 procento. Pasak SEB banko šeimos finansų ekspertės Julitos Varanauskienės, didžiausią įtaką tam turėjo didėjantis vidutinis darbo užmokestis, kuris per metus ūgtelėjo 8,5 procento.

„Padidėjus sumai, už kurią vidutines pajamas gaunantis šalies gyventojas galėtų nusipirkti automobilį, bet taip pat padidėjus ir perkamų automobilių kainoms, brangiausio įperkamo automobilio amžius beveik nepasikeitė“, – sako J. Varanauskienė. Dėl rinkos ypatumų šiemet apskaičiuojant automobilių įperkamumo rodiklį pasirinktos ir kiek didesnės palūkanos – 5 procentų, – rašoma įmonės pranešime spaudai.

Viliaus Vaserio nuotr./SEB banko automobilio įperkamumo rodiklio pristatymas
Viliaus Vaserio nuotr./SEB banko automobilio įperkamumo rodiklio pristatymas

Lizingo paslauga vis didėja

Nors galimybės padidėjo, bendri rinkos duomenys rodo, kad gyventojai vis tiek perka senesnius automobilius negu galėtų. Tik kas trečias nuperkamas automobilis yra jaunesnis negu dešimties metų, o vidutinė perkamo automobilio kaina (3,7 tūkst. eurų) yra maždaug du su puse karto mažesnė už tą, kurią galėtų už automobilį mokėti vidutinį darbo užmokestį gaunantis asmuo, sudaręs automobilio lizingo paslaugą“, – teigia Saulius Mickus, SEB banko Lizingo departamento direktorius.

Bendrovės pranešime spaudai rašoma, kad ypač daugėja lizingu įsigyjamų naudotų automobilių. Tai bendrovės analitikai vertina kaip augantį pasitikėjimą bankais. Naujausiais Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, nuo 2015 metų antro ketvirčio iki 2016 metų pirmo ketvirčio, palyginti su atitinkamu ankstesnių metų laikotarpiu, naudotų automobilių lizingo sutarčių skaičius rinkoje padidėjo 14 procentų (nuo 3,2 tūkst. iki 3,7 tūkst. eurų).

Kaip skaičiuojamas šis rodiklis?

SEB banko analitikai, jau antrus metus iš eilės skaičiuodami šį automobilio įperkamumo indeksą, naudoja tą pačią skaičiavimo metodiką. Skaičiuojama, kokius automobilius gali nusipirkti vienas asmuo, gaunantis vidutines pajamas, neturintis išlaikytinių ir kitų įsipareigojimų.

Taip pat apskaičiuojama kokį automobilį galėtų įsigyti dviejų asmenų šeima su, arba be vaikų. Abi žmonių grupės turėtų turėti santaupų. Taip pat skaičiavimai atlikti remiantis tuo, kad automobilio lizingo laikotarpis turėtų trukti ne ilgiau 5 metų, su 5 procentų metinių palūkanų norma. Taip pat SEB analitikai įvedė saugiklį – įmoka už automobilį neturėtų būti didesnė, negu 25 procentai visų šeimos pajamų.

Viliaus Vaserio nuotr./SEB banko automobilio įperkamumo rodiklio pristatymas
Viliaus Vaserio nuotr./SEB banko automobilio įperkamumo rodiklio pristatymas

Vienam asmeniui – tik mažas automobilis

SEB banko analitikai apskaičiavo, kad vienas asmuo, uždirbdamas vidutinį atlyginimą, lizingui gali leisti ne daugiau 157 eurų per mėnesį. Už šią sumą žmogus gali nusipirkti automobilį, kurio kaina neviršija 10 tūkst eurų. Vilniuje ši suma ne didesnė kaip 9,8 tūkst eurų, o likusioje Lietuvoje – 9,1 tūkst eurų.

Dviejų asmenų šeima, remiantis bankininkų skaičiavimais, kurioje dirba abu asmenys ir uždirba ne mažiau vidutinio šalies atlyginimo, gali sau leisti automobilį, kurio vertė neviršija 20 tūkst. eurų. Šiek tiek mažesnės vertės automobilį gali leisti tie, kurie gyvena ne Vilniuje, o kituose miestuose.

Vienas asmuo, uždirbantis vidutinį atlyginimą, gali sau leisti mažos klasės automobilius, tokius kaip: „Fiat Panda“, „Dacia Sandero/Logan“, „Toyota Aygo“, „Volkswagen UP“, „Peugeot 208“ ir panašius. Dviejų asmenų šeima, gali sau leisti pirkti ekonominės klasės, daugiausia C segmento automobilį: „Škoda Octavia“, „Toyota Auris“, „Volkswagen Golf“, „Nissan Qashqai“ ir pan.

Nuosavas būstas arba naujas automobilis

SEB banko analitikų skaičiavimais, vidutines pajamas gaunanti šeima, gali sau leisti važinėti nauju automobiliu tik tuo atveju, jeigu neturi būsto paskolos.

Kaip teigia SEB specialistė Julita Varanauskienė, turint būsto paskolą, leidžiama suma naujam automobiliui sumenksta kone per pusę: nuo 20 tūkst. eurų iki 8,9 tūkst. eurų.

Tad norint turėti nuosavą būstą ir važinėti nauju automobiliu, tenka uždirbti didesnes, negu vidutines pajamas.

Viliaus Vaserio nuotr./SEB banko automobilio įperkamumo rodiklio pristatymas
Viliaus Vaserio nuotr./SEB banko automobilio įperkamumo rodiklio pristatymas

Patarimai perkantiems

SEB banko atstovai teigia, kad prieš perkant naują automobilį, rekomenduojama pasikonsultuoti su šeimos finansų specialistais.

Teigiama, kad prieš perkant naują automobilį derėtų pagalvoti, kiek laiko ketinate juo naudotis, ir ką daryti paskui.

SEB atstovai pataria, kad paskolos sutarties terminas nebūtų ilgesnis negu 5 metai.

Skolon įsigytą automobilį patariama apdrausti ne tik civiliniu, tačiau ir kasko draudimu.

Jei skolinamasi ilgiau negu metams, nereikėtų visų turimų santaupų paskirti pradiniam įnašui.

Lizingo kliento portretas

SEB banko analitikai teigia, kad statistinis lizingo paslaugos ėmėjas yra vyras, 40 metų amžiaus. Jis gyvena Kaune arba Vilniuje. Turi šeimą, kurioje auga vienas arba daugiau vaikų. Uždirba vidutinį, 800 eurų siekiantį atlyginimą.

Dažniausiai jis perka „Volkswagen“, BMW, arba „Toyota“ automobilį, už kurį moka po 238 eurus per mėnesį. Lizingas dažniausiai trunka 4,5 metų, o pradinei įmokai išleidžia 25 procentus bendros automobilio vertės.

Dažniausiai, toks žmogus skolinasi automobiliui, kurio kaina apie 16,8 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius