Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokių dokumentų būtina reikalauti perkant automobilį, kad nepakliūtumėte į pinkles

Perkant transporto priemonę ne ką mažiau svarbūs nei pats automobilis yra ir su pirkimu susiję dokumentai.
Automobilio pirkimas
Automobilio pirkimas / 123RF.com nuotr.

Būtent jie gali būti įrodančiu pagrindu pirkėjui, kad įsigytas daiktas yra tokios būklės, kaip pateikiama arba kad automobilis yra įregistruotas Lietuvoje. Kokie dokumentai privalo būti perkant automobilį, kokias garantijas jie suteikia ir koks yra patikimas pardavėjas – patarimais dalijasi automobilių ekspertas.

Pasak UAB „Longo LT“ vadovo Pauliaus Valiukėno, išskirti galima keturis esminius dokumentus, kurie automobilio įsigijimo procese dalyvauti turi privalomai: pirkimo–pardavimo sutartis, PVM sąskaita faktūra, priėmimo perdavimo aktas ir popardaviminė automobilio garantija.

„Šie dokumentai rodo, kad sandoris yra patikimas ir kad abi jį sudarančios pusės galės būti ramios dėl jose išdėstomų sąlygų bei pateiktų duomenų tikrumo. Jei bent vieno dokumento trūksta, gali kilti įvairių problemų, pavyzdžiui, registruojant automobilį „Regitroje“ arba fiksuojant gedimą, kuris nebuvo nurodytas. Ginčų sprendimas turint minėtus dokumentus gali būti ypač svarbus kreipiantis dėl pinigų grąžinimo ar pinigų kompensavimo“, – sako P. Valiukėnas.

Jis užbėga už akių pridurdamas, kad garantiją automobilio pirkėjui gali suteikti ne tik automobilių salonai, bet ir naudotų automobilių pardavėjai. Tiesa, tik šia veikla užsiimantys sertifikuoti pardavėjai.

„Pirkti naudotą automobilį iš turgavietės ar neaiškios kilmės automobilių aikštelės – nėra saugu. Visų pirma dėl to, kad visų būtinų automobilio pirkimo dokumentų, tarp jų ir garantijos, jums neišduos. Tuo tarpu sertifikuotų pardavėjų praktikoje pastaroji išduodama visada. Joje pateiktos sąlygos gali būti įvairios, pavyzdžiui, mūsų atveju klientams suteikiama dviejų mėnesių arba 3000 km. garantiją po automobilio įsigijimo. Tiek laiko arba nuvažiuoto kilometražo pakanka, kad būtų įvertinti automobilio techniniai parametrai, jo parengtis išriedėti į gatvę“, – sako P. Valiukėnas.

Kita vertus dokumentai nelygūs dokumentams, jei juose pateikta informacija kelia įtarimą, nes ji galimai yra suklastota. Ekspertas teigia, kad duomenų padirbinėjimo problema vis dar gaji ypač perkant transporto priemonę iš pavienių automobilių perpardavinėtojų.

„Perkant automobilį įdėmiai apžiūrėti reikia ne tik jį, bet ir visus su pirkimu susijusius dokumentus. Tai viena dažniausių klaidų, kurią daro pirkėjai ir viena spragų, kuria naudojasi nesąžiningi automobilių pardavėjai. Informacijos klastojimo arba nuslėpimo atvejų gali būti pačių įvairiausių. Pavyzdžiui, dokumentuose gali būti pateikti išgalvoti pirkėjo kontaktai, kad kilus nemalonumams nebūtų galimybės susisiekti, taip pat gali būti pateiktas neteisingas SDK kodas arba nurodyta mažesnė automobilio įsigijimo suma siekiant nuslėpti mokesčius. Pastaruoju atveju gali kilti nemalonumų, jei tarkime garantinio laikotarpio metu sugedus automobiliui reikalausite grąžinti automobilio pirkimo sumą“, – aiškina ekspertas.

Visgi bene svarbiausias dokumentas transporto priemonės įsigyjime yra pirkimo-pardavimo sutartis. Ji garantuoja, kad įsigytas automobilis tikrai yra registruotas Lietuvoje bei, svarbiausia, nėra vogtas.

„Yra gerų ženklų, rodančių, kad pirkėjai tampa vis labiau sąmoningesni ir įvertinantys rizikas. Retas kuris perka automobilį be pirkimo-pardavimo sutarties, tačiau tokių atveju praktikoje vis dar pasitaiko. Dėl to yra labai apmaudu, kad nesąžiningi pardavėjai vis dar dalyvauja automobilių pardavimų rinkoje. To neturėtų būti. O kad netektų pasimauti ant pastarųjų kabliuko, pagrindinis patarimas būtų rinktis patikimą, sertifikuotą ir gerą reputaciją turintį automobilių pardavėją. Mažiau nervų, daugiau pasitikėjimo ir ramių kelionių“, – tikina P. Valiukėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius