Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 30

Kokiu greičiu juda metro traukiniai: ar greičiau už sportinius automobilius?

Miesto geležinkeliai, mums geriausiai žinomi metro vardu, stipriai palengvina susisiekimą didžiausiose pasaulio gyvenvietėse. Metro traukiniai nestovi kamščiuose ar prie šviesoforų, nevingiuoja tarp pastatų ir parkų, todėl į kitą miesto galą galima nuvykti labai greitai. Bet kokį greitį iš tikrųjų pasiekia metro traukiniai?
Magnetinės levitacijos (maglev) traukinys
Magnetinės levitacijos (maglev) traukinys / „Scanpix“/AP nuotr.

Metro – tai įprastai bent iš dalies požeminė geležinkelio sistema, skirta palengvinti susisiekimą tarp skirtingų miesto dalių. Metro traukiniai nėra kažkokios ypatingos transporto priemonės – tai tėra elektriniai traukiniai, specialiai sukurti šiam darbui. O traukiniai gali būti labai greiti. Šiame straipsnyje trumpai pažiūrėsime, kokį greitį pasiekia kai kurių miestų metro traukiniai. Svarbu paminėti, kad didžiausią greitį metro traukiniai pasiekia trumpose atkarpose ir įsibėgėja atviresnėse vietose – tai yra, ne po žeme. Apskritai, metro yra miesto greitojo susisiekimo geležinkeliu sistema – metro neprivalo būti tik tunelių sistema.

Pirmosios metro linijos Londone atidarytos 1863 metais. Tai buvo tikra transporto revoliucija, stipriai pagerinusi susisiekimą Pramonės revoliucijos išpūstame mieste. Londono metro sėkmė iš esmės sukūrė šabloną, pagal kurį vėliau kurtos kitų didžiausių miestų transporto sistemos. Tiesa, vos pasirodęs Londono metro nebuvo labai mėgstamas, nes vagonus traukė garvežiai. Nors metro tuneliai buvo ventiliuojami, aidintis garvežių puškavimas ir kvapas patiko ne visiems. 1890 metais Londono metro sistemoje garvežius po truputį pradėjo keisti elektriniai traukiniai, kurie šiam darbui tinka daug geriau.

Taigi Londono metro yra seniausias pasaulyje. Aišku, per savo istoriją jis plėtėsi, augo ir modernėjo. Dabar Londono metro traukiniai važinėja vidutiniu 33 km/val. greičiu. Kai kuriose linijose pasiekiamas net 100 km/val. greitis, bet tik atviroje erdvėje, ne tuneliuose.

O kaip kituose didžiausiuose pasaulio metro? Kuriame pasaulio mieste metro traukiniai greičiausi?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius