Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 01 /23:27

Konkurso „Lietuvos metų automobilis 2024 m.“ finalas: paskelbti trys laimėtojai

Gruodžio 1-osios, penktadienio vakarą „Vilnius TECH“ vyksta konkurso „Lietuvos metų automobilis 2024 m.“ finalas. Šį kartą bus išrinti trys „Metų automobiliai“ trijose kategorijose pagal bazines kainas.

Nepaisant naujovių, tradicijos išsaugotos. Tad penktadienio vakarą iškilmingai paskelbtas ir „Tautos automobilio 2024“ nominacijos nugalėtojas, įvardytas ir „SoliTek Metų elektromobilis 2024“, išrinktas sportiškiausias automobilis, pajėgiausias 4x4 kategorijos modelis bei kiti nugalėtojai.

Trys „Metų automobiliai“

Jei iki šiol dešimt komisijos narių (tarp jų – ir 15min atstovas) rinkdavo TOP7 (kaip ir pasauliniuose rinkimuose), tai šį kartą visi 30 automobilių buvo suskirstyti į tris grupes:

  • iki 39 999 Eur,
  • iki 59 999 Eur,
  • nuo 60 000 Eur.

Į kiekvienos kainų grupės finalinį trejetą galėjo patekti tik visiškai nauji modeliai (ne „facelift“). Į nominacijas (jas rasite žemiau), galėjo pretenduoti visi. Apie visus automobilius skaitykite specialiame polapyje.

  • Pirmoje kainų grupėje (iki 39 999 Eur) į finalą pateko toks trejetukas: „Nissan X-trail“, „Renault Austral“, „Hyundai Kona“. Susumavus komisijos balsus, paaiškėjo nugalėtojas – „Nissan X-trail“.
  • Antroje kainų grupėje iki 59 999 Eur į finalą pateko: „Peugeot 408“, „Honda ZR-V“, „Toyota Prius Plug-In Hybrid“. Susumavus rezultatus, paaiškėjo nugalėtojas – „Toyota Prius Plug-In Hybrid“.
  • Trečioje kainų grupėje (nuo 60 000 Eur) išrinkti trys finalininkai: „Hyundai Ioniq 6“, „Lexus RX“, „Mercedes-Benz“ E klasė. Nugalėtoju komisija balsuodama išrinko „Mercedes-Benz“ E klasė.

Nominacijos ir gausybė apdovanojimų

„Metų siurprizu 2024“ tapo daugybę patiktukų ir emocijų iššaukęs prabangus „Lexus LM“ vienatūris. Tokia nominacija – nėra įprastų konkurse skiriamų apdovanojimų sąraše, tačiau, tikino konkurso komisijos nariai, jos įsteigimui buvo pritarta vienbalsiai.

Kone kasmet įteikiamas ir apdovanojimas labiausiai Lietuvos vardą užsienio šalyse garsinusiam sportininkui. Šiemet „Metų vairo 2024“ titulas teko Rokui Baciuškai už pergales įvairiose varžybose, tarp jų – ir pirmąjį Dakaro ralio beduiną, parvežtą į Lietuvą.

„Metų sportiškiausiu automobiliu 2024“ galėjo tapti net keli skirtingi modeliai. Į šį titulą pretendavo „Audi SQ8 Sportback e-tron“, „Ford Ranger Raptor“ ir „Porsche Cayenne“ modeliai. Tačiau gausybė bandymų ir šimtai nuvažiuotų kilometrų komisiją įtikino – pergalė teko „Porsche Cayenne“.

Dar viena nominacija skirta automobiliams, pasižymintiems išskirtinėmis saugumo kelyje technologijomis. Kaip jos veikia, bando Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacija „Transeksta“ drauge su universiteto VILNIUS TECH mokslininkais. Gausybė bandymų, tarp kurių ir autonominio stabdymo, ir paprasto stabdymo testai, lėmė, kad nugalėti čia galėjo trys modeliai: „Audi SQ8 Sportback e-tron“, „Hyundai Ioniq 6“ ir „Mercedes-Benz EQE SUV“. Nugalėtoju tapo „Mercedes-Benz EQE SUV“.

Išskirtinio dėmesio konkurse kasmet sulaukia visais ratais varomi automobiliai, pretenduojantys į „Metų 4x4“ titulą. Jei prieš daugelį metų visi automobiliai buvo murkdomi į purvą, leidžiami į bekelę, po ko dažniausiai nepavykdavo išvengti kovos randų ant kėbulų, jau kelerius metus geriausiųjų paieškoms pasitelkiama keliautojo, žurnalisto, laidos „1000 pasaulio stebuklų“ kūrėjo Audriaus Sutkaus sugalvota bandymų platforma. Po išsamių skaičiavimų ir bandymų joje paaiškėjo trys galimi nugalėtojai: „Ford Ranger Raptor“, „Nissan X-trail“ ir „Volkswagen Touareg“. Galiausiai, sudėjus balus, gautus įvairiuose bandymų etapuose, nugalėtoju tapo „Ford Ranger Raptor“.

Vienu dideliu galvosūkiu kasmet būna „Metų inovacijos“ paieškos. Drauge su transporto skelbimų portalo „Autoplius.lt“ atstovais, konkurso komisija į potencialius nugalėtojus išrinko šiuos modelius: „Mercedes-Benz“ E klasę, „Lexus LM“ ir visus „Hyundai“ modelius. Įvertinus visus balus, nominacijos nugalėtoju tapo „Mercedes-Benz“ E klasės modelis.

Ilgametė konkurso tradicija – renkamas „Tautos automobilis“. Už nugalėtoją čia balsuoja ne komisija, o visi Lietuvos žmonės – portalo 15min skaitytojai. Šiemet į tokį titulą kėsinosi net trys modeliai: „Mercedes-Benz“ E klasė, „Ford Ranger Raptor“ ir „Toyota Prius“. Įvertinus keliolikos tūkstančių balsuotojų nuomonę, „Tautos automobiliu 2024“ paskelbtas „Ford Ranger Raptor“.

Vis gausėjant elektromobilių, kaskart vis reikšmingesniu tampa ir „SoliTek Metų elektromobilio“ titulas. Į 2024-ųjų elektrinių automobilių karaliaus karūną buvo nusitaikę net 10 konkursui deleguotų elektra varomų modelių (abėcėlės tvarka):

  • „Audi SQ8 Sportback e-tron“
  • „Citroën e-C4 X“
  • „Hyundai IONIQ 6 EV“
  • „Hyundai KONA Electric Premium“
  • „Jeep Avenger Summit BEV“
  • „Mercedes-Benz EQE 500 4MATIC“
  • „Nissan Townstar EV“
  • „Subaru Solterra“
  • „Toyota bZ4X“
  • „Volkswagen ID.3 Pro Performance“

Lemiamos įtakos čia turėjo ne tik konkurso komisijos balsai, bet ir bendrovės „SoliTek“ darbuotojų, išbandžiusių visus elektromobilius, balsavimas. Taip pat ir rezultatai antrus metus iš eilės surengtame bandyme, kiek elektromobiliai gali nuvažiuoti realiomis sąlygomis vyraujant lietuviškai darganai.

Galiausiai susumavus visus balus paaiškėjo, kad „SoliTek Metų elektromobiliu 2024“ tapo „Hyundai Ioniq 6“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius