-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kremliaus limuziną „Aurus“ lydi skandalai: kodėl jis nebus įleistas į ES rinką?

Apie Kremliaus superprojektą – 100 proc. rusišką prabangų automobilį „Aurus“ – 15min jau rašė ne kartą. Limuzinas, kurio užsigeidė Kremliaus vadovai – V.Putinas ir D.Medvedevas, buvo pagamintas Rusijos prezidento inauguracijai prieš metus. Tačiau oficiali jo tarptautinė premjera įvyko tik šį pavasarį Ženevoje.
V.Putino automobilis – „Aurus Senat Limousine“
V.Putino automobilis – „Aurus Senat Limousine“ / „Scanpix“ nuotr.

Primename, kad V.Putinas sakė, kad jam pabodo važinėti vokiškais limuzinais ir kad rusai pagamins tokį pat gerą, kaip „Mercedes“, tik pigiau. Užduotis iš pradžių duota Rusijos automobilių gamintojams. Bet jie ir taip vos galą su galu suduria. Todėl vėliau projektui ėmė vadovauti institutas NAMI.

Ar limuzinas (vėliau bus ir visureigis bei autobusiukas) „Aurus“ toks geras, kaip žadėjo V.Putinas, kol kas sunku pasakyti. Ar pigesnis, irgi neaišku, nes kaina dar neskelbiama (neoficialiai, bazinės komplektacijos kaina prasidės nuo 130 tūkst. EUR.

Ar jis rusiškas? V8 variklis su hibridine pavara sukurtas „Porsche engineering“, taigi vokiškas. Transmisija ir apdaila, kaip Ženevoje pasakojo „Aurus“ direktorius F.G.Hilgertas, pagaminta Rusijoje. Modeliams suteikti Kremliaus bokštų vardai: Senat, Arsenal, Komendant. Šie žodžiai pavadinime gal ir išliks, bet Rusijos „galybę ir turtus“ simbolizuojantis pavadinimas „Aurus“, panašu, taps prakeiksmu.

„Toyota“, gaminanti modelį „Auris“ ir „Lamborghini“, garsėjanti visureigiu „Urus“, dar prieš Ženevos automobilių parodą pateikė protestą dėl prekės ženklo „Aurus“. Nes jis klaidina ir primena plagiatą.

Tiesa, pretenzijas reiškia ir padangų gamintojai „Michelin“, kuriems priklauso prekinis ženklas „Taurus“.

VIDEO: „Aurus Senat“ – skirtas vežti ypač svarbius Rusijos asmenis

Anot Rusijos žiniasklaidos, gresia netgi tarptautinė intelektinės nuosavybės byla, jei rusai nepakeis savo prekinio ženklo. Mažų mažiausiai, į ES rinką jie su šiuo automobiliu, neturinčiu nei istorijos, nei autoriteto rinkoje, nepateks. Bylą nagrinėja EUIPO – Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės biuras.

Pasiskelbė, kad „Aurus“ dalyvaus Le mano lenktynėse

Tačiau vieną spragą ES intelektinės nuosavybės gynyboje rusai gali rasti. Jie jau dalyvauja „Le Mano“ lenktynių serijoje ir žada važiuoti pagrindinėse Le Mano 24 val. lenktynėse bolidu „Aurus“, kuris reklamuoja rusišką prabangių automobilių ženklą.

Tiesa, „Le Mano“ serijoje važiuojantis „rusiškas“ lenktyninis automobilis kol kas yra kitaip pavadinta „Oreca“. Ši Prancūzijos kompanija gamina sportinius automobilius žiedinėms lenktynėms.

Tai dabar spręskite patys, kiek procentų rusiškų technologijų turi „Aurus“. Ir kokia propagandinė Kremliaus dalis yra šiame žaidime, kai, pasitelkusi užsienio gamintojus, Rusija bando save pateikti kaip prabangių automobilių kūrėją. Primename, „Aurus“ – tai dviejų žodžių samplaika: „Aurum“ (lot. auksas) ir Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius