-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 10 /22:02

Lietuvos miestus apjuosė 300 policijos postų grandinė: dalis kelių uždaryta, kituose pastatytos užkardos

Penktadienio vakarą pradėtas vykdyti Vyriausybės sprendimas Velykų savaitgalį riboti patekimą į Lietuvos miestus ir miestelius. Policija vietomis įrengė patikrinimo postus, kiti keliai išvis uždaryti. Kol kas spūstys dėl policijos patikrų nesusidaro, automobiliai stabdomi pasirinktinai.

Apie pastebėtas užkardas praneškite ir nuotraukas siųskite 15min@15min.lt.

Vyriausybė trečiadienį nutarimu nustatė, kad nuo 2020 m. balandžio 10 d. 20.00 val. iki 2020 m. balandžio 13 d. 20.00 val. Lietuvos teritorijoje ribojamas asmenų atvykimas į ne savo gyvenamosios vietos savivaldybės miestus ar miestelius, išskyrus atvejus, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties ar atlikti darbo, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, ar dėl būtinosios medicinos pagalbos.

Šis ribojimas netaikomas asmenims, kurie vyksta į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio jiems nuosavybės teise.

VIDEO: Lietuvoje uždaromi keliai – komentuoja Vilniaus apskr. policijos vadovas S.Gagas

Važiuojant į Vilnių nuo Sudervės penktadienio vakarą pasitinka greitį ribojantys ženklai, vėliau ir ženklas „Stop – kontrolė“, tačiau pareigūnų čia dar nėra.

Kai kurie automobiliai prie ženklo stabteli, tačiau ne visi. Kai kurie nelėtina greičio ir nekreipia dėmesio į naujai pastatytus kelio ženklus.

Tiesa, ties posūkiu į Šilėnų kaimą jau pasitinka policija, automobiliai stabdomi pasirinktinai.

Ukmergės plente stabdomi visi iš eilės automobiliai. Beje, policija kol kas niekam neliepė apsisukti, tačiau sustabdė techniškai netvarkingų automobilių.

Vilniaus apskrities policijos vadovas Saulius Gagas žurnalistams sakė, kad pareigūnai įspės keleivius apie patekimo į miestus ribojimą. Jei žmonės neturės priežasčių vykti į miestą ir neturės dokumentų, jiems gali tekti apsigręžti.

„Jei žmogus meluoja, tai mes tą informaciją patikrinsime. Jei ne iškart, tai vėliau“, – teigė S.Gagas ir įspėjo, kad tuomet grės baudos.

Pasak policijos vadovo, niekas negalės patikrinti visų automobilių, todėl nėra skatinama skambinti policijai, jei kaimynystėje pastebite nematytą automobilį.

Aplink Vilnių šiuo metu yra dvylika patikros punktų, tačiau jų gali būti daugiau.

Penktadienio vakarą pagrindinis kelias Vilnius – Kaunas apytuštis, pareigūnai darbo neturi daug.

Prisideda ir Karo policija

Penktadienio vakarą Lietuvos kariuomenė pranešė, kad Karo policija pradeda papildomais pajėgumais remti šalies policiją ir šventinio periodo metu budėjimams įvairiuose šalies miestuose kasdien skirs 30 ekipažų.

Karo policija rems Lietuvos policiją dešimtyje Lietuvos savivaldybių ir padės vykdyti judėjimo kontrolę Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Utenos, Tauragės ir Telšių savivaldybėse.

Nuo penktadienio 20.00 val. iki pirmadienio 20 val., nepertraukiamai 24 val. per parą, daugiau kaip 60 karo policijos karių rems policijos pareigūnus.

Bendradarbiavimas ir bendras patruliavimas su Lietuvos policija didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir jų prieigose vyksta nuolat, o šalyje paskelbus karantiną, nuo balandžio 3 d. Karo policija pradėjo remti policiją vykdant patruliavimą, siekiant kontroliuoti karantino rekomendacijų laikymąsi.

Karo policininkai penktadienį pradėjo patruliuoti didžiuosiuose Lietuvos miestuose, o nuo antradienio pajėgos buvo padidintos ir atsakomybės rajonai, policijos prašymu, praplėsti ir už didžiųjų Lietuvos miestų ribų. Patruliavimas siekiant stabdyti viruso plitimą ir prižiūrėti viešąją tvarką vyks ir šį šventinį savaitgalį, tad Karo policijos kariai padės policijai jau vykdant dvi, su COVID-19, susijusias užduotis.

KAM nuotr./Karo policija
KAM nuotr./Karo policija

Palanga atsitvėrė pirma

Anksčiau nei nusprendė Vyriausybė, nuo penktadienio 14.00 val., eismą pradėta riboti Palangos kurorto apylinkėse. Taip nuspręsta suintensyvėjus judėjimui ketvirtadienį – dalis tautiečių, nepabūgę karantino, į pajūrį traukė iš anksto.

Dalis kelių (pvz., aplink Klaipėdą) pradėti uždarinėti jau nuo penktadienio 19 val., vairuotojai nukreipiami važiuoti per patikros punktus.

VIDEO: Policijos pareigūnai tikrina įvažiuojančius į Vilniaus miestą

Kai kada pakanka ir veidų kontrolės

Tauragės aptarnaujamoje teritorijoje yra numatyta 17 postų. Pačioje Tauragėje policijos pareigūnai kontroliuoja penkis pagrindinius įvažiavimus į miestą – iš viso darbuojasi apie 18 policininkų.

Pirmąją kontrolės valandą automobilių eismas buvo itin mažas, tik įvažiavime nuo Jurbarko (ties „Bastilijos“ kompleksu) vienu metu susidarė gal 4 mašinų eilė. Per 15 minučių pravažiavo apie 10 automobilių.

Visose postuose įvažiuojančius filmuoja policijos automobiliuose įrengtos kameros. Dar šešiuose įvažiavimuose į Tauragę pareigūnai nebudi – jų blokavimu rūpinosi Tauragės miesto savivaldybė.

Paklausti, ar teko jau ką apsukti atgalios, budintys policijos pareigūnai patikino, kad ne. Vairuotojai elgiasi kultūringai, daugelį į Tauragę įvažiuojančiųjų, kaip teigė viena policininkė, vietiniai pareigūnai pažįsta vien jau iš veidų, tad mažesniame mieste spręsti, gali kas įvažiuoti, nes čia gyvena, o kas ne, lengviau – visi vieni kitus pažįsta.

Viename iš postų sutiktas Tauragės apskrities policijos viršininkas Marius Draudvila tikino, kad didžiausio srauto tikimasi šeštadienio vakarą ar sekmadienio rytą. Šiuo metu net greitkelyje, važiuojant link Kauno, automobilių itin mažai.

Paklaustas, ar teko ką nors, tik penktadienį įsigaliojus nurodymui viešoje vietoje dėvėti kaukes, jau nubausti Tauragėje, M.Draudvila patikino, kad ne. Įspėti miestiečiai kaukes iškart užsideda. Štai Šilalėje viršininkas regėjo, kaip kelią remontuojantis darbininkas kaukę užsidėjo tik pamatęs uniformuotą pareigūną – iki tol ji „gulėjo“ ant kaklo. Tauragėje uždarytos net ir didesnės aikštelės, pvz., prie Vytauto stadiono, kuriose itin mėgsta rinktis jaunimas.

Suprasti akimirksniu

  • Šv. Velykų laikotarpiu griežta eismo kontrolė taikoma siekiant užkardyti koronaviruso plitimą.
  • Įvažiuoti į Lietuvos miestus ar miestelius draudžiama nuo penktadienio, balandžio 10 d. 20 val. iki pirmadienio, balandžio 13 d. 20 val.
  • Išimtys taikomos, kai vykstama dėl artimų giminaičių mirties, sunkios ligos ar nelaimės, darbo atlikimo, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, ar dėl būtinosios medicinos pagalbos suteikimo.
  • Šis ribojimas taip pat netaikomas asmenims, kurie vyksta į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio jiems nuosavybės teise. Tačiau tokią teisę reikės pagrįsti dokumentais.
  • Ribojimai netaikomi ir komerciniam transportui.
  • Policijos informacijos tel. 8 700 60 000.

300 postų visoje Lietuvoje

Nors iš pradžių, išgirdę premjero Sauliaus Skvernelio sprendimą riboti eismą ilgąjį Velykų savaitgalį, savivaldybių atstovai žadėjo ieškoti kranų užkardoms statyti, Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis sakė, kad policija kažkokių ypatingų priemonių nesiims, naudos tik įprastas.

Policija žadėjo eismo kontrolei skirti apie 300 pareigūnų ir budėti prie pagrindinių kelių. Juose visoje Lietuvoje planuojama įrengti 3000 postų. O kituose turėtų būti įrengti draudžiamieji ženklai.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sakė, kad pareigūnai vairuotojus gali tikrinti ne tik postuose – bus atliekama kontrolė ir miestų teritorijose. Taip pat viešose vietose bus stebima, kad nebūtų pažeisti karantino reikalavimai.

VIDEO: Panevėžio policija kontroliuoja įvažiavimus į miestą

Patikrų metu gali formuotis spūstys.

Policijos vadovai taip pat įspėjo, kad patikrų metu gali formuotis spūstys.

Kai kurios savivaldybės apie postus pranešė iš anksto

Sostinės policija postų vietų neskelbė, kad „keliautojai“ nesugalvotų jų apvažiuoti. Iš viso Vilniaus apskrityje įrengti 44 postai. Meras R.Šimašius sakė kad bus uždaryta keliolika pagrindinių įvažiavimų į miestą. Policija budi atvykstant nuo Kauno, Ukmergės, Trakų, Nemenčinės, Molėtų, Minsko.

Kauno apskrityje įrengti 43 postai. Pačiame Kauno mieste – 24, Jonavoje – 7, Kėdainių raj. – 7, Kaišiadorių – 5.

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad iš viso įrengs 34 postus. 7 iš jų bus pačioje Klaipėdoje.

Bene atviriausia Alytaus savivaldybė. Meras Nerijus Cesiulis „Facebook“ paskelbė žemėlapį, prieš tai suderinęs užkardų vietas su Alytaus policija. Pasak mero, jis „laukia į miestą sugrįžtančių alytiškių“. Norėdamas jiems palengvinti kelionę į gimtąjį miestą, informacijos neslepia.

Dzūkijos sostinėje ir jos prieigose užkardos pastatytos atvažiuojant nuo Kauno už Miklusėnų, ties Simno–Seirijų žiedu, ties Normandijos–Nemuno–Druskininkų gatvių žiedu Pirmajame Alytuje ir ties Vilniaus kryptimi Ulonų gatvėje, prie „Dainavos“ siuvimo fabriko.

Tikrinami bus tik į miestus ar miestelius atvykstantys asmenys, išvykstančiųjų pareigūnai nestabdys.

Kas talkins policijai

Policijos pareigūnams viešąją tvarką ir žmonių saugumą padės užtikrinti savivaldybių, policijos rėmėjų, Viešojo saugumo tarnybos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Vadovybės apsaugos departamento, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai. Kartu dirbs ir karo policija bei Šaulių sąjungos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius