TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

Mažai kas tikėjosi: daugiau nei 3 paras po vandeniu išbuvęs 50 tūkst. eurų vertės traktorius patyrė nedaug žalos

Praėjusį penktadienį iš Lampėdžio tvenkinio Kaune ištrauktas „Kauno švaros“ įmonei priklausantis traktorius. Jis į dugną nugarmėjo dar vasario 16-osios naktį, tad po vandeniu išbuvo daugiau nei 3 paras. Mažai kas tikėjosi, bet į paviršių technika iškilo, iš pažiūros, „sveika“. Manoma, kad 50 tūkst. eurų investicijos įmonei nurašyti nereiks – pavasarį traktorius jau turėtų grįžti į Kauno gatves.
Lampėdžio ežere nuskendusio „Kauno švaros“ traktoriaus ištraukimo operacija
Lampėdžio ežere nuskendusio „Kauno švaros“ traktoriaus ištraukimo operacija / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

„Matydami, kad Lampėdžiai ir jų apylinkės jau senokai tapo tikru slidinėjimo kurortu, mums, drauge su Kauno savivaldybe, kilo idėja padovanoti daugiau džiaugsmo pačiūžų virtuozams – įkurti didžiausią čiuožyklą po atviru dangumi. Pagrindinis iniciatyvos tikslas – kad žmonės nebūtų susigrūdę ir galėtų saugiu atstumi pasimėgauti žiemiškais malonumais.

Iš esmės planas pavyko – penkios šviežiai nuvalytos ledo aikštelės ir tarp jų nusidriekusi trasa sulaukė didelio gyventojų dėmesio, tačiau tai kainavo daugiau nei tikėjomės“, – 15min pakalbintas teigė „Kauno švaros“ atstovas spaudai Jonas Tumpa.

Ruošiant vietą čiuožykloms, neplanuotai „Kauno švarai“ teko paaukoti dalį technikos – traktorių. Staiga įlūžus ledui, džiaugiamasi tuo, kad vairuotojas spėjo laiku iššokti ir nenukentėjo. Technika Lampėdžio ežere paskendo vasario 16-osios naktį. Kitą dieną buvo dėliojamas gelbėjimo operacijos planas ir jau ankstų ketvirtadienio rytą prasidėjo realūs darbai, kurie išsitęsė iki vasario 19-osios vakaro.

Lampėdžio dugne buvo atsidūręs apynaujis, 2019 metais įsigytas „Kubota L2-602“ traktorius. Transporto priemonės svoris – apie 2 tonos, o jo kaina įsigijimo metu siekė apie 50 tūkst. eurų (likutinė vertė – apie 40 tūkst. eurų).

„Tačiau ši suma tikrai nereiškia patirtų nuostolių dydžio – jie turėtų būti keleriopai mažesni, nes tikimąsi techniką sutvarkyti ir grąžinti į darbus. Mažai kas tikėjosi, o ir mūsų bendrovės atstovai, kad traktorius išnirs pavydėtinos būklės.

Kėbulo detalės, stiklai, agregatai, žibintai ir net galinio vaizdo veidrodėliai su švyturėliu virš stogo liko savo vietose. Taip pat, galime pasidžiaugti, kad „fiziologiniai“ skysčiai nepasklido po vandenį ir liko savo sandariose talpose. Šį faktą patvirtino ugniagesiai ir aplinkosaugininkai“, – teigė J.Tumpa.

Savaitės pradžioje traktorius buvo džiovinamas. Šiuo metu vykdomi jo apžiūros darbai, todėl įmonės atstovas negalėjo patvirtinti tikslios nuostolių sumos. Ji turi paaiškėti po kelių savaičių. Tikimąsi, kad žala bus minimali. Planuojama techniką prikelti antram gyvenimui ir dar pavasarį išsiųsti į Kauno miesto gatves.

Slidinėjimo trasų siluetai ant Lampėdžio ežero dar liko. Kadangi ledo storis vietomis siekė 40–50 cm, visas jis dar nespėjo ištirpti.

„Tiesa, esant atlydžiui, nei vaikščioti, nei juolab čiuožinėti tikrai nėra saugu, todėl tikimės, kad žmonės išliks sąmoningi ir nerizikuos savo sveikata“, – patikino J.Tumpa.

Kaip skelbta anksčiau, vasario 16-osios naktį Lampėdžio karjere nuskendo sniegą nuo ledo valęs „Kauno švaros“ traktorius. Technika įlūžo nuo kranto nutolus apie 150 metrų ir paniro į 5 metrų gylį.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Lampėdžio ežere nuskendusio „Kauno švaros“ traktoriaus ištraukimo operacija
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Lampėdžio ežere nuskendusio „Kauno švaros“ traktoriaus ištraukimo operacija

Iš pradžių įmonės „Kauno švara“ darbuotojai išpjovė ledą, narams prikabinus buksyravimo lyną, traktorius trauktas kranto link.

Likus apie 20 metrų iki jo, gelbėjimo darbai dėl tamsaus paros meto ir specialiosios technikos trūkumo atidėti kitai dienai.

Ugniagesiai gelbėtojai budėjo visos gelbėjimo operacijos metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius