Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 11 21

NATO juo pasitiki: kuo ypatingas prancūziškas tankas „Leclerc“

NATO šalys pasikliauja vos keliais šiuolaikiniais pagrindiniais kovos tankais. JAV naudoja „M1 Abrams“, Jungtinės Karalystė – „Challenger 2“, italai – „C1 Ariete“, daugybė šalių naudoja vokiškus „Leopard 2“ tankus. O štai prancūzai – savo „Leclerc“. Kuo ypatingas šis tankas?
Prancūzų Leclerc tankas su lygiavamzdžiu 120 mm pabūklu. (Daniel Steger, Wikimedia (CC BY-SA 2.5)
Prancūzų Leclerc tankas su lygiavamzdžiu 120 mm pabūklu. (Daniel Steger, Wikimedia (CC BY-SA 2.5)

Šiame straipsnyje greitai perbėgsime įdomiausias „Leclerc“ tanko charakteristikas. Tai yra palyginti retas pagrindinis kovos tankas – daug retesnis nei „M1 Abrams“ ar „Leopard 2“. Bet „Leclerc“ vis tiek yra svarbi šarvuotųjų NATO pajėgų dalis.

Gimęs per ginčus

Prieš „Leclerc“ Prancūzija naudojo tanką AMX-30. Į tarnybą jis priimtas dar 1966 metais, bet gana anksti pradėta kalbėti apie jo trūkumus, lyginant jo ir potencialių priešininkų iš rytų galimybes. Prancūzija turėjo kelis pasirinkimus, ką daryti, kad kitas tankas būtų geriau pasiruošęs ateities konfliktų iššūkiams.

1980 metais Vokietija ir Prancūzija pasirašė ketinimų memorandumą apie naują bendrą pagrindinį kovos tanką. Prancūzija jį ketino vadinti Napoléon I, Vokietija – Kampfpanzer III. Tačiau jau 1982 metais šie planai buvo nurašyti, nes šalys negalėjo sutarti dėl bendrų reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius