Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįgaliesiems skirtomis vietomis norėtų naudotis ir psichikos negalią turintys vairuotojai

Psichikos negalią turintys žmonės sako, kad norėtų turėti teisę pasinaudoti automobilių stovėjimo vietomis, kurios skirtos neįgaliesiems. Psichikos ligomis sergantiesiems atstovaujančios asociacijos teigia, kad kai kurie vairuoti saugiai gali, o galimybė automobilį statyti arčiau įėjimo į įvairias įstaigas būtų didelis palengvinimas.
Kaune pareigūnai tikrino prekybos centrų aikšteles
Kaune pareigūnai tikrino prekybos centrų aikšteles / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kelis kartus per mėnesį savanoriškai savo senu „Volkswagen Golf“ automobiliu įvairią negalią turinčius žmones vežiojantis Jurijus Byrda yra vienas iš šalininkų idėjos, kad neįgaliesiems skirtomis automobilių stovėjimo vietomis galėtų naudotis ir psichikos negalią turintys žmonės.

„Būna atvejų, kai ženklinimas, nurodantis, jog automobiliu važiuoja neįgalieji, netinka, nes ne visi žmonės turi pirmą neįgalumo grupę, kuri ir leidžia naudotis šiomis vietomis. Esu du kartus gavęs ir baudą. Mokame, o ką daryti?“, – pasakoja J.Byrda.

Pagal Kelių eismo taisykles, vairuoti automobilį gali neįgalieji, kuriems nustatytas iki 30 proc. nedarbingumo lygis.

„Kiekvienas atvejis skirtingas ir ar žmogus gali vairuoti, ar ne, reikia žiūrėti individualiai. Tačiau tokių žmonių, kurie gali, tikrai yra, tačiau, mano žiniomis, tai darančių yra nedaug“, – teigia Psichikos negalios žmonių bendrijos „Giedra“ vadovas Giedrius Sadzevičius.

Tuo metu psichiatrai svarsto, kad psichikos negalią turintiems asmenins pasivaikščiojimas yra kur kas naudingesnis ir stiprintų sveikatą, o neįgaliojo lipdukas – tik didintų ligos stigmą. Pasak psichiatrų, neįgaliojo lipduką naudingiau būtų skirti žmonėms, kurie veža neįgaliųjų grupes.

„Tokiu atvejus galbūt logikos tame ir galėtų būti. Tačiau tai turėtų būti konkretūs pavieniai atvejai, kai keliaujama kolektyviškai“, – mano Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė Ona Davidonienė.

Tuo metu Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis mano, kad įteisinus tokią lengvatą, ja galėtų būti piktnaudžiaujama.

„Įsivaizduokime tokią situaciją, kad ligonį aš vežu kartą per mėnesį, tačiau ant automobilio priklijuotas neįgaliojo lipdukas, kuris suteiks galimybę automobilį į neįgaliojo vietą statyti bet kada. Todėl reikėtų įvertinti rizikas“, – dėmesį atkreipia A.Šešelgis.

Nuo šių metų teikti paraiškas vairuoti automobilius su tokiais lipdukais gali psichikos ligomis sergantys žmonės Jungtinėje Karalystėje. Sergantieji sako, kad tai svarbus palengvinimas, nes kartais vien atsikėlimas iš lovos yra didelė pergalė, o perėjimas per aikštelę – per didelis iššūkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius