Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norėtumėt pavairuot „greitukę“? Kaip Lietuvoje nurašomi policijos, medikų ir ugniagesių automobiliai

Po kiekvieno pranešimo apie atnaujintą specialiųjų tarnybų automobilių parką žmonėms dažnai kyla klausimų, kur keliauja senesni, iki tol naudoti modeliai. Tiek policijos, tiek medikų ar ugniagesių automobiliai dažniausiai iškart nėra „nurašomi“. Jie pirmiausia perleidžiami senesnę techniką turinčioms stotims, komisariatams ar komandoms. Tačiau galiausiai ateina akimirka, kai tokie automobiliai tampa nebereikalingi ir keliauja į aukcionus.
Prekybos centre greitosios pagalbos automobilį pamatę klaipėdiečiai patys ėmė aiškintis, ar nedaromas koks pažeidimas.
Prekybos centre greitosios pagalbos automobilį pamatę klaipėdiečiai patys ėmė aiškintis, ar nedaromas koks pažeidimas. / Nuotr. iš Facebook

Sukėlė klausimų dėl teisėtumo

Spalio viduryje socialiniuose tinkluose pasirodė nuotrauka, kai į Klaipėdoje esantį prekybos centrą „Senukai“ atsiimti prekių krovinio atvyko medikų automobilis – paženklintas specialiomis spalvomis ir turintis sumontuotus švyturėlius.

Pasirodžiusi informacija sulaukė pasipiktinimo bangos, kodėl medikų automobilis naudojamas ne pagal paskirtį, o juo vežiojamos statybinės medžiagos.

Tačiau paaiškėjo, kad tai Klaipėdos jūrininkų ligoninės automobilis – reagavimo ir pacientų pervežimo funkcijų nebevykdantis, tačiau ūkio dalyje vis dar naudojamas.

Kilus klausimų dėl tokių veiksmų teisėtumo, buvo išaiškinta, kad kol automobilį taip naudoja jo savininkai – šiuo atveju ligoninė, pažeidimo nėra. Tačiau jei tokiu automobiliu važinėtųsi su spec. tarnybomis nesusiję asmenys, diskusijų kiltų jau teisiniu lygmeniu.

Švyturėlius ir dizainą naudoti gali ne bet kas

15min kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją su prašymu paaiškinti, kada ir kaip gali būti naudojami specialiaisiais ženklais pažymėti automobiliai. Tokiais atvejais, kai automobiliai yra nebetinkami tarnyboms ir yra parduodami, visi specialūs žymėjimai nuo jų turi būti pašalinti. Tokios pačios taisyklės taikomos ir iš užsienio atvežtoms transporto priemonėms, ant kurių yra specialus ženklinimas ar sumontuoti švyturėliai.

Beje, visai neseniai priimti įstatymo pakeitimai, kad civiliniai, ne specialiųjų tarnybų automobiliai negali būti dažomi ar apklijuojami tokiu pačiu ar panašiu dizainu kaip specialioji technika.

„Informuojame, kad policijos transporto priemonių dažymą reglamentuoja policijos generalinio komisaro įsakymas. Kitų spec. transporto priemonių žymėjimas, mūsų žiniomis, nustatytas Lietuvos standarte.

Papildomai informuojame, kad Seimui 2022 m. spalio 10 d. priėmus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimą, aiškiai suformuluotas draudimas dalyvauti viešajame eisme transporto priemonėms, kurios nepriskirtos specialiosioms transporto priemonėms, tačiau yra su specialiaisiais šviesos ir (arba) garso signalais ir (arba) pažymėtos taip pat ar panašiai, kaip žymimos specialiosios transporto priemonės.

Be to, be vidaus reikalų tarnybų, spec. transporto priemones naudoja ir šios įstaigos: greitosios medicinos pagalbos, dujų įmonės avarinės tarnybos, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės institucijos, Kalėjimų departamento, prokuratūros, Valstybės saugumo departamento, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos, Vadovybės apsaugos tarnybos, Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų, Karo policijos, muitinės, Lietuvos transporto saugos administracijos specialiomis spalvomis nudažyta ar nenudažyta motorinė transporto priemonė su specialiaisiais šviesos ir garso signalais arba tik su specialiaisiais šviesos signalais“, – rašoma VRM atsiųstame laiške.

Administracinių nusižengimų kodekso 415 str. 4 d. rašoma, kad už tokį pažeidimą vairuotojams gresia bauda nuo 30 iki 50 eurų ir švyturėlių konfiskavimas.

Buvusį GMP automobilį pritaikė ir laisvalaikiui, ir darbui

Dažniausiai „nurašyti“ policijos ar greitosios medicinos pagalbos automobiliai pasiekia aukcionus ir yra parduodami jau be specialiųjų ženklų ar švyturėlių. Būtent tokia technika kaip mikroautobusai yra itin paklausi, mat periodiškas jų aptarnavimas dažniausiai reiškia dar gana neblogą būklę.

O būtent GMP automobiliai pasižymi puikiai sukomplektuotu ligonio gabenimo skyriumi. Nors aukciono metu visa įranga yra išmontuojama, tačiau vidaus interjeras – stalčiai, spintelės, dėtuvės beveik visais atvejais lieka naujajam šeimininkui.

Asmeninio archyvo nuotr./„Raceadmin.eu“ varžybų valdymo centru paverstas buvęs GMP automobilis
Asmeninio archyvo nuotr./„Raceadmin.eu“ varžybų valdymo centru paverstas buvęs GMP automobilis

Anksčiau gyvybes gelbėjusį ir pacientus gabenusį GMP automobilį prieš daugiau nei dešimtmetį įsigijo Alvydas Petrošius. Iš pradžių jis automobilį naudojo į varžybas gabenti savo keturratį.

Vėliau baigęs aktyvią karjerą sporte jis pasuko kita kryptimi – pradėjo teikti varžybų administravimo ir valdymo paslaugas platformoje „Raceadmin.eu“. Tuomet jo turimas buvęs GMP automobilis „Mercedes“ irgi puikiai pasitarnavo – jame buvo įrengtas mobilus štabas, reikalingas varžyboms valdyti.

„Tai yra 2007-ųjų metų „Mercedes Sprinter“, paruoštas kompanijos „Altas“. Tą automobilį pirkau gal prieš dvylika metų, nes ieškojau, kuo į varžybas vežtis savo keturratį. Pirkau ne iš aukciono, bet iš žmogaus, kuris jį iš aukciono šį automobilį buvo nupirkęs.

Ant automobilio jau nebebuvo jokių žymėjimų. Taigi atskirti, kad tas automobilis buvęs GMP, buvo galima tik iš to, jog ant šonų buvo likę sumontuoti papildomi žibintai. Pirkau šį automobilį dėl vidaus įrengimo. Jis tarsi biuras ant ratų – daug viršutinių lentynų, vietos daiktams, sumontuotos įvairios dėtuvės.

Vėliau kai baigiau sportuoti ir pradėjau kitą veiklą – varžybų administravimą ir valdymą, tai šis automobilis ir toliau puikiai tarnauja. Aišku, galima visuomet įsirengti viską pačiam pagal savo norus, bet šiuo atveju man tiko viskas, kas buvo įrengta šiame automobilyje“, – sakė Alvydas Petrošius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius