Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite taršų automobilį pakeisti į aplinkai draugiškesnį? Pasinaudokite kompensacija

Kas ir kokiu būdu gali gauti kompensaciją, jei nori seną ir taršų automobilį pakeisti į aplinkai draugiškesnes priemones: dviratį, paspirtuką, elektromobilį, elektrinį motociklą ar motorolerį?

Iki 5000 eurų kompensacija

Kaip teigia Aplinkos projektų valdymo agentūros prie LR Aplinkos ministerijos Nacionalinių valdymo programų direktorius Jonas Balkevičius, mechanizmas, padedantis žmonėms įsigyti aplinkai draugiškas transporto priemones Lietuvoje sėkmingai veikia jau beveik dvejus metus.

„Pirmoji priemonė, pastūmėjusi žmones prisidėti prie darnaus transporto pasirinkimo, startavo 2019 metų pabaigoje. Praėjusiais metais buvo pasiūlytos dar dvi papildomos priemonės ir šiuo metu jų jau yra 3. Viena jų yra orientuota į elektromobilių įsigijimo skatinimą – už įsigytą naują elektromobilį žmogus gali pretenduoti į 5000 eurų, o už naudotą – 2500 eurų kompensaciją. Jei asmuo papildomai atiduoda sunaikinti savo seną taršią transporto priemonę, papildomai iš valstybės gauna dar 1000 eurų“, – pasakoja J. Balkevičius ir priduria, kad kitos priemonės skatina mažiau taršaus transporto, taip pat dviračių, paspirtukų įsigijimą, viešojo transporto ar dalijimosi paslaugų pasirinkimą.

Žmogus gali pretenduoti į 5000 eurų kompensaciją.

„Jei žmogus atiduoda sunaikinti savo seną taršų automobilį, jis nebūtinai turi rinktis elektra varomą mašiną – asmuo gali pretenduoti į valstybės paramą, pasirinkti ir įsigyti mažiau taršią transporto priemonę, kurios CO2 emisija yra ne didesnė nei 130 g/km ir kuri yra varoma kitais degalais nei dyzelinas. Taip pat galima rinktis ir L klasės elektrinę transporto priemonę – elektrinį motorolerį arba elektrinį motociklą“, – teigia J. Balkevičius.

Renkasi alternatyvų transportą

J. Balkevičius atkreipia dėmesį, kad didžiausio visuomenės susidomėjimo sulaukė priemonė, kuria skatinamas alternatyvaus transporto (elektrinio paspirtuko, dviračio) įsigijimas, visuomeninio transporto pasirinkimas bei dalijimosi paslaugos. „Ši priemonė kol kas yra populiariausia – praėjusiais metais sulaukėme daugiau kaip 12 000 paraiškų, šiemet esame gavę jau daugiau nei 5000 paraiškų“, – pastebi J. Balkevičius.

Video pasakojimas

Video siužete siūlome susipažinti su Airidos Petraitienės, kuri buvo viena iš iškeitusiųjų seną automobilį į aplinkai draugišką priemonę pasinaudojant kompensacija. Kaip jai sekėsi sutvarkyti formalumus ar buvo sudėtinga.

Taip pat sužinosite kokia suma numatoma šiemet skirti kompensacijoms alternatyviam transportui įsigyti bei iki kada galima teikti paraiškas jomis pasinaudoti

VIDEO: Pasinaudojo kompensacija ir seną taršų automobilį iškeitė į dviratį bei paspirtuką

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija ir finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius