Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 24

Pagrindinis kovos tankas „Stridsvagn 103“: kodėl švedai atsisakė bokštelio?

Tanku įprastai vadinama gerai šarvuota kovos mašina su bokštelyje sumontuotu pabūklu. Dar septintajame dešimtmetyje daugelį tankų kategorijų pakeitė universalūs pagrindiniai kovos tankai. Švedų „Stridsvagn 103“ (Strv 103), pradėjęs tarnybą 1967 metais, neatrodė panašus į kitų šalių pagrindinius kovos tankus. Tiesą sakant, yra žmonių, kurie apskritai nenorėtų jo vadinti tanku.
Daug Strv 103 tankų iki šiol yra važiuojantys. Nei vienas toks tankas niekada nėra matęs aktyvių karo veiksmų. (Jorchr, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)
Daug Strv 103 tankų iki šiol yra važiuojantys. Nei vienas toks tankas niekada nėra matęs aktyvių karo veiksmų. (Jorchr, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)

„Stridsvagn 103“, trumpiau vadinamas Strv 103, yra labai žemo profilio tankas. Logika paprasta – į mažesnį taikinį sunkiau pataikyti. Sovietai irgi bandė įvairius itin žemo profilio dizainus – pavyzdžiui, „Objekt 775“ atrodo tarsi suplotas. Tačiau ir jis turi bokštelį, o Strv 103 tris dešimtmečius tarnavo be jo.

Dėl to bokštelio trūkumo Strv 103 savo konstrukcija labiau primena senuosius tankų medžiotojus ar šturmo pabūklus. Tačiau pagal savo kovines funkcijas Švedijos ginkluose pajėgose Strv 103 buvo pagrindinis kovos tankas. Ir tai nėra taip keista – straipsnio įžangoje paminėta tik vienas iš kelių galimų tanko apibrėžimų. Strv 103 nebuvo nei pirmasis, nei paskutinis tankas be bokštelio. Tiesą sakant, pats pirmasis tankas, naudotas dar Pirmajame pasauliniame kare, bokštelio neturėjo. 1972 metais Vokietijoje sukurtas VT1 turėjo 2 tiesiai korpuse sumontuotus 105 mm pabūklus. Tiesa, VT1 ar „Objekt 775“ serijinės gamybos nepasiekė, o štai Strv 103 iš tikrųjų buvo gaminamas ir naudojamas.

Strv 103 idėja ir sukūrimas

Šeštojo dešimtmečio viduryje švedai žvalgėsi naujo tanko. Jie naudojo britiškus „Centurion“ ir Antrojo pasaulinio karo laikų „Stridsvagn m/42“. Pramoninių sunkiasvorių „Landsverk“, „Volvo“ ir „Bofors“ grupė siūlė imtis serijinės anksčiau sukurto „Emil“ (KRV) prototipo gamybos, tačiau jis būtų buvęs labai brangus. Britiški ir amerikietiški tankai švedams atrodė galingi ir pajėgūs, bet sunkūs. O prancūziški ir vokiški – greiti ir mobilūs, bet prastai šarvuoti. Tuomet kariuomenės mechanikos inžinierius Svenas Berge pasiūlė visai naujo tanko idėją – jis pasiūlė atsisakyti bokštelio.

Bet kaip tuomet jis galėjo taikytis ir šaudyti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius