-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasauliui pristatytas naujas „Dacia Duster“: bus ir dujinė versija

„Daugiau „Duster“, bet vis dar „Duster“ – su tokiu šūkiu automobilių gamintojas „Dacia“ pristato jau trečiosios kartos kultiniu ir vienu populiariausių Europoje tapusį visiškai naują SUV modelį. Naujasis „Dacia Duster“ sukurtas ant pažangios platformos, kuri užtikrina dar daugiau vietos ir komforto keleiviams. Pirkėjams bus siūlomos net trys galios agregatų versijos užtikrinančios ekonomiją ir našumą.
Trečios kartos Dacia Duster
Trečios kartos Dacia Duster / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Gamintojai teigia, kad pradinė naujo „Duster“ kaina bus mažesnė nei 20 tūkst. Eur, o prekybos salonus modelis pasieks jau kitąmet.

Naujas dizainas

Naujasis „Dacia Duster“ iš karto dėmesį patraukia savo išvaizda. Jis atrodo gerokai agresyvesnis. Kurdami trečiosios kartos modelį, „Dacia“ dizaineriai pradėjo nuo atskirų kėbulo komponentų – salono, variklio dangčio, sparnų, žibintų ir t. t. Tuomet visa tai jie sujungė į vientisą vaizdą, modeliui suteikdami modernų, tačiau iki smulkmenų apgalvotą stilių su sąmoningai griežtomis linijomis.

„Prieš pradėdami kurti naujojo „Duster“ stilių, patobulinome jo proporcijas, kad rastume tvirtą ir subalansuotą išvaizdą. Kai iš pradžių teisingai nustatėme proporcijas, vėliau nebereikėjo jokių dirbtinių priemonių stiliui koreguoti“, – sako „Dacia“ dizaino vadovas Davidas Durandas.

Jis priduria, kad parinktos paprastos „Duster“ formos ir proporcijos jam suteikia dar daugiau tvirtumo, įskaitant aštrią vertikalią priekinę automobilio dalį, nuožulnias ratų arkų apsaugas, didelį bagažinės dangtį ir šoninius langus, sklandžiai besidriekiančius nuo priekio iki pat galo.

Visą naująjį „Duster“ taip pat gaubia stilinga apdailinė juosta: šoniniai po kėbulu esantys slenksčiai jungiasi su durelių apdaila, pereina į ratų arkas, kurios savo ruožtu jungiasi su priekiniu ir galiniu buferiais. Todėl naujasis „Duster“ atrodo tvirtesnis nei bet kada anksčiau.

Šis jausmas neapleidžia ir įsėdus į automobilio vidų. Naujojo „Duster“ salone sumontuotas aukšta, vertikali panelė ir didelis naujas centrinis prietaisų valdymo skydelis, o oro angų, primenančių ratų arkas, forma apjungia vidų su išore.

Interjero dizaineriai prioritetą skyrė ergonomikai, įskaitant 10,1 colio centrinį ekraną, įrengtą vairuotojo matymo lauke ir nukreiptą į jį 10° kampu. Naujasis automatinės pavarų dėžės valdymas taip pat ypač patogus vairuotojui – tą užtikrina viršuje ir apačioje stilingai išlygintas vairas.

Vairuotojo pagalbininkai

Naująjį „Duster“ bus galima rinktis iš keturių modifikacijų: „Essential“, „Expression“, „Extreme“ bei „Journey“. Pastarosios dvi versijos – tai naujas pasirinkimas tarp skirtingų, tačiau viena kitą papildančių aukščiausios klasės komplektacijų. „Duster Extreme“ labiau skirta mėgstantiems iškylas gamtoje ir intensyvų vairavimą, tuo metu „Duster Journey“ skirta mėgstantiems santūrią eleganciją ir komfortą. Abi šias komplektacijas bus galima įsigyti panašiomis kainomis.

Beje, nauja informacinė ir pramogų sistema su 10,1 colio centriniu jutikliniu ekranu yra standartinė „Expression“ ir aukštesnės komplektacijos modelių įranga, ją galima įsigyti su abiem „Duster“ multimedijos sistemomis, t. y. „Media Display“ ir „Media Nav Live“.

Naujasis „Duster“ taip pat yra pirmasis modelis, turintis 7 colių pritaikomą spalvotą skaitmeninį prietaisų skydelį, kuriame vairuotojas gali matyti jam naudingiausią informaciją jo pageidaujamu išdėstymu. Šis skaitmeninis prietaisų skydelis yra standartinė „Expression“ ir aukštesnės komplektacijos įrangos dalis.

Pirkėjams gamintojas siūlo ir daugiau inovatyvių technologijų. Pavyzdžiui, automatiniai artimųjų šviesų žibintai siūlomi visose komplektacijose. Savo ruožtu nuo „Expression“ komplektacijos į standartinę įrangą įtraukta greičio palaikymo sistema. Tuo metu naujuosiuose „Extreme“ ir „Journey“ modeliuose automatinis tolimųjų ir artimųjų šviesų žibintų perjungimas taip pat siūlomas kaip standartinė įranga.

„Duster“ įdiegtos ir naujos vairuotojo pagalbinės sistemos, atitinkančios naujausius saugos reikalavimus, pavyzdžiui, automatinis avarinis stabdymas (mieste ir užmiestyje, įskaitant kitų automobilių, pėsčiųjų, dviračių ir motociklų aptikimą), kelio ženklų atpažinimas ir įspėjimas apie greičio viršijimą, atbulinio statymo pagalbinė sistema, avarinio sustojimo signalas, įspėjimas apie nukrypimą nuo kelio juostos, eismo juostos išlaikymo pagalbinė sistema, įspėjimas apie vairuotojo dėmesį ir pagalbos iškvietimai („eCalls“). Siekdama palengvinti klientų gyvenimą, „Dacia“ prideda išmanųjį mygtuką „My Safety“, kuriuo galima greitai sukonfigūruoti mėgstamas vairuotojo pagalbos sistemas.

Nauja platforma siūlo daugiau galimybių

Naujasis „Duster“ sukurtas ant CMF-B platformos, kuriai tenka pagrindinis vaidmuo „Dacia“ pramonės strategijoje. Ši konkurencinga ir itin universali platforma pirmiausia buvo panaudota naujausiuose „Sandero“ ir „Logan“ modeliuose, vėliau – „Jogger“. Ji suteikia visas universalumo galimybes, kurių „Dacia“ reikia norint optimaliai įgyvendinti ambicingus tikslus.

Ant CMF-B platformos sumontuotame naujajame „Duster“ yra daugiau vietos keleiviams ir bagažui nei ankstesnės kartos automobilyje, nors jo bendras ilgis yra tik šiek tiek didesnis už pirmtaką. Pažangi platformos inžinerija taip pat sumažina vibraciją ir kelio keliamą triukšmą, taip padidindama vairuotojo ir keleivių komfortą.

Tuo metu automobilio bagažinės grindys yra žemiau, o pati anga atidarius dangtį – platesnė ir aukštesnė. Visa tai atitinkamai leido 6 proc., lyginant su pirmtaku, padidinti „Duster“ bagažinės turį (472 litrai naujojo „4x2 Duster“ versijoje). CMF-B platforma taip pat padėjo naujajam „Duster“ pradėti elektrifikavimo kelią, nes joje galima montuoti švelniai hibridines ir visiškai hibridines galios pavaras.

Trys hibridinės versijos ir daugiau tvarumo

Naujasis „Duster“ neabejotinai taps įperkama alternatyva tvaresniam vairavimui, nes jame derinamos naujos hibridinės galios pavaros ir daugiau perdirbtų medžiagų. Tai bus pirmasis serijinės gamybos modelis, kuriame naudojama inovatyvi „Dacia“ inžinierių išrasta medžiaga vardu „Starkle®“. 20 proc. jos sudaro pakartotinai panaudotas polipropilenas ir ji visiškai nedažoma, todėl jos gamybos proceso metu paliekamas mažesnis anglies dioksido pėdsakas.

Iš viso pirkėjams bus siūlomos trys aplinkai draugiškesnės modifikacijos su hibridinėmis pavaromis. „Duster HYBRID 140“ modelis aprūpintas 94 AG išvystančiu 4 cilindrų 1.6 l benzininiu varikliu su dviem elektros varikliais (49 AG jėgainė ir aukštos įtampos starterio generatorius) bei suderintas su elektronine automatinė pavarų dėže. Dėl regeneracinio stabdymo, didelės 1,2 kWh (230 V) baterijos energijos regeneracijos galios ir pavarų dėžės efektyvumo mieste bus galima iki 80 proc. laiko važiuoti visiškai elektriniu režimu, o tai leidžia sumažinti degalų sąnaudas nuo 20 proc. (mišrusis ciklas) iki 40 proc. (miesto ciklas). Be to, variklis visada užvedamas naudojant elektros energiją.

Savo ruožtu „Duster TCe 130“ versija pasižymės naujos kartos 3 cilindrų 1.2 l benzininiu varikliu su turbokompresoriumi, naudojančiu vadinamąjį Millerio ciklą (dėl sumažintų siurblio nuostolių optimizuojamas efektyvumas), ir 48 V švelniuoju hibridiniu varikliu („mild hybrid“).

Tai pirmas kartas, kai „Dacia“ naudoja šią galios pavarą, kuri užtikrina pradinį elektrifikavimo lygį. Šiuo atveju hibridinė pavara talkina vidaus degimo varikliui, kai automobilis įsibėgėja, todėl vidutinės sąnaudos ir išmetamo CO2 kiekis sumažėja apie 10 proc. (lyginant su lygiavertės galios vidaus degimo varikliu). Be to, jis suteikia daugiau galios įsibėgėjant nei dabartinis „TCe 130“ variklis, todėl automobilis reaguoja jautriau ir važiuoja sklandžiau. Šią jėgainę bus galima rinktis su mechanine 6 pavarų dėže 4x2 ir 4x4 versijose.

LPG versijos

„Dacia“ yra vienintelė automobilių gamintoja, kuri visuose savo modeliuose su vidaus degimo varikliais siūlo dviejų rūšių degalų (benzino ir suskystintųjų naftos dujų) naudojimo galimybę, pažymėtą „ECO-G“ ženklu. Naujajame „Duster“ taip pat bus įdiegta ši išbandyta technologija.

Naudojant suskystintas naftos dujas, naujasis „Duster ECO-G 100“ vidutiniškai išskiria 10 proc. mažiau CO2 nei panašus benzininis variklis. Jis gali nuvažiuoti iki 1 300 km (pagal WLTP), o jo dviejuose 100 litrų talpos bakuose telpa 50 litrų benzino ir 50 litrų suskystintų dujų. Vairuotojo patogumui, į prietaisų skydelį įmontuotas mygtukas akimirksniu ir nepastebimai perjungia variklį nuo vieno degalų režimo prie kito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius