Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 12 04 /16:49

Pirmas gausesnis sniegas ir šaltis privertė pasidarbuoti Vilniaus kelininkus ir medikus

Pirmosios žiemiškos dienos Vilniaus gatves prižiūrinčius kelininkus privertė paplušėti iš peties. Kol kas sniego valytuvai gatvių dar nevalė, sniego buvo tik tiek, kad užteko jį barstyti druska ar smėlio ir druskos mišiniu. Tačiau pastarųjų medžiagų jau išnaudota išties daug. Šaligatviams pasidengus plikledžiu, darbo turėjo ir sostinės traumatologai.
Kelininkai valo sniegą.
Kelininkai valo sniegą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip 15min.lt sakė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės atstovė spaudai Vanda Grigaliūnienė, praėjusią parą dėl traumų į medikus kreipėsi 39 dėl plikledžio susižaloję žmonės, atradienio dieną – 21. „Iki ryto greičiausiai kreipsis ir daugiau žmonių“, – sakė ji.

Paslydę žmonės dažnai susižeidžia riešus ar pakaušį, neretai pasitempia raiščius, jiems lūžta galūnės arba skyla kaulai. Šios traumos priskiriamos prie lengvesnių.

Pirmadienis buvo sunki diena ir kelininkams. Visą dieną snigo, spūstelėjo šaltukas, todėl Vilniaus gatves nuolat teko barstyti. Anot Vilniaus miesto savivaldybės, sostinės gatves prižiūrinti bendrovė „Grinda“ jau išbarstė apie 460 tonų druskos ir 220 kv.m smėlio ir druskos mišinio. Sniego valytuvai kol kas darbo dar neturėjo, druska pagrindinėse gatvėse, kur dideli transporto srautai, gana sparčiai tirpdė sniegą.

Vairuotojai pastebėjo, kad kai kur gatvės vis dėlto buvo gana slidžios. Net viena pagrindinių sostinės gatvių – Geležinio Vilko – už Baltupių iki pat Vilniaus miesto ribos pirmadienio vakarą buvo slidi ir vairuotojus privertė važiuoti itin atsargiai.

Kelininkai tvirtina šią gatvę barstę vieną pirmųjų, kadangi ja važinėja itin daug automobilių, tačiau gamta pateikė išties nemalonių siurprizų – šlapiai snigo ir šalo vienu metu, tad galbūt vietomis ir galėjo susidaryti apledėjusių ruožų.

Dar spalio pradžioje Vilniaus gatves prižiūrintys kelininkai tvirtino esantys pasiruošę žiemos sezonui. Per sezoną paprastai sunaudojama vidutiniškai apie 15-16 tūkst. tonų druskos, tad dar iki sezono pradžios sandėliuose buvo sukaupta apie 70 proc. šio kiekio. Žinoma, žiema žiemai nelygu – pernai, kai kelias savaites daug snigo, prireikė itin daug tiek druskos, tiek smėlio ir druskos mišinio.

Pradėjus stipriai snigti, kai jau prireiks ir valytuvų pagalbos, per kelias valandas į Vilniaus gatves galėtų išvažiuoti 40 mašinų. Tačiau jeigu sninga visą dieną, net ir tai gali nepadėti laiku nuvalyti visas miesto gatves. Ypač darbas komplikuojasi, jeigu sninga rytinio ar vakarinio piko metu, tuomet sniego valytuvai stringa automobilių spūstyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius