TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Raktininkas atskleidžia: „Pavogti automobilį – labai paprasta“

Rankose dvi dėtuvės, viena nešiojamo kompiuterio dydžio, kita – primena užrašinę telpančią į didesnę kelnių kišenę. Regis nieko ypatingo. Tačiau tai tik išorė. Viduje tokie įrenginiai, kurių arti savo turto geriau nelaikyti.

Marijampolėje esančios raktų dirbtuvės „X kodas“ savininkas Vytautas Bielys demonstruoja tai, kas atrodo tarsi mokslinė fantastika, o piktavalių rankose tampa pavojingu visrakčiu galinčiu atrakinti bet kurį beraktę sistemą turintį automobilį vos per keletą sekundžių.

V.Bielys atskleidžia, kad tokia įranga naudojasi ir automobilių vagys. Nors ji buvo sukurta specialiųjų tarnybu užsakymu, tačiau laikui bėgant pateko ir į piktavalių rankas.

Norint nuvaryti automobilį turintį beraktę užvedimo sistemą reikia dviejų žmonių. Vagis, su nešiojamo kompiuterio dydžio siųstuvu rankose prie jūsų turi prisiartinti ne didesniu nei 10 metrų atstumu. Pavyzdžiui, jeigu gyvenate daugiabutyje ir automobilio raktus laikote koridoriuje, vagims pakanka pastovėti keletą sekundžių už jūsų buto durų, tiesiog laiptinėje.

To pakanka, kad rakto nuskaitymo įrenginys nukopijuotų siunčiamą signalą ir pertransliuotų jį šalia automobilio esančiam bendrui. Atstumas, tarp retransliatoriaus ir automobilio gali būti net 100 metrų. Automobilis atsirakins akimirksniu, tartum juo naudotųsi pats savininkas.

Apsisaugoti galima

Kaip minėjime įranga buvo sukurta specialiosioms tarnyboms. Vieša paslaptis, kad ją naudojasi ir dabar. Pavyzdžiui kai reikia slapta patekti į stebimų asmenų automobilius.

„Kas liečia beraktę sistemą, pigiausias ir efektyviausias būdas yra specialus dėklas, kurį galima įsigyti raktininkų dirbtuvėse. Jis blokuoja rakto dažnį. Neretai žmonės į automobilius montuoja papildomą signalizaciją, kuri valdoma raktu. Tokios sistemos lengvai „nuskenuojamos“ ir automobilis nesunkiai pavagiamas per kelias sekundes. Dėklas to padaryti neleis“, – sako V.Bielys.

Specialistas taip pat atskleidžia kitą būdą, kurį naudoja vagys automobiliui užvesti įsilaužus sugadinus durų spyną. Jie tai daro jungdamiesi prie automobilio per diagnostinę jungtį, tai trunka ilgiau – nuo keliu iki keliolikos minučių. Tokiais atvejais geriausia apsauga yra sukeisti diagnostinės jungties laidus vietomis. Tuomet standartine jungtimi prisijungti nepavyks. Tačiau reikėtų nepamiršti kurie laidai sukeisti ir pasigaminti perėjimo jungtį pagal sukeistų laidų schemą. Tai reikalinga tam, kad kai reikės atlikti diagnostiką būtų galimybė prisijungti prie automobilio.

Šiuos darbus gali atlikti automobilių elektrikai.

Plačiau apie tai kaip veikia vagių naudojama įranga – video siužete.

VIDEO: Raktininkas parodė kaip veikia mašinvagių įranga: apynaujis automobilis atrakintas per kelias sekundes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius