TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ruošiame automobilį šalčiams: ko reikia, kad galėtumėte būti ramūs

Automobilių priežiūros reikmenų ir detalių pardavėjai sako, kad dabar yra puikus metas pasirūpinti automobiliu, jog paspaudus rimtesniems šalčiams galėtumėte be didesnio vargo juo naudotis.
Apšalęs autobusas Čikagoje
Apšalęs autobusas / „Scanpix“/AP nuotr.

Nuo lapkričio 10 d. įsigaliojus draudimui eksploatuoti automobilius su vasarinėmis padangomis, ko gero, dauguma vairuotojų šį reikalavimą jau įvykdė ir užmovė automobiliams žieminius batus.

Tačiau yra dar keletas svarbių dalykų, kuriuos turėtų padaryti kiekvienas vairuotojas, norėdamas nesusidurti su neplanuotomis problemomis termometro stulpeliui nukritus žemiau nulio. Didžiausiame Kauno regione esančiame prekybos miestelyje „Urmas“ yra įsikūrę nemažai automobilių prekių parduotuvių, o jų darbuotojai mintinai žino įvairias bėdas, kurios užklumpa tautiečius žiemai rimtai pagrūmojus pirštu.

Pasikeisti variklio alyvą ir jos filtrus

Esant minusinei temperatūrai sutirštėja kuras, tad labai svarbu, kad būtų geras kuro filtras. Prisikaupus nešvarumų kuro filtras tampa mažai pralaidus, tad gali kilti problemų bandant užkurti automobilį, taip pat tai gali sukelti ir rimtesnius – kuro siurblio ir purkštukų – gedimus. Tai ypač aktualu dyzelinu varomiems automobiliams.

Taip pat svarbu pasikeisti ir kitus filtrus – oro bei salono.

„Kai kurie vairuotojai net nežino, kad jų automobilyje yra salono filtras, kuris jei yra užsikišęs, gali būti pagrindinė priežastis, dėl ko automobilyje kaupiasi drėgmė ir rasoja langai“, – atkreipia dėmesį prekybos miestelyje dirbantys automobilių reikmenų pardavėjai.

Oro filtras yra vienas svarbiausių filtrų automobilyje, tad jį, kaip ir kitus filtrus, rekomenduojama keisti kas metus. Patariama vengti itin pigių filtrų, kurie nėra efektyvūs.

Atsinaujinti skysčius

„Neseniai įsigijusiems automobilį labai svarbu pasikeisti aušinimo skystį, nes jei automobilis parvarytas iš šiltų kraštų, pavyzdžiui, Italijos ar Ispanijos, ten eksploatuojamų automobilių aušinimo skysčio užšalimo temperatūra gali būti tik -20 laipsnių.

Taigi, artėjant žiemai svarbu jį pasikeisti ir nerizikuoti, nes skysčio užšalimas gali baigtis labai rimtomis problemomis“, – perspėja specialistai.

Svarbu nepamiršti papildyti langų apiplovimo sistemą šalčiui atspariu langų plovimo skysčiu.

„Rekomenduojama pilti bent jau -20 laipsnių šalčiui atsparų skystį, nes kaina nuo -15 laipsnių šalčiui atsparaus skysčio skiriasi nežymiai. Geriau turėti rezervą, kad paspaudus rimtesniam šaltukui neužšaltų“, – teigia pašnekovas.

Auto reikmenų pardavėjai priduria, kad prieš šaltąjį metų sezoną rekomenduojama pasikeisti ir alyvą. Nauja alyva palengvina automobilio variklio darbą ir jį tausoja.

Nauji valytuvai – gėris

Tai, kad prieš žiemą verta pasitikrinti automobilio akumuliatoriaus būklę žino visi, tačiau verta įsigyti ir naujus valytuvus, pasitikrinti žibintų lemputes.

Berėmiai valytuvai geriau priglunda prie stiklo, taip pat jie ilgaamžiškesni.

Jei norite važiuoti patogiai ir saugiai – pasikeisti valytuvus būtina. Tai nekainuoja daug, tačiau esant sudėtingoms eismo sąlygoms tamsiu paros metu geras matomumas garantuotas. Rekomenduojami berėmiai valytuvai, jie geriau priglunda prie stiklo, taip pat jie ilgaamžiškesni.

Apsižiūrėkite, ar turite sniegui valyti skirtą šluotelę, kad rimčiau pasnigus nereikėtų sniego krapštyti rankomis arba važiuoti „užmūrytais“ langais arba su sniego kupra ant stogo.

Tiems, kas rytais nenori ilgai stovėti prie automobilio ir gramdyti ledą nuo stiklų siūlomas ledo tirpiklis, kurio užpurškus ledas nuo langų nutirpsta per kelias minutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius