Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tamsoje žybsinčios akys: dabar – ypač išaugusi tikimybė susidurti su gyvūnu kelyje

Jei teko važiuoti tamsiu paros metu per miškingas vietoves, kaimo keliais šalia dirbamų laukų, kuriuose rudenį žvėrys randa auginamų kultūrų likučių, tikriausiai pastebėjote kelkraščiuose tarp krūmų ir medžių žybsinčias akis. Tai ženklas, kad netoliese slepiasi laukiniai gyvūnai, kurie netikėtai gali išbėgti į kelią. Kasmet nutinka labai daug skaudžių eismo įvykių, kai automobilis susiduria su žvėrimis. Patirti nuostoliai skaičiuojami tūkstančiais, bet skaudžiausia, kai tokios avarijos pareikalauja ir žmonių aukų.
Rūkas kelyje
Rūkas kelyje / 123RF.com nuotr.

Artėja ilgasis Vėlinių savaitgalis, kai žmonės lanko artimųjų kapus ne tik šviesiu paros metu, bet ir sutemus. Tuo metu užmiestyje suintensyvėja automobilių eismas ir ne visi spėja saugiai grįžti į namus iki vakaro. Jei tenka važiuoti tamsoje, reikėtų būti ypač atidiems miškingose vietovėse, kur didesnė tikimybė susidurti su laukiniais gyvūnais.

Pavojų kelia rudeninė migracija

Į kelią netikėtai gali išbėgti briedžiai, stirnos, stumbrai, šernai, lapės, kiškiai, pasitaiko ir naminių gyvūnų, be priežiūros slampinėjančių pakelėse. Ypač skaudūs susidūrimai vyksta su stambiais miško gyventojais – briedžiais, kurie išnirę iš miško kerta kelią nesidairydami. Paprastai stirnos yra atsargesnės, pastaruoju metu rečiau pasitaiko ir šernų, nes jų populiacija sumažėjusi.

Guoda Jasaitė, draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovė primena, kad daugiausia susidūrimų su žvėrimis įvyksta rudeninės migracijos metu spalio – lapkričio mėnesiais, tačiau daug skaudžių nelaimių įvyksta ir pavasarį – gegužės mėnesį. „Pavojingiausia važiuoti tamsiu paros metu naktį ar vėlyvą vakarą, nes sunku pastebėti gyvūnus“, – sako Guoda Jasaitė, draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovė.

123RF.com nuotr./Elnias eina per kelią
123RF.com nuotr./Elnias eina per kelią

Suniokoti automobiliai ir sužeisti žmonės

Statistikos duomenimis, praeitų metų spalio – gruodžio mėnesiais pranešta apie 1894 susidūrimus su laukiniais žvėrimis, arba 20 pranešimų kasdien. Didžiausias skaičius fiksuotais praeitų metų gegužės mėnesį – 998.

Policijos duomenimis, 2019 metais užregistruoti 3208 eismo įvykiai, kuriuos sukėlė laukiniai žvėrys. Jų metu buvo sužaloti 23 žmonės, žuvo vienas vairuotojas.

Tokių nelaimių nuostoliai vidutiniškai siekia 1,8 tūkst. eurų. Skaudžiausios avarijos įvyksta susidūrus su briedžiais, kurie sveria 400–550 kg. Po smūgio dūžta ne tik priekiniai stiklai, sumaitojamas visas automobilio priekis. Skaudžiai gali nukentėti ir žmonės.

Kelyje pasipainiojus gyvūnui, automobilį gali sumėtyti ir atsidurti griovyje – tokių avarijų pasekmės taip pat finansiškai skausmingos, remonto darbai gali kainuoti kelis šimtus ar tūkstančius eurų.

123RF.com nuotr./Stirna eina per kelią
123RF.com nuotr./Stirna eina per kelią

Po susidūrimo su gyvūnu gelbsti draudimas

Jei automobilis susidūrė su laukiniu gyvūnu, draudimo bendrovė „If“ atlygina automobiliui padarytą žalą, turintiems kasko draudimą arba tiems, kurie kartu su privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu pasirenka papildomą apsaugą nuo susidūrimo su gyvūnais kelyje. „Ši apsauga galioja ir jei susidūrimas įvyksta kelio ruožuose, paženklintuose perspėjančiu ženklu „Atsargiai! Laukiniai žvėrys“,– teigia G.Jasaitė.

„Susidūrus su laukiniu gyvūnu kelyje, apie tai būtina informuoti policiją ir savo draudimo bendrovę. Partrenktais gyvūnais paprastai pasirūpina vietos medžiotojų būrelio nariai arba savivaldybės, seniūnijos pareigūnai“, – primena G.Jasaitė.

123RF.com nuotr./Elnias eina per kelią
123RF.com nuotr./Elnias eina per kelią

Kaip išvengti lemtingo susidūrimo?

Lapkričio mėnesį keliuose, kurie kerta miškus ir laukus, didesnė rizika susidurti su stambiais kanopiniais laukiniais gyvūnais, migruojančiais iš plotų, kuriuose ganosi. Anksti ryte ar vėlai vakare jie keliauja iš ganyklų į mišką ir atgal, todėl šios valandos yra pačios pavojingiausios. Gyvūnus vilioja laukuose likę kukurūzų, runkelių likučiai ar žieminiai rapsai, kviečiai.

Gyvūnų migracijos vietovėse būna pažymėtos perspėjančiais ženklais „Laukiniai gyvūnai“, todėl vairuotojai turi būti itin atsargūs, ypač važiuojantys tamsiu paros metu. Būtina sumažinti greitį, kad spėtumėte sustabdyti arba apvažiuoti kliūtį, jei staiga į kelią išbėgtų miško gyventojas.

Laukinį gyvūną gali išduoti tamsoje žibančios akys, kuriuose atsimuša automobilių žibintų šviesa. Paprastai pastebėjus vieną gyvūną, jų gali būti ir daugiau – į kelią išbėga vienas paskui kitą.

Vairuotojai atidžiau turi važiuoti tokiais ruožais, kur kelkraščiai užžėlę krūmais ar medžiais. Būtent iš tokių vietų staiga į kelią gali išbėgti išbaidytas gyvūnas. Kartais jie nesiorientuoja ir tiesiog stovi tiesiai ant kelio – tokiais atvejais sulėtinkite greitį ar visai sustokite ir palaukite, kol gyvūnas pasitrauks. Patartina nenaudoti garsinio signalo ir nemirksėkite žibintų šviesomis, nes išgąsdintas gyvūnas gali pradėti blaškytis ir kelti dar didesnį pavojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius