Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vairuotojai, dėmesio! Lietuvos keliuose pasirodė privatus karinis šarvuotis

Lietuvos vairuotojai turėtų tapti budresni keliuose. Bent jau važiuodami per Jurbarko rajoną. Čia antradienį pastebėtas nemažu greičiu skriejantis... britų gamybos karinis šarvuotis.
Jurbarko rajono keliuose ir šalikelėse galima sutikti tokią transporto priemonę.
Jurbarko rajono keliuose ir šalikelėse galima sutikti tokią transporto priemonę. / 15min.lt nuotr.

Prieš fotografo nosį iš miškelio netoli Viešvilės rezervato iššokęs vikšrinis aparatas užsiropštė ant asfaltuoto kelio ir nuskuodė Smalininkų link. Neįprasta transporto priemonė keliu žlegėjo maždaug 50 km per valandą greičiu.

Grėsmingai greta įprastų automobilių kelyje atrodančiu šarvuočiu važiavo mažiausiai du vyrai. Vienas jaunuolis vairavo šarvuotį – pro šarvuočio korpuso priekyje esantį liuką kyšojo tik jo viršugalvis ir akys. Antras pusamžis vyras sėdėjo pusiau išlindęs pro kitą aukščiau esantį liuką.

Jau Smalininkuose, šarvuočiui sustojus prie vienų dirbtuvių, pavyko pašnekinti juo važiavusius vyrus. Vyresnysis prisipažino, kad šarvuotis priklauso jam, ir sakė šią karinę transporto priemonę atsigabenęs iš Anglijos. Detaliau papasakoti, kaip jis ją įsigijo, vyriškis nepanoro.

geni/Wikimedia.org nuotr./Šarvuočio FV432 vidus
geni/Wikimedia.org nuotr./Šarvuočio FV432 vidus

Jis taip pat sakė nežinąs nei šarvuočio markės, nei modelio. Paklaustas, kam jam reikalinga tokia transporto priemonė, savininkas teigė naudojąs ją važinėjimui bekele. Šarvuotis nėra registruotas kaip transporto priemonė, tačiau savininkas teigė bandysiąs tai padaryti, o kol kas važinėjąs be jokių dokumentų.

Pokalbio metu pastebėjus, kad sunkiasvorė karinė technika turi būti pervežama ant specialių platformų, kadangi riedėdama pati vikšrais gadina asfalto dangą ir žaliąją veją, savininkas atkirto, jog šio šarvuočio vikšrai turi specialias gumines pagalves, kurios apsaugo asfaltą nuo sutrupinimo. Ar guminės pagalvės apsaugo ir miško velėną, ypač šarvuočiui atliekant posūkių manevrus, šeimininkas diskutuoti nepanoro.

Sužinoję apie apylinkėse atsiradusią ir miškais važinėjančią keistą vikšrinę transporto priemonę, Viešvilės rezervato darbuotojai pašiurpo. Pasak jų, rezervatas nuolat kenčia nuo keturračių transporto priemonių invazijos, o kas bus, jeigu jas pakeis vikšrinės, jie net bijo pagalvoti.

Sužinoję apie apylinkėse atsiradusią ir miškais važinėjančią keistą vikšrinę transporto priemonę, Viešvilės rezervato darbuotojai pašiurpo.15min.lt identifikavo, kad prie Smalininkų pastebėta karinė transporto priemonė, tai Didžiojoje Britanijoje pagamintas šarvuotas pėstininkų transporteris FV432 arba kažkuri jo modifikacija. Šie pėstininkams pergabenti skirti šarvuočiai buvo gaminami nuo 1962 iki 1971 metų. Iš viso nuo gamyklos konvejerių nuriedėjo apie 3 tūkst. FV432. Šarvuočio įgulą sudaro du žmonės, jis gali pergabenti dar dešimt pėstininkų su visa ginkluote. Dalis šių šarvuočių, atlikus įvairius patobulinimus, iki šiol naudojami britų kariuomenėje ir dalyvavo pastarojo meto karinėse kampanijose, pavyzdžiui, Irake. Šiek tiek jų parduota Indijos kariuomenei, o nedidelė dalis – ir privatiems asmenims.

Šarvuotis FV432 sveria 15,3 tonos. „Rolls Royce“ gamybos 240 AG variklis šiam šarvuočiui leidžia išvystyti 52 km per valandą greitį.

Didžiosios Britanijos kariuomenėje naudojami FV432 yra ginkluoti 7,62 mm kalibro kulkosvaidžiu. Jurbarko rajono keliais važinėjantis šarvuotis tuo, atrodo, pasigirti jau negali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius