Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Valytuvai: už 20 ar 200 litų?

Nors ir kalendorinė žiema pasibaigė prieš daugiau nei dvi savaites, šaltis iš Lietuvos slenka nenoriai. Vis dėlto anksčiau ar vėliau atėjusi šiluma pradės tirpdyti sniegą. Druska padengtomis, vietomis net pabalusiomis gatvėmis tekės vandens upeliai, per kuriuos pervažiuojantys automobiliai dergs jūsų mašinos priekinį langą.
„Audi“ aptarnavimo centre
Žmogus tikrina valytuvus

Sūrus vanduo – iššūkis visam automobiliui. Korozija nagus suleidžia į metalines dalis, tačiau druska gadina ir kitus elementus. Valytuvai – ne išimtis. Tai – itin svarbi detalė, daranti didelę įtaką ne tik vairavimo komfortui, bet ir saugumui.

Kuo čia dėtas saugumas? Elementaru – jeigu valytuvai valo blogai, tai smarkiai nukenčia matomumas, galima nepastebėti kai kurių eismo dalyvių, situacijų ir padaryti avariją. Esant sudėtingoms oro sąlygoms, pavyzdžiui, sningant, į kelius išriedėję barstytuvai po kelią sklaido druską. Nors tai padeda nesusidaryti ledui, priekinis automobilio langas, apneštas sūraus vandens bei nuvalytas ne pirmos jaunystės valytuvais, iškart tampa baltas. Tada, žinoma, purškiame langų skystį, visomis įmanomomis priemonėmis valome langą kad ant jo neliktų erzinančių baltų, valytuvų judėjimo kryptimi susidariusių ruožų.

Litras langų skysčio šimtui kilometrų

Žiemą šimtui kilometrų kelio į ekonomišką automobilį supilate ne tik 6 l degalų, bet ir bent litrą langų skysčio, kuris kainuoja nuo maždaug 2 iki 5 ar daugiau litų už litrą, priklausomai nuo užšalimo temperatūros. Yra ir koncentruotų tirpalų, kuriuos galima skiesti vandeniu. Vandens bei tirpalo proporcija dažniausiai lemia skysčio užšalimo temperatūrą.

Todėl šaltuoju metų laiku geri valytuvai – labai svarbu. Vienalytis kaučiukas ar dviejų komponentų guma per kelis metus sukietėja ir vienose vietose gali valyti geriau, o kitose – prasčiau. Jeigu valytuvai nėra seni ar iš pirmo žvilgsnio – nesusidėvėję, tačiau valo ne taip gerai, kaip turėtų, pamėginkite šluoteles nuvalyti su kokia nors riebalus pašalinančia priemone – indų ploviklis „Fairy“ tam tinka puikiai. Ta pati procedūra praverstų ir kitais metų laikais.

Ką rinktis ir kiek mokėti

Valytuvų pasirinkimas – didelis. Vieni teigia, kad „taupus moka du kartus“. Tačiau tai – ne dėsnis, o tik kai kuriais atvejais pasitvirtinantis posakis. Automobilių žinovai tikina, kad pigios valytuvų šluotelės susidėvi bent dvigubai greičiau, tačiau valytuvų patikimumo formulėje tokie veiksniai, kaip kaina ar ilgaamžiškumas yra toli gražu ne konstantos, valytuvų pramonė tobulėja, valytuvai kinta. Todėl aukščiau paminėtas teiginys ne visada bus teisingas.

Galbūt Antanas, firminėje parduotuvėje, Vokietijoje, įsigijęs labai geras šluoteles už 100 eurų bandys įtikinti jus, kad neverta eiti į „Rimi“ ir ieškoti „Champion“ firmos valytuvų, kainuojančių apie 10 kartų pigiau. „Nepirk tų pigienų, geriau nuvažiuok į padorią automobilių dalių parduotuvę ir sumokėk daugiau už gerą, patikimą prekę“, – dalinsis jis siaura, tačiau savo kailiu išbandyta patirtimi.

Brangesnės šluotelės galbūt tarnaus ir ilgiau, tačiau tikrai ne dešimt kartų. „Champion“ šluotelės net ir po metų naudojimo valo pagirtinai. Mažai tikėtina, kad bet kokie valytuvai efektyviai dirbs bent penkerius metus, ypač – žinant ilgos, šaltos ir sūrios lietuviškos žiemos ypatumus.

Stebuklingai gerų – nebūna

Kita vertus, per penkerius metus (sakykime, stebuklingai gerų valytuvų tarnavimo laikotarpį) nutikti gali bet kas. Bandant atplėšti prišalusius valytuvus nuo priekinio lango galima sugadinti gumeles. Pastaruoju atveju, be didelio galvos skausmo tiesiog nueitumėte į parduotuvę ir geresnio matomumo vardan paaukotumėte dar 20 ar 40 litų. Jeigu ir geri, brangūs valytuvai jums tarnaus trejus metus, per tą laikotarpį šią detalę bent 5 kartus galima būtų pakeisti pigesne – nereikės bijoti, kad ilgapirščiai pavogs šluoteles bei saugoti jų, kaip kokių prabangių automobilių veidrodėlių, juodojoje rinkoje greitai randančių kitą savininką.

Matomumas svarbus ne tik žiemą – visais metų laikais skaidrus vaizdas suteikia patogumus. Net ir likusiomis paskutinėmis prailgusios žiemos dienomis prieš sėsdami prie vairo nuvalykite visus savo automobilio langus, nevažiuokite, kaip tankistai, žiūrėdami pro siaurą liuką. Pasirūpinkite ir valytuvais bei langų apiplovimu – jeigu kiti nemato, kur reikia važiuoti, matykite bent jūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius