TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vienoje Kauno gatvėje kelio ženklai tarsi nematomi: vien šiemet – daugiau kaip 360 pažeidimų

Kauno Žeimenos gatvėje – dvi eismo juostos, tačiau viena kone kasdien tampa nepravažiuojama, nes KET pažeidėjai, nepaisydami kelio ženklų, joje palieka savo automobilius. Problema žinoma tiek policijai, tiek Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui. Pastarieji šioje gatvėje vien šiemet fiksavo daugiau kaip 360 pažeidimų, vairuotojus baudė, tačiau situacija negerėja.
Automobiliai, stovintys pažeidžiant kelių eismo taisykles
Automobiliai, stovintys pažeidžiant kelių eismo taisykles / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi kaunietis Algis, papasakojęs, kad Žeimenos gatvėje yra dvi eismo juostos, vienoje kelio pusėje įrengtas ženklas „Stovėti ir sustoti draudžiama“ (galioja 7-18 valandomis, darbo dienomis), tačiau daugelis vairuotojų jo nepaiso.

Skaitytojo Algio nuotr./Sustatyti automobiliai Žeimenos gatvėje
Skaitytojo Algio nuotr./Sustatyti automobiliai Žeimenos gatvėje

„Kaip ir tūrėtų būti aišku viskas visiems, bet... Kiekvieną rytą, dieną, po pietų visą pirmą juostą užima lengvieji automobiliai. Ir jų ten visad mažiausiai 35-40. Nejaugi tiek daug nerūpestingų vairuotojų, kurie nepažįsta ženklų?

Tie stovintys automobiliai panaikina visą eismo juostą. Šalia vyksta gana aktyvios statybos, gatvėje veikia mokykla, darželis, neįgaliųjų namai, tad eismas joje – didelis.

Nuolat skambiname policijai. Iš pradžių pareigūnai bendrauja maloniai, po savaitės jau ima nebereaguoti, nukreipia į savivaldybę. Neva nieko padaryti negali, tik išrašyti baudas, nutempti automobilių galimybės nėra. Paklausus, kodėl nėra išrašomos baudos, kai būna iškvietimai, atsako, kad tiek baudų nėra kaip išrašyti vienu metu. Pasiūlo pačiam fotografuoti ir kelti į e.policiją. Kitaip sakant, padaryk viską už juos“, – sarkastiškai problemą nušvietė Algis.

Paskambinus į savivaldybę, jos darbuotojai pripažįsta, kad problema gerai žinoma, sulaukiama daug vietinių gyventojų ir pravažiuojančiųjų skambučių. Tačiau nieko, neva, negalima padaryti. Siūloma kreiptis į policiją.

„Kitaip sakant, nuo vienų durų nustumia prie kitų. Klausiau, kas prisiims atsakomybę, kai įvyks nelaimė (o ji ten labai reali), kas bus kaltas, kai ribojamas matomumas ir įvyks koks susidūrimas, išbėgs pėsčiasis? Ateina juk šaltasis sezonas, sniegas ir t.t. Nėra tikslo nubausti neatsakingus vairuotojus. Tikslas – parodyti, kad ten statyti yra draudžiama“, – tikino kaunietis.

Vien šiemet – daugiau kaip 360 pažeidimų

Kaip 15min teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis, jo vadovaujamo skyriaus darbuotojai nuolatos atlieka prevencinius patikrinimus Žeimenos gatvėje dėl statomų transporto priemonių, pažeidžiant KET reikalavimus. Anot jo, šioje gatvėje vien šiais metais užfiksuota daugiau kaip 360 tokio pobūdžio nusižengimų.

Juos užfiksavus, vairuotojams taikoma administracinė atsakomybė, skiriama bauda nuo 30 iki 90 eurų.

Iš viso nuo 2022 metų pradžios Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai Kaune užfiksavo ir išnagrinėjo daugiau kaip 2600 transporto priemonių sustojimo ir stovėjimo tvarkos pažeidimų.

Dėl tokio pobūdžio nusižengimų, pasak G.Gatulio, administracinę teiseną pradeda, tyrimą atlieka ir protokolus surašo policijos bei savivaldybių administracijų pareigūnai.

Žeimenos gatvėje vien šiais metais užfiksuota daugiau kaip 360 tokio pobūdžio nusižengimų.

„Pastebėjus KET reikalavimų pažeidimą, informaciją gyventojai gali pateikti bendruoju pagalbos numeriu 112, per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija.lt arba informuoti mūsų skyrių internetiniu adresu https://epaslaugos.kaunas.lt/paslaugos/viesosios-tvarkos-pazeidimai/“, – informavo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Jis tikisi, kad vairuotojai Kaune yra atidūs ir atkreipia dėmesį į kelio ženklus, laikosi KET. Ši gatvė – ne išimtis: kiekvienas atsakingas vairuotojas turi vadovautis įrengtais kelio ženklais.

Stebės akyliau

Nuo šių metų pradžios Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK) gauta 60 pranešimų dėl netinkamai pastatytų automobilių Žeimenos gatvėje, kai automobiliai trukdo kitų automobilių eismui, yra palikti po ženklu „Sustojimas ir stovėjimas draudžiamas“ ir blokuoja įvažiavimus į kiemus.

Gegužę, kaip 15min informavo Kauno apskrities VPK, buvo gautas skundas iš Žeimenos gatvėje veikiančios įmonės dėl automobilių stovėjimo pažeidžiant KET.

„Pareigūnai vykdė policinę priemonę ir surašė 38 protokolus transporto priemonių vairuotojams. Artimiausiu metu pareigūnai ketina skirti daugiau resursų ir numatyti policinių priemonių šioje teritorijoje. Situacija Žeimenos gatvėje dėl automobilių stovėjimo pažeidžiant KET yra žinoma policijai.

Nors, naudojamų techninių priemonių funkcionalumas leidžia fiksuoti didelį kiekį transporto priemonių, pažeidžiančių sustojimo taisyklių reikalavimus, tačiau gyventojai vis vien rizikuoja gauti baudą ir palieka automobilius pažeisdami KET“, – rašoma Kauno policijos komentare.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Automobiliai, stovintys pažeidžiant kelių eismo taisykles
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Automobiliai, stovintys pažeidžiant kelių eismo taisykles

Kelio ženklų nepaisymo priežastimi, pareigūnų manymu, gali būti neišvystyta infrastruktūra – nėra pakankamai stovėjimų aikštelių gyventojų automobiliams, mokamas stovėjimas gretimose gatvėse.

„Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas dėkoja pilietiškiems gyventojams už teikiamą informaciją ir ragina apie netinkamai paliktus automobilius, kurie riboja matomumą ar kitaip trukdo eismui, pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Taip pat primename, kad pastebėjus KET pažeidimus, galima pranešti naudojantis elektroninių policijos paslaugų portalu www.epolicija.lt“, – paragino Kauno apskrities VPK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius