Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

0,4 mln. eurų ieškinys dėl avarijos Kazlų Rūdos stotyje bus nagrinėjamas iš naujo

Bendrovės „Lietuvos draudimas“ daugiau nei 0,4 mln. eurų vertės pretenzija bendrovėms, prieš septynerius metus Kazlų Rūdos geležinkelio stotyje stačiusioms triukšmą mažinančias sienutes, kai susidūrė keleivinis traukinys ir ekskavatorius, turi būti nagrinėjamas iš naujo.
Geležinkelis
Geležinkelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip kovo 24 dieną nusprendė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), panaikinęs žemesnių teismų sprendimus.

Pasak teismo, bylą nagrinėję teismai padarė nepagrįstas išvadas dėl įmonės „Vilniaus keliai“ civilinės atsakomybės ir nenustatė visų reikšmingų aplinkybių – netyrė rangovių sutartinės civilinės atsakomybės sąlygų, taip pat „Lietuvos draudimo“ reikalavimo įmonei „BTA Baltic Insurance Company“, apdraudusiai rangovių civilinę atsakomybę, pagrįstumo.

Teisminis ginčas kilo dėl 2014 metų spalį Kazlų Rūdos geležinkelio stotyje įvykusios avarijos, kuomet „Lietuvos geležinkelių“ keleivinis traukinys susidūrė su „Vilniaus kelių“ ekskavatoriumi.

„Lietuvos draudimas“ už apgadintą keleivinį traukinį „Lietuvos geležinkeliams“ išmokėjo 428 tūkst. eurų išmoką ir iš aplaidžiai dirbusių bendrovių pareikalavo solidariai atlyginti tokio pat dydžio žalą.

Avarija pasibaigusiems darbams „Lietuvos geležinkeliai“ buvo pasamdę generalinę bendrovę „Eurovia Lietuva“, ši pasitelkė subrangovę „Skinest Baltija“, o ji – „Vilniaus kelius“. Pastarosios darbuotojų veiksmai, kaip 2017 metais pripažino Aukščiausiasis Teismas, ir sukėlė avariją.

„Lietuvos draudimas“ reikalavo, kad jos nuostolius padengtų ne tik „Eurovia Lietuva“ ir avariją sukėlę „Vilniaus keliai“, bet ir jas apdraudusi „ BTA Baltic Insurance Company“.

Vilniaus miesto apylinkės teismas 2019 metų lapkritį „Lietuvos draudimo“ ieškinį tenkino iš dalies: iš „Vilniaus kelių“ išieškojo 310 tūkst. eurų, tačiau netaikė atsakomybės kitoms įmonėms ir jų draudikams. Vilniaus apygardos teismas 2020 metų birželį iki 248 tūkst. eurų sumažino žalos atlyginimą, tačiau taip pat nemanė, kad generalinė rangovė turi būti atsakinga už subrangovo netinkamą darbą.

LAT nutartis yra galutinė, neskundžiama ir įsiteisėja nuo priėmimo dienos.

2014 metų spalį Kazlų Rūdos pervažoje susidūrė keleivinis traukinys Sankt-Peterburgas-Kaliningradas ir kelininkų ekskavatorius. Įvykio metu žmonės nenukentėjo, tačiau buvo apgadintas lokomotyvas, bėgiai, remonto įranga bei šalia geležinkelio esantis namas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius