Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

12 Seimo narių prezidentę prašo vetuoti pataisas dėl vidaus sandorių

Grupė Seimo narių kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, ragindami vetuoti Seimo priimtas Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas dėl vidaus sandorių.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Prašome vetuoti šį įstatymą ir palaikyti vidaus sandorių uždraudimą savivaldybėse. Vidaus sandorių panaikinimas nereikštų, kad savivaldybėms yra draudžiama pirkti paslaugas iš savivaldybės įmonių. Savivaldybės ir toliau galės pirkti iš jų, tiesiog tai turės daryti konkurso būdu, t.y. savivaldybės įmonė turės laimėti atvirą konkursą, siūlydama palankesnes sąlygas nei konkurentai“, – teigiama 12 Seimo narių pasirašytame rašte D.Grybauskaitei.

Pasak jo autorių, vidaus sandorių pasekmės – prastesnė prekių, paslaugų ar darbų kokybė už didesnę nei rinkos kainą, neracionaliai naudojamos viešosios lėšos, galimybė susikurti monopolijoms, užkertamos galimybės verslumui regionuose.

Konservatorės Agnė Bilotaitė ir Ingrida Šimonytė įsitikinusios, jog panaikinus vidaus sandorius, savivaldybių įmonės būtų priverstos pasitempti ir didinti efektyvumą, o institucijos atsakingiau rengti pirkimų sąlygas, atlikti pirkimus bei prižiūrėti sutarčių vykdymą.

Šią savaitę Seimo priimtos pataisos leido vidaus sandorius sudaryti savivaldybėms ir jų kontroliuojamoms įmonėms, o valstybės ir savivaldybės įmonės, akcinės ir uždarosios akcinės bendrovės, kuriose valstybei priklauso daugiau kaip pusė akcijų, jų negalės sudaryti.

Kreipimąsi prezidentei pasirašę parlamentarai sako, kad tokia nuostata, suteikianti išskirtinę teisę savivaldybėms, prieštarauja Konstitucijai ir nėra pagrįsta objektyviais kriterijais.

2015 metais Valstybės kontrolės audito metu nustatyta, kad 2013 metais savivaldybės sudarė vidaus sandorių už daugiau negu 16 mln. eurų (9 proc. visų vidaus sandorių), 2014-aisiais – atitinkamai 74 mln. eurų (59 proc.), o 2015 metais – 206 mln. eurų (68 proc.). Preliminariais duomenimis, 2016 metais savivaldybių sudarytų vidaus sandorių vertė siekia beveik 70 mln. eurų ir tai sudarė apie 50 proc. visų vidaus sandorių vertės.

Viešųjų pirkimų tarybos (VPT) duomenimis 5,5 proc. vidaus sandorių sudaromi 3–4 metams, 3,4 proc. – 4–6 metams, 0,1 proc. – neterminuotai. Sutartys taip pat gali būti pratęsiamos.

VPT skaičiavimais, 2011–2016 metais vidaus sandorių sudaryta už 1,005 mlrd. eurų, iš jų vien savivaldybėse – už 420,7 mln. eurų.

Vidaus sandoriai Lietuvoje yra galimi nuo 2010 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius