Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min studijoje lankėsi socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis

15min studijoje lankėsi socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Su ministru kalbėjomės apie į užsienį komandiruojamų Lietuvos darbuotojų problemas.
15min studijoje — Linas Kukuraitis
15min studijoje — Linas Kukuraitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min aprašė vieną pavyzdį, kaip daug metų slaugytojas iš Lietuvos darbino norvego Nilso Paulseno netiesiogiai valdomas „Orange“ verslo tinklas. Kai kurių lietuvių skandinaviškos svajonės dirbant įmonėje apkarto. Po 15min tyrimo ši įmonių grupė atsidūrė Lietuvos institucijų akiratyje. Bet tai – tik ledkalnio viršūnė. Komandiruočių principu užsienyje įdarbintų lietuvių gali būti dešimtys tūkstančių.

VIDEO: 15min studijoje – socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis

Tokie žmonės gali nukentėti. Nors realiai jie dirba užsienio valstybėse, oficialiai darbuotojai yra įdarbinami Lietuvoje ir tik siunčiami į užsienio komandiruotes. Įdarbinimo schema sukasi taip, kad ne visas darbuotojų gaunamas atlygis iš tiesų yra darbo užmokestis.

Dalį jo sudaro dienpinigiai už komandiruotes, nuo kurių gali būti nemokami mokesčiai. Taigi atėjus laikui Lietuvoje gauti socialines garantijas: pensijas, motinystės, tėvystės, nedarbo išmokas žmonės gali nusivilti. Jie gaus tik tokio dydžio išmokas, kiek yra sumokėję mokesčių.

Tai nėra tik vienos įmonės problema, komandiruočių principu dirbančių lietuvių gali būti dešimtys tūkstančių. „Sodros“ duomenimis, vien šiais metais, iki lapkričio 1 dienos, „Sodra“ sulaukė 69,1 tūkst. prašymų išduoti pažymas darbuotojams, siunčiamiems dirbti į Europos šalis. Buvo išduota 63,3 tūkst. pažymų. Iš jų – 31,8 tūkst. tarptautinio pervežimo įmonių darbuotojams. Be to, „Sodra“ teigia, kad realus komandiruojamų darbuotojų skaičius gali būti net didesnis.

Tokia darbuotojų įdarbinimo schema pagal dabar galiojančius įstatymus yra visiškai teisėta, bet nebūtinai teisinga.

Apie šio sektoriaus darbuotojų problemas ir galimus teisės aktų pokyčius 15min studijoje antradienį kalbėjomės su socialinės apsaugos ir darbo ministru L.Kukuraičiu.

Ką išgyveno „Orange Group Baltic“ įmonėje dirbusios slaugytojos ir kaip jos jautėsi, galite pamatyti 15min sukurtame dokumentiniame filme „NorVergija“.

VIDEO: Dokumentinis filmas „NorVergija“: skandinaviškos lietuvių svajonės dužo į šipulius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius