Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

2016–2020 metais Lietuvoje galės būti įrengta 473 megavatų galios vėjo elektrinių

Naikinamos nacionalinės energetikos bendrovės „Leo LT“ pinigais užsakytos vėjo energetikos plėtros Lietuvoje galimybių studija nustatė, kad 2016–2020 metais Lietuvoje galės būti įrengta 473 megavatų galios vėjo elektrinių.
Vėjo turbinos
Vėjo turbinos / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „Geronomika“

Pasak studiją rengusių mokslininkų, jeigu bus nutiesti visi žadami tarptautiniai elektros tiltai – sustiprintas „Es–tlink“ iš Estijos į Suomiją, nutiestas „NordBalt“ iš Lietuvos į Švediją ir „LitPol Link“ iš Lietuvos į Lenkiją ir elektros suvartojimas augs, tokiam kiekiui užtektų energetikos sistemos rezervų, rašo „Verslo žinios“.

Be to, studijos pristatyme rašoma, kad jeigu Lietuva nesusijungia jungtimis su Švedija ir Lenkija, o 2020 metais pastatoma 1,3 tūkst. megavatų atominė jėgainė, vėjo elektrinių ir atominės darbas – nesuderinami.

„Kai visame pasaulyje atsinaujinanti energetika yra prioritetas, pati pažangiausia vystymo sritis, Lietuvos mokslininkai atlieka studiją, prisirišę prie senų, vakarykštės dienos technologijų. Kalbama apie tinklo pralaidumą, rezervines galias ir ieškoma konfliktų su mistifikuota atomine elektrine, kai net neaišku, ar ji bus. Atominė elektrinė net įtraukta kaip dominuojantis elementas į studiją“, – teigė Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius Saulius Pikšrys.

S.Pikšrį ir kitus susirinkusius vėjo energetikus papiktino ne skaičiai, o pats faktas, kad nustatomos ribos ir aukščiau jų šokti negalima.

Anot buvusio „Leo LT“ valdybos nario Valdo Bancevičiaus, 2009 metų pabaigoje Lietuvoje vietoje daugiau nei 200 megavatų užsiprašytųjų iš viso buvo įrengta 91 megavatų galios vėjo elektrinių, įpareigojamų projektavimo techninių sąlygų išduota 188 megavatų, neįpareigojamų išankstinių techninių sąlygų – 3,98 tūkst. megavatų.

Pasak V.Bancevičiaus, studija kaip pagalbinė tiriamoji medžiaga bus naudojama toliau ministerijoje priimant skatinimo tvarką ir rengiant Atsinaujinančių energijos šaltinių įstatymą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius