-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

33-eji I.Juozapavičienės metai „Vilniaus paukštyne“ – apie karjeros kelią, motyvaciją, iššūkius ir kasdienybę

Skaičiuojama, kad statistinis europietis darbo vietą keičia kas septynerius metus. Kur kas įdomiau už statistiką – tikrų žmonių istorijos. Atsidavusių savo darbui, kryptingai siekiančių tikslų ir niekada nedvejojančių žmonių istorijos. Akcinės bendrovės „Vilniaus paukštynas“ mėsos gaminių cecho vadovė Irena Juozapavičienė šioje įmonėje dirba net 33 metus, iš kurių 20 – vadovaujamą darbą. Apie jos karjeros kelią, neblėstančią motyvaciją, iššūkius ir kasdienybę viename moderniausių ir stipriausių gamybinių susivienijimų Lietuvoje plačiau – šiame tekste.
Irena Juozapavičienė
Irena Juozapavičienė / Stop kadras

Pasirinko prestižinę specialybę

Šalia sostinės, Rudaminoje, įsikūręs „Vilniaus paukštynas“ – pirmoji ir

vienintelė p. Irenos darbovietė, kurioje karjerą ji pradėjo iš karto po studijų. Aiškiai žinojusi, kad nenori tapti pedagoge, moteris nusprendė studijuoti mėsos ir mėsos produktų technologiją tuometiniame Kauno politechnikos institute (dabar – KTU).

„Vidurinę baigiau labai gerai, turėjau galimybę studijuoti bet kokioje šalies aukštojoje mokykloje. Tada ši specialybė buvo viena iš prestižinių – į vieną vietą stojo 10 žmonių. Mokytis buvo labai įdomu. Iš karto po studijų gavau paskyrimą į „Vilniaus paukštyną“ – patį didžiausią Baltijos šalyse. Labai tuo džiaugiausi“, – savo sėkmingos karjeros pradžią prisimena pašnekovė ir pajuokauja, kad toks karjeros kelias, ko gero, buvo nulemtas.

Prisimindama pirmuosius metus įmonėje, I.Juozapavičienė ištaria Irenos Balsytės pavardę – jai moteris dėkinga už vertingas pamokas ir paslaptis, kurios padėjo tvirtą pagrindą jau ketvirtą dešimtmetį besitęsiančiai karjerai.

Jauna specialistė, keletą metų padirbusi technologe šviežios mėsos ceche, iš vadovų sulaukė pasiūlymo kilti laipteliu aukščiau. „Paukštyne buvo rūkomi labai skanūs viščiukai, kuriuos švenčių proga įteikdavo įmonės darbuotojams. Po to vadovybė sugalvojo, kad mums reikia atidaryti cechą ir pasiūlyti rūkytus viščiukus rinkai. Į naujai įsteigtą mėsos gaminių cechą išėjau su keliais darbininkais. Šiame ceche – visi mano karjeros žingsniai. Tai – mano kūdikis“, – pasakoja p. Irena.

VIDEO: Vilniaus paukštynas, I.Juozapavičienės pasakojimas

Prisideda prie kiekvieno gaminio atsiradimo

Per daugybę metų naujai įkurto cecho gaminamų produktų pasiūla ir apimtys neabejotinai išsiplėtė. Buvo pradėti gaminti įvairūs vyniotiniai, dešros, dešrelės ir kiti vištienos gaminiai, be kurių kasdienis ar šventinis mūsų stalas šiandien būtų vargiai įsivaizduojamas. Vos pradėjusiame veikti ceche per dieną buvo pagaminami keli šimtai kilogramų produkcijos, šiandien – daugiau nei 27 tonos.

„Tam reikėjo pastangų ir didelio darbo. Juk niekas savaime neatsiranda“, – nesikuklina vadovė, kurią šiandien galima pavadinti ir technologinės pažangos liudininke – visi inovacijų diegimo ir gamybos modernizavimo procesai vyko ir tebevyksta jos akyse.

Visi produktai yra sugalvoti čia, „Vilniaus paukštyne“. Visos receptūros išdirbtos mano.

Jei šiandien parduotuvėje akis užklius už gaminio, paženklinto „Vilniaus paukštyno“ etikete (pavyzdžiui, perkamiausių ir „Lietuvos metų gaminio“ apdovanojimą pelniusių „Hot-dog“ dešrelių), žinokite, kad jo „krikštamotė – I.Juozapavičienė. „Visi produktai yra sugalvoti čia, „Vilniaus paukštyne“. Visos receptūros išdirbtos mano“, – savo indėlį į gamybos procesą įvardija mėsos gaminių cecho vadovė.

Vadovų palaikymas padeda išspręsti visas problemas

Pasikalbėję apie p. Irenos kelią į profesinę sėkmę, negalime nepaklausti ir apie priežastis, kurios „Vilniaus paukštyne“ ją laiko jau 33 metus.

„Pasirinkau specialybę pagal save. Man patinka kūrimo procesas, patinka gaminti kažką naujo ir skanaus. Malonu, kai pagiria ir įvertina. Turiu daug įmonės vadovybės apdovanojimų. Kai darbe jautiesi vertinamas, yra smagu“, – ilgai nemąstydama atsako pašnekovė.

Darbas gamybinėje įmonėje neretam gali pasirodyti nuobodus ir netgi keliantis žiovulį, tačiau pašnekovė šį mitą iš karto paneigia. „Ramių dienų čia pasitaiko labai retai. Kasdien kyla vis naujų iššūkių. Visas problemas reikia spręsti labai greitai“, – atskleidžia ji.

Toks ritmas straipsnio herojei patinka. Sako, minčių keisti darbą nebuvo kilę niekada. „Nesu lengvai pasiduodantis žmogus, kad viską mesčiau ir išeičiau. Kiekviename žingsnyje palaiko ir padeda vadovybė. Kai žinai, kad esi ne viena, darbas klostosi lengviau“, – nusišypso lojali seniausio šalyje paukštyno darbuotoja.

Pasak jos, šioje bendrovėje itin džiugina ir beribės galimybės tobulėti. Moteris pasakoja, kad nebuvo nė vienos komandiruotės, seminaro, mokymų ar parodos, dėl kurių jai būtų tekę įkalbinėti savo darbdavius.

„Šioje pozicijoje tobulėti būtina, nes viskas keičiasi labai greitai ir naujoves

Jei nori būti sėkmingas, visada turi būti pusę žingsnio priekyje. Visada stengiamės, kad mūsų naujas produktas parduotuvėje pasirodytų pirmiau nei konkurentų.

turi suspėti įdiegti laiku. Jei nori būti sėkmingas, visada turi būti pusę žingsnio priekyje. Visada stengiamės, kad mūsų naujas produktas parduotuvėje pasirodytų pirmiau nei konkurentų“, – apie verslo specifiką kalba I.Juozapavičienė.

Įmonės stabilumas, puikūs darbuotojų tarpusavio santykiai, dėmesys iš darbuotojų kylančioms iniciatyvoms – dar keli svarbūs aspektai, kuriuos pokalbio metu pamini pašnekovė.

Vadovo darbas – bendrauti su žmonėmis

Moteris neslepia, kad jos darbo diena retai kada trunka tradicines aštuonias

Stop kadras/Irena Juozapavičienė
Stop kadras/Irena Juozapavičienė

valandas. Į cechą ji atvyksta valanda ar pusvalandžiu anksčiau nei prasideda oficiali darbo diena. Nors ir turi erdvų kabinetą, vadovė laiko jame praleidžia mažai. Sako, kad kur kas vertingesnės valandos, kurios skiriamos tiesioginiam bendravimui su darbuotojais.

Šiuo metu p. Irena vadovauja 65 darbuotojų komandai. Kokių savybių reikia, kad gamyba klostytųsi sklandžiai, o darbuotojai džiaugtųsi savo darbu? „Reikia būti visokia. Darbuotojai kalba, kad esu griežta, bet teisinga. Tokioje įmonėje reikia, kad visi dirbtų tiksliai. Turi būti tvarka, bet su žmonėmis reikia elgtis taip, kaip nori, kad elgtųsi su tavimi. Stengiuosi būti ir reikli, ir globėjiška“, – savo vadovavimo stilių apibūdina profesionalė.

Darbe pašnekovė į laikrodį per dažnai nesižvalgo. „Dirbu tiek, kad visi darbai

Ilgą laiką buvau ir vadovė, ir technologė viename asmenyje. Turiu viską sužiūrėti ir sukontroliuoti.

būtų padaryti, – paaiškina p. Irena. – Ilgą laiką buvau ir vadovė, ir technologė viename asmenyje. Turiu viską sužiūrėti ir sukontroliuoti. Reikia, kad viskas būtų atlikta tiksliai taip, kaip nurodyta technologinėse receptūrose ir pagal higienos reikalavimus. Už produkto kokybę esame atsakingi iki jo galiojimo termino pabaigos – net ir jiems esant parduotuvių lentynose. Viskas turi būti atlikta tvarkingai ir sąžiningai“.

Ne kartą sąžiningumo svarbą šiame darbe pabrėžusi pašnekovė pasidžiaugia, kad būtent tokį kolektyvą jai ir pavyko suburti. „Kolektyvo branduolį sudaro darbštūs ir sąžiningi žmonės, o atėję nauji darbuotojai lygiuojasi į jau dirbančius“, – baigdama pokalbį patikina ji.

Lietuvos paukštininkystės lyderė demonstruoja puikius rezultatus

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus paukštynas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus paukštynas

Ilgas paukštininkystės tradicijas turintis „Vilniaus paukštynas“ savo veiklos istoriją mini nuo praėjusio amžiaus vidurio – 2014 m. įmonė atšventė 50-ies metų jubiliejų. AB „Vilniaus paukštynas“ buvo pirmoji paukščių auginimo įmonė Lietuvoje, kurios veiklos sfera išliko nepakitusi visu įmonės gyvavimo laikotarpiu – paukščių auginimas, perdirbimas ir vištienos produktų gamyba. Šiandien Rudaminoje įsikūrusio paukštyno vardas siejamas su giliomis tradicijomis, brandžia patirtimi, aukšta darbo organizavimo, darbuotojų profesionalumo ir vadovavimo kultūra, kokybe, gamybos technologijų modernumu.

Lietuvos paukštininkystės lyderė nuo veiklos pradžios augo stabiliai: gamybos apimtys padidėjo 25 kartus, na o lyginant pastarųjų dešimties metų pardavimo pajamas – jos išaugo penkis kartus. Ženklūs pokyčiai „Vilniaus paukštyne“ įvyko įgyvendinus projektus, kuriuos finansavo Europos Sąjungos fondai. Kai įmonė pradėjo veikti, joje dirbo vos keli darbuotojai. Įsibėgėjus gamybai, 1970 m. pabaigoje paukštyne dirbo 588 žmonės. Šiandien įmonėje įdarbinta virš 1400 darbuotojų, iš kurių dalis – dukterinėse įmonėse.

Prieš dvejus metus „Vilniaus paukštynui“ suteikta vieša Lietuvos darbo biržos padėka ir įmonė buvo apdovanota nominacijoje „Už naujų darbo vietų sukūrimą didžiausio nedarbo teritorijose 2013 m.“, kurioje užėmė pirmą vietą.

Bendrovės gaminamų produktų asortimentą sudaro 280 įvairių vištienos produktų, o daugiau nei prieš 40 metų paukštynas gamino vos 5 produktus, kurie buvo parduodami tik šaldyti. Įmonės produkcija vertinama ne tik vietinėje rinkoje, bet ir užsienio šalyse: produktai iš vištienos eksportuojami į Europos ir Skandinavijos šalis, kaimynines Baltijos šalis. Taip pat į Vietnamą, Honkongą, Grenlandiją bei Reunjono salą Indijos vandenyne ar Polinezijos salas.

AB „Vilniaus paukštynas“ yra pelniusi ne vieną nacionalinio prizo „Lietuvos metų gaminys“ apdovanojimą, „Lietuvos metų eksportuotojo“ vardą, taip pat „Sėkmingai dirbančios įmonės“ apdovanojimą. AB Vilniaus paukštynas virtos dešrainių dešrelės „Hot-Dog“ pelnė „Populiariausios prekės 2013“ apdovanojimą.

AB „Kauno grūdai“ kartu su AB „Vilniaus paukštynas“ ir AB „Kaišiadorių paukštynas“ ir joms priklausančios dukterinės įmonės sudaro vieną moderniausių ir ekonomiškai stipriausių gamybinių susivienijimų Lietuvoje – įmonių grupę „KG Group“. Koncernas valdo procesus nuo grūdų auginimo iki paukštienos patiekimo ant vartotojų stalo. Šiuo metu įmonių grupėje dirba daugiau nei 3000 darbuotojų. 2015 m. „KG Group“ konsoliduota apyvarta siekė 441,2 mln. Eur. Įmonių grupės investicijos 2015 m. siekė 38 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius