Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

41 mln. eurų skolingas L.Pinkevičius trejus metus gyvens iš 300 eurų per mėnesį

Alytaus apylinkės teismas patvirtino bankrutuojančio verslininko Laimučio Pinkevičiaus mokumo atkūrimo planą trejiems metams – verslininkas, nurodęs, kad gauna 414 eurų atlyginimą per mėnesį, oficialiai gyvens tik iš 300 eurų, o 114 eurų bus skiriamas kreditoriams. Asmeninio bankroto byla L.Pinkevičiui, kuris teismui nurodė esantis skolingas beveik 41 mln. eurų, jo paties prašymu iškelta praėjusių metų pabaigoje.
Laimutis Pinkevičius
Laimutis Pinkevičius / 15min ir Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Prieš dešimtmetį vienu turtingiausių Lietuvos verslininkų laikytas Laimutis Pinkevičius oficialiai jau gyvena tik iš 300 eurų per mėnesį.

Tokia suma būtiniesiems jo poreikiams patenkinti numatyta mokumo atkūrimo plane trejiems metams, kurį Alytaus apylinkės teismas patvirtino gegužės 13 dieną.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Verslininkas Laimutis Pinkevičius
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Verslininkas Laimutis Pinkevičius

Verslininkas, kuriam jo paties prašymu 2019 gruodžio 31 dieną iškelta asmeninio bankroto byla, teismui nurodė esąs skolingas 40,9 mln. eurų.

Didžiausias kreditorius, kuriam skola siekia beveik 39,9 mln. eurų, yra įmonė „Deifakta“. Dar vienas kreditorius – SEB bankas, kuriam L.Pinkevičius skolingas 971 tūkst. eurų.

Kreditorių susirinkime „Deifakta“ L.Pinkevičiaus mokumo atkūrimo planui pritarė, o SEB banko atstovai balsavo prieš. Visgi kadangi „Deifakta“ turi 97,62 proc. balsų, mokumo atkūrimo plano projektui pritarta.

Tiesa, net ir oficialiai gyvendamas iš kelių šimtų eurų per mėnesį pajamų L.Pinkevičius ir toliau sugeba mėgautis prabangiu gyvenimu. 15min fotografai visiškai atsitiktinai net du kartus per pastaruosius 8 mėnesius Vilniuje, netoli Katedros, užfiksavo L.Pinkevičių prie prabangaus „Bentley Continental GTC“ automobilio vairo. Pastarąjį kartą verslininkas nufotografuotas balandžio pabaigoje.

Naujas „Bentley Continental GTC“ automobilis kainuoja daugiau nei 200 tūkst. eurų.

Turto vertė – tik 295 tūkst. eurų

Alytaus apylinkės teisėja Audra Dudzinskienė 15min informavo, kad mokumo atkūrimo plane numatyta, jog L.Pinkevičiui priklausantis turtas bus parduodamas iš varžytinių.

Tiesa, iki 2009 metų krizės vieną didžiausių statybos grupių Lietuvoje sukūręs ir milijonų eurų turtą valdęs L.Pinkevičius nebėra turtingas žmogus. Bent jau oficialiai.

Vyrui nepriklauso nei įkurtos statybų bendrovių grupės „Ranga Group“ akcijos, nei vertingas nekilnojamasis turtas. Kaip matyti iš Registrų centrui pateikiamų dokumentų, bemaž visas L.Pinkevičiui anksčiau priklausęs turtas, kuris neatiteko bankams, šiuo metu yra sukauptas šeimos narių arba bendražygių rankose – dukros, pirmosios žmonos, ilgamečio darbuotojo.

Vyras teismui tvirtino praradęs net namą – esą jį perleido kreditoriui UAB „Deifakta“, o pats apsigyveno pas mamą Alytuje.

Į teismą dėl asmeninio bankroto iškėlimo 2019 metų rugpjūtį kreipęsis L.Pinkevičius teismui pateiktoje paraiškoje nurodė, kad jam priklauso tik garažas, vandens malūnas, kluonas, bokštas, arklidės, dar keli negyvenami pastatai prie kažkada valdyto, bet jau parduoto Lentvario dvaro, ir aukštos įtampos elektros kabelinė Vilniuje.

Mokumo atkūrimo plane nurodyta, kad už šiuos statinius planuojama gauti 295 tūkst. eurų. Kreditoriams ši suma bus dalinama proporcingai pagal skolos dydį.

Per mėnesį uždirba 414 eurų

Verslininkas taip pat privalės atiduoti kreditoriams dalį savo atlyginimo, tačiau ir čia kreditoriams nubyrės tik trupiniai. Verslininkas nurodęs, kad dirba įmonėje „Ranga Group“ – Registrų centre nurodoma, kad jis eina vadovo pareigas, o jo pajamos siekia 414 eurų per mėnesį.

Mokumo atkūrimo plane numatyta, kad L.Pinkevičiaus būtiniems pragyvenimo poreikiams tenkinti skiriama 300 eurų, o visa kitas, kas bus uždirbama daugiau, bus mokama kreditoriams, – informavo teisėja.

„Mokumo atkūrimo plane numatyta, kad L.Pinkevičiaus būtiniems pragyvenimo poreikiams tenkinti skiriama 300 eurų, o visa kitas, kas bus uždirbama daugiau, bus mokama kreditoriams“, – informavo teisėja.

Tad kaip mažiau nei minimalų atlyginimą uždirbantis ir jokio vertingo turto neturintis L.Pinkevičius vis dar matomas vairuojantis prabangų automobilį ar apsilankantis prašmatniuose vakarėliuose?

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Laimutis Pinkevičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Laimutis Pinkevičius

Kaip jau anksčiau rašė 15min, kadaise Perkūnkiemio ir „Vilniaus vartai“ projektus įgyvendinęs L.Pinkevičius iki šiol per susijusius asmenis galimai vysto ne vieną išskirtinį nekilnojamojo turto projektą sostinėje. Vienas iš tokių – „Oskierkų rūmų“ projektas Klaipėdos gatvėje, kur bent jau iki šiuo metu prasidėjusios krizės buvo ketinama atstatyti Oskierkų rūmus ir juose įrengti 35–40 prabangių butų.

Valstybinė kultūros paveldo komisijos nuotr./Oskierkų rūmų vieta
Valstybinė kultūros paveldo komisijos nuotr./Oskierkų rūmų vieta

Tiesa, šį projektą įgyvendina įmonė „Deifakta“ – pagrindinė L.Pinkevičiaus kreditorė asmens bankroto byloje, su kuria verslininką sieja daugybė sąsajų. Šioje bendrovėje dirba tik du darbuotojai – abu jie ilgamečiai „Ranga Group“ grupės darbuotojai, iki šiol vadovaujantys įvairioms grupės įmonėms. Tai, kad „Deifakta“ yra susijusi su L.Pinkevičiumi, 15min patvirtino ir trys tarpusavyje nesusiję šaltiniai iš skirtingų veiklos sričių.

Pats L.Pinkevičius 15min anksčiau sakė, kad „Deifaktos“ akcininkai yra jo buvę partneriai Austrijoje – tad ir visi projektai su kuriais jis yra siejamas, priklauso būtent jiems. O jis pats austrus esą tik konsultuoja, tačiau atlyginimo už tai negauna – gaus sėkmės mokestį, jei projektai bus įgyvendinti.

Po trejų metų skolų šleifo neliks

Trejus metus kas pusmetį L.Pinkevičiaus bankroto administratorius privalės teikti ataskaitas teismui.

„Bus žiūrima, ar darbo pobūdis pasikeitė. Taip pat neatmeta galimybės, kad dirbs kitur – gavęs darbo pasiūlymą įsidarbins“, – sakė teisėja A.Dudzinskienė.

Po trejų metų skolos bus nurašytos ir į verslininko pajamas dabartiniai kreditoriai pretenduoti nebegalės. Yra tik kelios išimtys – pavyzdžiui, nenusirašo mokesčių administratoriaus išieškomos administracinės baudos, priteista žala, kilusi iš baudžiamojo kodekso pažeidimų, ir kitos. Tačiau L.Pinkevičiaus atveju šių išimčių nėra.

„Jei visos skolos nurašytos, o naujų neturės, pretenduoti į šio asmens pajamas, kurios bus uždirbamos po trejų metų, kreditoriai negalės“, – pabrėžė teisėja.

Tad jeigu L.Pinkevičiui pavyktų bankrutuoti, po trejų metų jis galėtų ir vėl sugrįžti į oficialių verslininkų gretas, nesibaimindamas, kad į uždirbtus pinigus ar vystomus projektus pretenduos dešimtmetį jam ant kulnų lipę kreditoriai.

Jei visos skolos nurašytos, o naujų neturės, pretenduoti į šio asmens pajamas, kurios bus uždirbamos po trejų metų, kreditoriai negalės, – pabrėžė teisėja.

Alytaus apylinkės teismas L.Pinkevičiui 2019 m. gruodžio 31 d. iškėlė bankroto bylą, o per keturis mėnesius verslininko bankroto administratorius teismui tvirtinti turėjo pateikti fizinio asmens mokumo atkūrimo planą.

Teismas konstatavo, kad nėra pagrindo daryti išvadą, jog rengiant ar teikiant tvirtinti mokumo atkūrimo planą, buvo padaryti procedūriniai pažeidimai, o planas užtikrina teisingą kreditorių ir skolininko interesų pusiausvyrą ir gali būti įgyvendintas.

Verslo imperiją sužlugdė 2009 metų krizė

Iki 2009 metų krizės L.Pinkevičius buvo sukūręs vieną didžiausių statybos grupių Lietuvoje ir vystė bene prabangiausius nekilnojamojo turto projektus – pavyzdžiui, 2007 metais atidarė ištaigingų parduotuvių, biurų ir butų kvartalą „Vilniaus vartai“.

Verslininkas įsigijo Lentvario dvarą, garsėjo prabangiu gyvenimo stiliumi ir meile brangiems automobiliams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lentvario dvaras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lentvario dvaras

Tačiau sparčiai iš skolintų lėšų besiplėtusiam verslui 2009 metų krizė smogė pernelyg stipriai – pagrindinėms „Ranga Group“ įmonėms „Ranga IV“ ir „Ranga IV investicijos“ iškelti bankrotai, o L.Pinkevičių apgulė bankai, paskolinę milijonus eurų „Ranga Group“ įmonių projektams. Dėl šių skolų verslininkas teismų slenkstį mynė daug metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius