Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 įmonės, kurios lapkritį pranešė atleidžiančios darbuotojus: kaip tai paaiškina jų vadovai

Kai kurie verslai lapkritį pranešė apie atleidžiamus darbuotojus. Atsisveikinti su jais tenka dėl įvairių priežasčių: vieni įvardija darbo apimčių kitimą, kiti pirštu beda į pasikeitusį pagrindinės parduotuvės operatorių, dar kitiems teko pradėti bankroto procedūrą ar koją pakišo nelaimėtas konkursas.
Saulėtekis kelyje
Saulėtekis kelyje / Kęstučio Vanago / BNS nuotr.

Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė 15min patvirtino, kad lapkritį gavo penkis pranešimus iš darbdavių apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus, įspėti 122 darbuotojai.

Tarp šių įmonių – avalynės gamybos įmonė „Paliūtis“, taip pat mažmenine prekyba užsiimanti „Trakų kooperacijos prekyba“.

Su darbuotojais atsisveikina ir keleivius vežantys „Zarasų autobusai“, „MS Maritime“ ir valstybinė įmonė „Mūsų amatai“. Ši įmonė atleidžia daugiausiai žmonių – 42, jai pradėta bankroto procedūra.

Atleidimų bangas sukėlė mažėjančios darbo apimtys, pasikeitusios sutartys su prekybos centrais, koją pakišo nelaimėtas konkursas ar pradėta bankroto procedūra.

Juridinio asmens pavadinimas, kodas Veiklos sritis Pranešimo apie numatomą grupės darbuotojų atleidimą gavimo data Įspėtų apie grupės darbuotojų atleidimą darbuotojų skaičius
UAB „Paliūtis“
223397680
Avalynės gamyba 2022.11.21 17
UAB „Trakų kooperacijos prekyba“
300101041
Mažmeninė prekyba nespecializuotose parduotuvėse, kuriose vyrauja maistas, gėrimai ir tabakas 2022.11.16 29
UAB „Zarasų autobusai“
187823316
Keleivių vežimas autobusais mieste ar priemiestyje 2022.11.09 13
Valstybės įmonė „Mūsų amatai“
303316138
Kitų baldų gamyba 2022.11.04 42
UAB „MS Maritime“
304310387
Kitų, niekur kitur nepriskirtų, metalo gaminių gamykla 2022.11.03 21

„Trakų kooperacijos prekyba“ – mažmeninės prekybos nespecializuotuose parduotuvėse, kuriose vyrauja maistas, gėrimai ir tabakas, atstovė apie atleidimus įspėjo 29 darbuotojus.

„Tiesiog keičiasi pagrindinės parduotuvės operatorius. Buvo „Senukai“, dabar bus „IKI“. Iš esmės susitarę, kad priims į darbą IKI ir pas save vienam kitam randam darbo pas save. Tiesiog keičiasi situacija“, – aiškino įmonei vadovaujanti Adelė Gedminienė.

Keleivių vežimo autobusais mieste ar priemiestyje paslaugas teikianti įmonė „Zarasų autobusai“ pranešė atsisveikinanti su 13 darbuotojų.

Įmonės direktorius Virgilijus Bakutis 15min patikslino, kad atleido dviem darbuotojais mažiau, nei pranešė Užimtumo tarnyba, mat kiek keitėsi situacija – dviem darbuotojams rasta vietos įmonėje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zarasai
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zarasai

„Iki šiol mūsų įmonė teikė viešąsias paslaugas – vežė keleivius vietos maršrutais Zarasų rajone. Pavasarį savivaldybė organizavo viešą konkursą šiems maršrutams aptarnauti, dalyvavo trys įmonės, deja, mes nelaimėjome“, – teigė V.Bakutis.

Pasak įmonės vadovo, veiklą perėmus kitai įmonei, ji neteko vietinio susisiekimo maršruto aptarnavimo veiklos.

„Todėl organizavome atranką, dalyvaujant Darbo tarybai, ir daliai darbuotojų pasiūlėme pereiti pas laimėjusį konkursą. Sudarėme tam sąlygas. Didesnė dalis, mano žiniomis, perėjo pas tą vežėją“, – komentavo V.Bakutis.

„MS Maritime“, gaminanti sienų ir lubų plokštes kruizinių laivų kajutėms, lapkričio pradžioje Užimtumo tarnybai pranešė, kad atsisveikins su 21 darbuotoju.

„Lapkričio mėn. atleidome 6 darbuotojus, gruodžio mėn. išeis iš darbo dar 12 darbuotojų. Priežastis – mažėja darbo apimtis, nuo sausio mėn. dirbsime viena pamaina vietoj dabartinių dviejų pamainų“, – 15min teigė įmonės direktorė Giedrė Bitkevičiūtė.

Vilniaus guminės avalynės gamintoja UAB „Paliūtis“ lapkritį Užimtumo tarnybai pranešė atleidžianti 17 žmonių.

Pirmadienį naujienų agentūrai BNS bendrovės atstovai nurodė, kad planuoja atleisti pakuotojus, operatorius presuotojus, apipjovėjus ir kitus.

Įmonė teigia, jog atleidimo priežastys – ekonominės: smarkiai sumažėjusios gamybos apimtys, išaugusios sąnaudos, taip pat planuojami darbo organizavimo pasikeitimai, struktūriniai pokyčiai – uždaromas padalinys Alytuje.

„Mūsų įrengimų parkas pakankamai senas, nusprendėme modernizuoti gamybą. Praeitų metų pabaigoj-šių metų pirmoje pusėje, net arčiau vidurio Vilniuje įsigijome ir paleidome naujus įrengimus ir padidinome pajėgumus. Tačiau pamatėme, kad tuo pačiu auga darbo kaštai ir elektros sąnaudos. Ieškojome būdų, kaip išsaugoti Alytaus padalinį, bet matėme, kad dirbti vienoje vietoje, kurioje yra pagrindinė mūsų gamykla, būtų efektyviau. Nusprendėme, kad visa gamyba turi būti perkelta ant modernių įrengimų Vilniuje“, – 15min dėstė Simonas Vitkevičius.

Anot jo, Vilniaus įrengimų parkas naudoja kur kas mažiau elektros energijos ir gamina kur kas daugiau batų. Įmonės vadovas patvirtino, kad Alytuje teko atsisveikinti su 17 žmonių. Daliai jų, pasak S.Vitkevičiaus, ieškoma darbo vietų padalinyje Vilniuje, o kitiems siūloma pagalba darbo paieškose Alytuje.

„Dvigubai didelės elektros kainos ir mažesnis darbo našumas neleidžia išgauti ekonominio efekto, nors gaila atsisveikinti su darbuotojais Alytuje“, – tikino S.Vitkevičius.

Bendrovėje „Paliūtis“ iš viso dirba 94 darbuotojai.

Valstybės įmonė „Mūsų amatai“ nutraukia veiklą

Valstybės įmonė „Mūsų amatai“, nuo 2014 m. įdarbindavusi ir apmokydavusi nuteistuosius asmenis laisvės atėmimo vietose, atleis daugiausia darbuotojų.

Lapkritį ji pranešė, kad dėl atleidimo įspėti net 42 žmonės.

2019 m. įmonę VĮ „Mūsų amatai“ buvo nutarta restruktūrizuoti dėl nustatytų veiklos trūkumų ir jos balanse žiojėjo 1,7 mln. eurų skola.

2020 metų pradžioje Vilniaus apygardos teismas patvirtino įmonės restruktūrizavimo planą ir nustatė ketverių metų terminą jam įgyvendinti.

Įmonė, iki tol sėkmingai vykdžiusi minėtą planą, šįmet išaugus žaliavų kainoms bei daugeliui verslo partnerių sustabdžius veiklą, susidūrė su sunkumais – jai nepavyko stabilizuoti finansinės padėties ir padidinti pardavimų apimčių. Keletas buvusių įmonės vadovų buvo nušalinti nuo pareigų, jiems yra pradėti ikiteisminiai tyrimai. Kai kuriems buvusiems įmonės vadovams teismuose yra pareikšti civiliniai ieškiniai dėl žalos atlyginimo.

Iki kitų metų vasario 1 d. turi būti atliktos visos valstybės įmonės „Mūsų amatai“ likvidavimo procedūros ir minėta įmonė išregistruota iš Juridinių asmenų registro. Vis dėlto tai, pasak Kalėdjimų departamento, turėjo būti padaryta jau įgyvendinus teismo patvirtintą restruktūrizavimo planą ir įvykdžius prievoles kreditoriams. Tačiau dėl ekonominių pokyčių, kuriuos lėmė prasidėjęs karas Ukrainoje, taip pat ir kitų priežasčių, įmonė prarado nemažai klientų, buvo priversta iš dalies stabdyti veiklą, o ją likviduoti liko įmanoma tik per bankroto procedūrą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Protesto akciją prie Kalėjimų departamento
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Protesto akciją prie Kalėjimų departamento

Nutraukti restruktūrizavimo bylą ir pradėti bankroto procedūrą „Mūsų amatai“ prašoma taikant laikinąsias priemones. Jas teismui pritaikius iki bankroto bylos iškėlimo įsiteisėjimo dienos, pasak Kalėjimų departamento, būtų sudarytos galimybes sklandžiai perkelti nuteistųjų asmenų resocializacijos, darbines ir užimtumo veiklas Kalėjimų departamentui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius