-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 Lietuvos įmonės, dirbančios trumpesnę darbo savaitę: ar šalis tam pasiruošusi?

Ar per 6 darbo valandas arba 4 darbo dienas darbuotojai gali nuveikti tiek pat, kiek per įprastą savaitę, nes dirbs efektyviau? Vis daugiau šalių ir verslo įmonių bando atsakyti į šį klausimą, o drąsiausi – eksperimentuoti. Šešios Lietuvos įmonės, laikinai ar nuolat apsisprendusios dirbti trumpesnę darbo savaitę, su 15min pasidalijo savo patirtimi.
Darbuotojas
Darbuotojas / 123RF.com nuotr.

Trupesnė darbo savaitė pastaraisiais metais vis labiau įsitvirtina diskusijų centre. Islandijoje net ketverius metus vykdytas eksperimentas, kai atrinkti viešojo sektoriaus darbuotojai dirbo keliomis valandomis trumpiau, bet gavo tą patį atlygį. Lietuvoje sociademokratai taip pat neseniai siūlė pasekti islandų pavyzdžiu.

Tiesa, mūsų šalyje jau yra pavyzdžių, kai Lietuvos įmonės pasirinko trumpesnę darbo savaitę – vienos trumpesniu grafiku dirba jau kelerius metus, kitos nusprendė išmėginti šią naujovę tik vasaros metu.

Bendrovės pasirenka ir skirtingą, labiausiai jų veiklai tinkančią tvarką: vienos dirba visą darbo savaitę, tačiau vietoje 8 darbo valandų darbuojasi 6, kitos įveda 4 darbo dienų grafiką.

Pavyzdžiui, šešių valandų darbo dieną įvedusios įmonės „Engineer“ vadovas Edgaras Čižikas 15min tvirtino, kad 4 darbo dienų savaitė tinka ne visiems sektoriams, tuo tarpu šešių darbo valandų darbo diena yra lankstesnis variantas.

Šešios Lietuvos įmonės pasidalijo su 15min savo patirtimi – kodėl perėjo ar nutarė vasarą išbandyti trumpesnę darbo savaitę ir kokių rezultatų tai davė. Įdomu, kad dauguma pašnekovų tvirtino, jog trumpiau dirbančių darbuotojų efektyvumas ne tik nenukrito, bet netgi išaugo, tačiau dauguma pabrėžė neįsivaizduojantys, jog tokiu grafiku galėtų dirbti visa šalis.

„Engineer“: per dieną dirba 6 valandas, svarsto apie 5

Viena pirmųjų įmonių, perėjusių prie trumpesnės darbo savaitės – pastatų inžinerinių tinklų projektavimo ir montavimo paslaugas teikianti bendrovė „Engineer“.

Engineer feisbuko nuotr./Engineer
Engineer feisbuko nuotr./Engineer

Jos vadovas Edgaras Čižikas 15min pasakojo, kad maždaug prieš trejus metus bendrovės vadovybė nusprendė, kad visi darbuotojai dirbs ne aštuonias darbo valandas, kaip įprasta, o šešias, bet gaus tą patį atlyginimą.

„Šis sprendimas pasiteisino su kaupu, nes darbo rezultatai visiškai nepasikeitė, produktyvumas gal net padidėjo. Pagrindinis dalykas, kad darbuotojai turi daugiau laisvesnio laiko sau, šeimai, hobiams, nebereikia rytais spūstyse stovėti“, – šiuo sprendimu, kurį priėmė prieš jį dirbęs vadovas, džiaugiasi E.Čižikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius