Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Sysas: milijoninius ministerijų konkursus toliau laimi įsipareigojimų nevykdanti įmonė

Ketvirtadienį Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas spaudos konferencijoje pasidalijo informacija, kurią rinko 3 metus: anot parlamentaro, ministerijų konkursus, susijusius su informacinių sistemų diegimu, laimi įmonė, kuri nevykdo savo įsipareigojimų ir yra įtraukta į nepatikimų paslaugų teikėjų sąrašą, rašoma pranešime spaudai. Tuo tarpu įmonės vadovas stebisi pateikta informacija ir dalį teiginių vadina klaidingais.
Algirdas Sysas
Algirdas Sysas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tačiau tai jai nesutrukdė neseniai laimėti 50 mln. vertės projekto konkursą, nors ji nesugebėjo laiku ir tinkamai įvykdyti 1 mln. vertės projekto.

Mūsų valdžios institucijos perka paslaugas iš nepatikimų įmonių, o po to ilgai ir nuobodžiai pratęsinėja projektus, dar ir primokėdamos, bet negaudamos jokių rezultatų“, – sako A.Sysas.

Pasak parlamentaro, įmonės „ProIT“ užvilkintas projektas svarbus visos Lietuvos žmonėms, nes turėjo būti sukurtos el. paslaugos, kad būtų palengvintas savivaldybių socialinės rūpybos skyrių darbas.

„Juk žinome: kai tik ateina ruduo, prasideda šių skyrių apgultis. Daugelį darbų ir funkcijų jau seniai reikėjo skaitmenizuoti. Socialinių paslaugų šeimoms informacinė sistema dažnai „užlūždavo“, todėl nuspręsta ją modernizuoti“, – primena socialdemokratas.

„Pasidomėjau vienu projektu, kuris buvo pasirašytas 2021 m. lapkritį. Jo vertė buvo beveik 1 mln. Jis turėjo būti baigtas iki 2023 m. vidurio.

Įmonė „Proit“ turėjo sukurti 14 naujų el. paslaugų, modernizuoti 13 esamų el. paslaugų – ir dar daug visko padaryti. Likus keliems mėnesiams iki projekto pabaigos Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) man atsakė: paslaugų teikėjas vėluoja, skaičiuojame delspinigius“, – pasakoja A.Sysas.

Pasiteiravęs savivaldybėse, ar jau įdiegtos žadėtos paslaugos, parlamentaras sulaukė tik neigiamų atsakymų.

„Projektas buvo kelis kartus pratęstas, įmonei mokami pinigai. Prieš naujus metus pasižvalgęs po Finansų ministerijos puslapį, aptikau, kad projektas neva baigtas ir išmokėta didesnė suma nei buvo numatyta iš pradžių...

Kai paklausiau, kodėl vykdomi papildomi išmokėjimai, nors įmonė nevykdo įsipareigojimų, sulaukiau atsakymo: tai konfidencialu“, – stebisi A.Sysas.

Įmonės vadovas: sąraše esame, bet tai nėra mirties nuosprendis

Tuo tarpu „ProIT“ vadovas Ignas Šaltis 15min teigė nustebęs dėl A.Syso surengtos konferencijos apie jo įmonę.

„Esame labai nustebę, kad Palamento narys rengia spaudos konferenciją vienai konkrečiai kompanijai, interpretuoja kai kuriuos faktus“, – teigė „ProIT“ vadovas I.Šaltis.

Jis tvirtino, kad socialinių paslaugų informacinę sistemą sukūrė ne jo įmonė – ši sistema sukurta prieš maždaug 20 metų. Tuo tarpu „ProIT“ laimėjo šios sistemos modernizavimo viešąjį konkursą. Vadovas pripažino, kad projektas nuo pradžioje nustatytų terminų atsiliko, bet teigė, kad užtruko paslaugų pirkimo konkursai.

I.Šaltis taip pat patvirtino, kad įmonė yra Nepatikimų tiekėjų sąraše dėl vieno projekto, kurį darė Valstybinei duomenų agentūrai. Tačiau jis pabrėžė, kad patekimas į šį sąrašą neužkerta kelio dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, o tik jį pasunkina.

„Tuo nė kiek nesidžiaugiame ir nesididžiuojame, tai mums labai blogas dalykas, nes yra pagrindas sakyti, kad jame esame – mes darome daug projektų, didžioji dalis sėkmingi, bet pasitaikė toks atvejis, nesėkmingas projektas. Nesutikome, kad dėl mūsų kaltės jis nepavyko, bet teismus pralošėme, patyrėme nuostolių ir atsidūrėme sąraše“, – pasakojo vadovas.

Pasak jo, Viešųjų pirkimų įstatyme numatyta, kad jei tiekėjas atsiranda Nepatikimų tiekėjų sąraše, atsiranda papildomos procedūros užsakovams – jie turi įsitikinti, kad įmonė pasitaisė ir išsprendė problemas dėl kurių įvyko nesėkmingas projektas. I.Šaltis teigė, kad po patekimo į Nepatikimų tiekėjų sąrašą įmonė yra pasirašiusi ne vieną sutartį ir sėkmingai ją įvykdžiusi.

„Tai nuodėmė, bet nėra mirties nuosprendis“, – sakė jis.

Tuo tarpu kalbėdamas apie A.Syso minėtą projektą I.Šaltis teigė, kad socialinių paslaugų informacinę sistemą primą kartą sukurta ne šios įmonės prieš maždaug 20 metų. O „ProIT“ laimėjo šios sistemos modernizavimui.

Konkursų čempionė

Tuo tarpu socialdemokrato A.Syso žiniomis, ši įmonė yra laimėjusi ne vieną SADM konkursą. O 2023 m. ji laimėjo 50 mln. eurų vertės Susisiekimo ministerijos konkursą.

„Kaip čia atsitinka, kad įmonė, kuri laiku neįvykdė milijono vertės projekto, tik pinigėlius „įsisavino“, dabar laimi 50 kartus didesnį projektą? Kur žiūri priežiūros institucijos?

Paklausiau asmeniškai I.Šimonytės: kodėl Vyriausybės strateginius sandorius tikrinanti komisija lyg niekur nieko paskelbė UAB „Proit“ konkurso nugalėtoja, nors įmonė įtraukta į nepatikimų paslaugų teikėjų sąrašą? Premjerė atsakė, kad komisija tikrina sandorius tik tada, kai reikia“, – stebisi socialdemokratas.

„Gaila mokesčių mokėtojų pinigų. Neatliktus darbus atlieka ministerijos papildomai samdomi IT specialistai.

SADM triūsiančių IT specialistų skaičius nuo 2021 m. išaugo daugiau nei dvigubai. Kur neišaugs, kai tiek svetimų įsipareigojimų reikia vykdyti“, – komentuoja Lietuvos socialdemokratų partijos Seimo frakcijos narys Algirdas Sysas.

I.Šaltis neigė, kad jo įmonė laimėjo 50 mln. eurų užsakymą.

„Tai visiška netiesa. Minėtą konkursą esame laimėję, sutarties dar nesame pasirašę. Neina kalba apie 50 mln. eurų – ši informacija kol kas nėra laisva prieinama, todėl negaliu skelbti, bet viešojo pirkimo biudžetas maždaug dvigubai mažesnis negu A.Syso minima suma, o mūsų kaina yra dar gerokai mažesnė. Ji išaiškės tada, kai bus pasirašyta sutartis“, – sakė įmonės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius