-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

AAD skųs teismo sprendimą dėl „Grigeo Klaipėda“ aplinkos atkūrimo priemonių plano

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) siekia, kad akcinė bendrovė „Grigeo Klaipėda“ turėtų pareigą atkurti aplinkos būklę atliktų profesionaliai ir atsakingai, todėl skųs Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą panaikinti AAD atsisakymą tvirtinti bendrovės pateiktą aplinkos atkūrimo priemonių planą, rašoma departamento pranešime žiniasklaidai.
„Grigeo Klaipėda“
„Grigeo“ Klaipėda / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Netvirtinti bendrovės pateikto plano AAD, vadovaudamasis Aplinkos atkūrimo priemonių parinkimo bei išankstinio pritarimo gavimo tvarkos aprašu, nusprendė 2021 m. AB „Grigeo Klaipėda“ yra pateikusi dvi atskiras aplinkos atkūrimo priemones: nendrių pjovimą Kuršių marių pakrantėje ir AB „Klaipėdos vanduo“ paviršinių nuotekų tinklų modernizavimą pastatant valymo įrenginius.

AAD atkreipia dėmesį, kad bendrovė nuo 2021 m. jau keturis kartus teikė nendrių pjovimo priemonės planą, bet jame nebuvo nurodyti šio plano įvykdymo terminai, konkrečios šienautinų Kuršių marių nendrynų vietos ir plotai, taip pat nepateikta informacija apie nendrių pjovimo veiklai reikalingus suderinimus su atsakingomis institucijomis.

Klaipėdos universiteto mokslininkų nuomone, mažai tikėtina, kad, taikant nendrių pjovimo priemonę, pavyktų reikšmingai (per vieną klasę) atkurti Kuršių marių būklę. Be to, rašoma AAD pranešime, „Grigeo Klaipėda“ pateiktoje priemonėje nėra tyrimais pagrįsto įrodymo, kad, nušienavus tam tikrą nendrių plotą, bus išvalyti bendrovei inkriminuojami į gamtinę aplinką išleisti teršalai ir atitinkami jų kiekiai.

Anot AAD, antrosios aplinkos atkūrimo priemonės – AB „Klaipėdos vanduo“ paviršinių nuotekų tinklų modernizavimo planas taip pat neišsamus, nenurodyta numatoma nuotekų valymo technologinė schema, įrenginių tipas, projektavimo ir pastatymo terminai, priežiūros, naudojimo, teršalų apskaitos ir kiti klausimai. Be to, įgyvendinus šią priemonę, aplinkosauginis efektas būtų pasiektas tik per 20 metų, rašoma pranešime.

AAD įsitikinęs, kad AB „Grigeo Klaipėda“ turėtų parengti naują aplinkos atkūrimo priemonių planą, kaip numato Aplinkos atkūrimo priemonių parinkimo bei išankstinio pritarimo gavimo tvarkos aprašo 33 punktas, o ne teikti kiek pakoreguotus, bet iš esmės tuos pačius planus.

„AB „Grigeo Klaipėda“ turi išnagrinėti visas galimybes, surasti geriausias prieinamas aplinkos atkūrimo priemones, jas pagrįsti ir įrodyti aplinkosauginį poveikį. Tik taip bus pasiektas tikslas, kurio rezultatų nekantriai laukia visuomenė“, – pabrėžia AAD direktorius Giedrius Kadziauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius