-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Achema“: ESTT sprendimas dėl SGD terminalo – daugiau politinis nei teisinis

Europos Sąjungos Teisingumo Teismui (ESTT) teisėta pripažinus nuo 2019-ųjų galiojančią Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo tvarką, ją skundusi „Achemos grupės“ trąšų gamybos bendrovė „Achema“ pareiškė, kad teismo išvadą iš esmės lėmė Lietuvos ir ES geopolitiniai tikslai, o ne teisiniai aspektai.
Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas
Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mūsų nuomone, teismo sprendime teisinių argumentų nėra daug, tai yra daugiau politinis sprendimas“, – pranešime teigė „Achemos“ advokatas Vaidas Radvila.

Pasak jo, 2018 metais su Europos Komisija suderinta nauja SGD terminalo išlaikymo schema sudaro nevienodas konkurencines sąlygas valstybės kontroliuojamai bendrovei „Ignitis“, perkančiai dujas pagal ilgalaikę sutartį su Norvegijos koncernu „Equinor“, ir kitoms dujų prekybos įmonėms.

„Problema ta, kad valstybės įmonė gauna kompensaciją dėl SGD nugaravimo ir „Equinor“ dujų įsigijimo ir pardavimo kainų skirtumo, todėl kiti rinkos dalyviai, įskaitant ir „Achema Gas Trade“, praranda konkurencingumą“, – sakė „Achemos“ advokatas.

Pasak jo, valstybės įmonė realiai gali siūlyti bet kokią dujų kainą, nes jos skirtumą per SGD mokestį sumoka „Achema“ ir kiti šalies dujų vartotojai.

Pasak pranešimo, ES Bendrasis Teismas (ESBT) dar nagrinėja bylą dėl EK 2018 metais pakeistos valstybės pagalbos SGD terminalui schemos. Šioje byloje ESBT išreikalavo iš Komisijos visą dokumentaciją ir susirašinėjimą su Lietuvos institucijomis.

„Todėl šioje byloje tikimės palankaus sprendimo“, – sakė V.Radvila.

ESTT šią savaitę galutinai atmetė „Achemos“ skundą dėl EK sprendimo patvirtinti valstybės pagalbos terminalui schemą.

2019-ųjų rugsėjį „Achemos“ skundą atmetė ir ESBT, patvirtindamas, kad visa valstybės pagalbos terminalui derinimo su EK procedūra vyko teisėtai, įskaitant pasirinktą SGD terminalo dydį ir projekto įgyvendinimo bei finansavimo modelį.

10 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų turinti „Achema“ teismams skundė beveik visus su SGD terminalo išlaikymu susijusius sprendimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius