2015 04 03 /12:10

„Achema“ privalės grąžinti 16 mln. eurų už SGD terminalą

Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė nutarimą dėl SGD terminalo įstatymo kai kurių nuostatų ir susijusio Vyriausybės nutarimo. KT nemano, kad įstatymas prieštarauja Konstitucijai. Sprendimas bene skaudžiausiai atsilieps „Achemai“ – tai reiškia, kad valstybei ji turės sugrąžinti 16 mln. eurų už 2013 metus. Bendrovė anksčiau yra teigusi, kad kaupia pinigus, jeigu reiktų sumokėti skolą, tačiau šis mokestis jai gali būti nepakeliama našta.
Achema
Achema / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė nutarimą dėl kai kurių SGD terminalo įstatymo nuostatų.

Nutarimas ypač svarbus yra bendrovei „Achema“. Jonavos trąšų gamykla, nors suskystintų gamtinių dujų iš SGD terminalo neperka, turi mokėti didžiausią mokestį už terminalo eksploatavimą. Tačiau nemoka, todėl yra skolinga jau keliolika milijonų eurų. Bendrovė kreipėsi į Konstitucinį Teismą, klausdama, ar jai numatyta mokesčio prievolė nepažeidžia pagrindinio šalies įstatymo.

Penktadienį bendrovei teko išgirsti nepalankų sprendimą.

„SGD terminalo priedas – vienas iš projekto finansavimo šaltinių, tai yra sudedamoji gamtinių dujų kainos dalis, numatyta visiems dujų gavėjams, sistemos naudotojams nustatyta atskira gamtinių dujų kainos dalis už teikiamas viešąsias paslaugas“, – sakė Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Koncernui „Achemos grupė“ priklausanti Jonavos azoto trąšų ir chemijos produktų gamintoja „Achema“ nuo 2013 m. už SGD terminalo eksploatavimą yra skolinga 15,896 mln. eurų (su PVM). „Achema“ iki šios dienos nėra atlikusi nei vieno teisės aktuose nustatyto SGD terminalo lėšų mokėjimo.

Už 2013 metus AB „Achema“ susidariusi skola dėl lėšų, skirtų SGD terminalo, jo infrastruktūros ir jungties įrengimo sąnaudoms ar jų daliai kompensuoti, sudaro 14,2 mln. eurų.

„Achema“ nieko kito ir nesitikėjo

„Toks Konstitucinio Teismo sprendimas mums nebuvo staigmena, tačiau turėjome vilčių, kad bus atsižvelgta ir į mūsų argumentus, kurie yra pagrįsti ekonomine logika. Atsižvelgiant į KT ir žemesniųjų instancijų teismų konkrečius sprendimus, bendrovė svarstys veiklos būdus ir tikrai toliau liksime sąžiningi mokesčių mokėtojai bei toliau dirbsime vadovaudamiesi LR įstatymais.

Toks Konstitucinio Teismo sprendimas mums nebuvo staigmena, tačiau turėjome vilčių, kad bus atsižvelgta ir į mūsų argumentus, kurie yra pagrįsti ekonomine logika.

Mes ir toliau siūlysime tęsti diskusijas, kurios atvestų prie kompromiso dėl mūsų šaliai itin svarbaus energetinio projekto išlaikymo. Šioje situacijoje reikėtų suprasti, kad energetikos sistema turi dirbti ūkio subjektų naudai, o ne atvirkščiai.

Labai tikiuosi, kad valstybė įvertins pokyčius gamtinių dujų sektoriuje dėl drastiško gamtinių dujų mažėjimo ir dėl to neproporcingai augančios naštos būtent „Achemos“ gamyklai.

Manau, kad bus rastas sprendimas, kuris užtikrins SGD terminalo išlaikymą, o strategiškai svarbi bendrovė „Achema“ – galės sėkmingai tęsti veiklą, mokėdama racionaliai pagrįstą dalį būtent terminalo išlaikymui“, – teigia AB “Achema” generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

KT sprendimą išgirdęs „Achemos“ vyriausiasis teisininkas Rytis Budrius irgi neslėpė nusivylimo.

„Konstitucijos dvasią teisėjai išaiškino tokiu būdu, koks mus nuliūdino. Tikėjomės kitokio sprendimo, bet „Achema“ yra lojali valstybei įmonė, galvosime, kaip pabaigti kitas civilines ir administracines bylas dėl finansinių prievolių“, – sakė R.Budrius.

Jis tikisi, kad Vyriausybė atsižvelgs į pasikeitusias sąlygas rinkoje ir „Achemos“ situaciją: „Tikimės, kad valstybės politika bus orientuota taip, kad ne pramonė turėtų išlaikyti valstybės įmones, bet valstybės energetika tarnautų Lietuvos ūkiui ir pramonės įmonėms, kurios kuria darbo vietas.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rytis Budrius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rytis Budrius

Konstitucinis Teismas, skelbdamas sprendimą, aiškino, kad privati nuosavybė turi būti naudojama taip, kad tenkintų ir viešuosius poreikius.

R.Budrius aiškino, kad „Achema“ turi atidėjinių ir skolą grąžinti galės, tiesa, tai gali pabloginti įmonės finansinę situaciją. Pasak jo, vien už 2013 metus reikia grąžinti 16 mln. eurų.

Anksčiau 15min.lt bendrovės „Klaipėdos nafta“ atstovai yra aiškinę, kad, jeigu „Achema“ nesumokės savo skolos, bendrovė bus priversta skolintis, kad galėtų išlaikyti terminalą.

Politikai džiūgauja

Tuo metu buvęs premjeras Andrius Kubilius labai džiaugėsi tokiu sprendimu.

„Konstitucinis Teismas priėmė teisingą sprendimą“, – sakė jis.

Konstitucinio teismo sprendimas taip pat suteikia daugiau aiškumo dėl SGD terminalo finansavimo – tikiuosi, kad dėl jo kilę ginčai artimiausiu metu bus išspręsti, – teigė R.Masiulis.

A.Kubiliaus teigimu, „Achema“ tiesiog ieškojo teisinių būdų, kaip nemokėti prievolės, kuri yra numatyta įstatymu.

Energetikos ministras Rokas Masiulis tikisi, kad dabar jau išsklaidytos visos abejonės dėl terminalo teisėtumo.

„Šiandien Konstitucinis Teismas galutinai išsklaidė abejones dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projekto skaidrumo ir teisėtumo, jeigu kam nors tų abejonių dar buvo likę. Tai dar vienas tvirtas įrodymas, kad Lietuva gali skaidriai ir kokybiškai įgyvendinti gyvybiškai svarbius projektus, kurie didina šalies energetinį saugumą.

Konstitucinio teismo sprendimas taip pat suteikia daugiau aiškumo dėl SGD terminalo finansavimo – tikiuosi, kad dėl jo kilę ginčai artimiausiu metu bus išspręsti“, – teigė R.Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius