-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 21 /10:41

Profsąjunga: „Union Syndicale Federale“ viceprezidentas į „Achemą“ neįleistas

Jonavoje, kur beveik dvi savaites vyksta azoto trąšų gamyklos „Achema“ darbuotojų streikas, pirmadienį lankosi Europos profesines sąjungas vienijančios organizacijos „Union Syndicale Federale“ viceprezidentas Nielsas Bracke, tačiau į bendrovės teritoriją jis neįleistas, teigia įmonės profsąjungos vadovė.
„Achemos“ darbuotojų mitingas
„Achemos“ darbuotojų mitingas / Erikas Ovčarenko/BNS

„Achemos“ profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė BNS patvirtino, kad organizacijos atstovas neįleidžiamas į įmonės teritoriją.

„Jis atvyko teikti teisinės pagalbos ir stovi prie užtvaro. Sprendžiame, ką daryti“, – sakė ji BNS.

„Achemos“ komunikacijos specialistė Jolanta Macelytė teigia, kad svečiui ir profesinei sąjungai pasiūlytos patalpos bendrovės mokymo centre.

N.Bracke planuoja susitikti su bendrovės vadovybe ir streikuojančiais darbuotojais, informavo Lietuvos profesinių sąjunga konfederacija (LPSK), prie gamyklos teritorijos pirmadienį numatoma surengti spaudos konferenciją.

Tačiau „Achemos“ vadovas sako, kad su juo vizitas nebuvo derintas.

„Achema“ pirmadienį patvirtino, kad profesinės sąjungos vadovybė praėjusio penktadienio vakarą kreipėsi į bendrovės vadovą prašydama skirti patalpas susitikimui, tačiau nurodė, kad dėl spaudos konferencijos niekas nesikreipė ir leidimo patekti į strateginės įmonės teritoriją neprašė.

„Apie svečio vizitą „Achemoje“ bendrovės vadovybė sužinojo tik iš žiniasklaidos. Nė vienas iš įmonės vadovų į susitikimą pakviestas nebuvo – dėl to į „Achemos“ vadovybę nesikreipė nei pats N.Bracke, nei profesinės sąjungos atstovai“, – BNS informavo „Achema“.

LPSK prezidentė Inga Ruginienė anksčiau pirmadienį taip pat patvirtino, kad bandoma gauti leidimą patekti į įmonės teritorijoje esančias profesinės sąjungos patalpas ir susitikti su streikuojančiais darbuotojais, tačiau kol kas jis nesuteiktas, tad tenka laukti prie užtvaro.

„Niekada to leidimo nereikėjo, kai atvažiuodavome teikti teisinę pagalbą. Dabar mus informavo, kad mūsų ir tarptautinio eksperto neįleis į teritoriją, kol kas to leidimo nėra. Tai visiškai nesuprantamas elgesys, trukdymas, administracinis pastatas nėra strateginis objektas. Prie teritorijos yra užtvaras, prie jo susitiksime ir spaudos konferenciją surengsime“, – BNS pirmadienį sakė I.Ruginienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Inga Ruginienė

„Union Syndicale Federale“ vienija 20 profesinių sąjungų įvairiose Europos valstybėse.

Neterminuotas streikas „Achemoje“ vyksta nuo vasario 8-osios reikalaujant, kad darbdavys su profesine sąjunga pasirašytų dvejų metų trukmės kolektyvinę sutartį dėl darbo apmokėjimo ir kitų sąlygų, tačiau derybos tarp abiejų pusių dar neprasidėjo.

„Achema“ tikina, kad streikas slopsta, pirmadienį streikuoja tik du darbuotojai, o visose pamainose jų liko 11.

B.Daškevičienė taip pat patvirtino, kad pirmadienį ryte streikuoja 11 darbuotojų

„Sunku atlaikyti tą spaudimą įvairiomis priemonėmis. Net jeigu ir neliks nė vieno streikuojančiojo, mes vis tiek teisiniu keliu bandysime įrodyti neteisėtus darbdavio veiksmus“, – BNS teigė B.Daškevičienė.

R.Miliausko teigimu, kasdien vis daugiau darbuotojų vadovybę raštu informuodavo, kad savo dalyvavimą streike nutraukia ir grįžta dirbti. Streikuojantys darbuotojai yra apskaitomi darbo laiko žiniaraščiuose.

„Apie savo dalyvavimą streike, taip pat sprendimą jame nedalyvauti bei grįžti dirbti darbuotojai mus informuoja raštu, tad bendrovė žino tikslius skaičius, kiek darbuotojų streikuoja tądien ar imant visas pamainas. Tad mažų mažiausiai keista, kai savo sistemoje mes matome, kad liko streikuoti 11 darbuotojų, o profesinių sąjungų atstovai žiniasklaidai teigia, kad neva streikuoja 96“, – komentare BNS sakė R.Miliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius