Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 08 /12:16

„Achemoje“ prasidėjo darbuotojų streikas – visiškai stojo salietros cechas

Vasario 8 dieną 8 valandą didžiausioje chemijos pramonės įmonėje „Achema“, veikiančioje Jonavos rajone, prasidėjo neterminuotas darbuotojų streikas. Negalutiniais duomenimis, streikuoti pasiruošę pusė įmonės darbuotojų – apie 600. Kalbama, kad jiems vienu metu palikus darbo vietas, gali kilti ir sprogimo tikimybė. Bendrovės vadovai teigia, kad streikuoja apie 100 žmonių. Profsąjungos pirmininkė tikina, kad išvakarėse net buvo uždrausta streikuoti. Įmonės vadovas tai neigia.
„Achemos“ darbuotojų streikas
„Achemos“ darbuotojų streikas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Streiką nusprendę paskelbti darbuotojai reikalauja, kad bendrovės vadovai pasirašytų kolektyvinę sutartį, kurioje būtų aiškiai apibrėžta darbo apmokėjimo sistema ir kuri galiotų dvejus metus. Tai nepajudinama streikuotojų sąlyga, o dėl pačio sutarties turinio jie pasiruošę tartis ir derėtis.

Streiku siekiama ir to, kad tarifinis darbo užmokestis būtų indeksuojamas, atsižvelgiant į rinkos situaciją bei infliaciją, kartą per metus, o dėl konkretaus indeksacijos dydžio ateinantiems metams būtų susitarta iki metų pradžios.

Reikalaujama visiems darbuotojams, įmonei uždirbus pelno, skirti vienkartinį paskatinimą už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų. Siekia streikuotojai susitarti ir dėl ilgesnės nei numatyta Darbo kodekse viršvalandžių trukmės, nes įmonėje labai trūksta darbuotojų, tad darbininkai dirba viršvalandžius, viršijančius darbo kodekso normas.

Stojo cechas

Iki pat paskutinės akimirkos buvo tikimąsi susitarti, tačiau antradienį 8 valandą neterminuotas streikas oficialiai prasidėjo. Prie įmonės teritorijos nusidriekė darbuotojų automobilių, puoštų įvairiais plakatais, eilė. Kai kurie streikavo išsirikiavę nedideliais būreliais, kiti, palikę darbo vietą, išvyko žinių laukti į namus.

Pakalbintas „Achemoje“ 12 metų dirbantis Aurimas tikino siekiantis, kad į darbuotojus būtų žiūrima kaip į žmones. Anot jo, išlaidos auga, o atlyginimai nekilo jau keletą metų. Dialogo su darbdaviu, Aurimo teigimu, nėra jokio.

Pasiteiravus, ar nemąstė keisti darbo, jis atsakė, kad į užsienį bėgti nesinori. Darbuotis „Achemoje“ naudinga dėl to, kad darbas vyksta pamainomis – galima užsiimti papildomais darbais.

„Darbo vietas šiandien paliko gal trečdalis darbuotojų. Išėjo net ir tie, kurie nepriklauso profsąjungai“, – patikino Aurimas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Aurimas Šleževičius
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Aurimas Šleževičius

Paklaustas, kiek laiko yra pasiryžęs streikuoti, jis atsakė, kad neterminuotai – kol pavyks susitarti.

„Su apgailestavimu turiu pranešti, kad „Achemos“ darbuotojai 8 valandą pradėjo neterminuotą streiką, paliko darbo vietas ir išėjo į nežinią. Derybų net nepavyksta derybomis pavadinti.

Dabar susiduriame su dar didesnėmis atakomis, kai išvakarėse darbdavio atstovai išleidžia įsakymą, kuriuo darbuotojams uždraudžia streikuoti. Natūralu, kad dalį darbuotojų tai išmuša iš vėžių. Svarstome, kad dėl to turėsime kreiptis į prokuratūrą. Dabar svarbiausia užtikrinti darbuotojų saugumą“, – antradienį prie „Achemos“ surengtoje spaudos konferencijoje teigė Achemos darbuotojų profesinės sąjungos (ADPS) pirmininkė Birutė Daškevičienė.

Dvi dienas iki streiko profesinės sąjungos ir darbdavio atstovai tarėsi dėl priemonių ir veiksmų, skirtų streiko metu apsaugoti darbdavio turtui ir užtikrinti žmonių saugumui, tik tuo atveju, jei įrengimai būtų visiškai sustabdyti. Su profesine sąjunga buvo suderintas sąrašas būtinų pareigybių ir darbuotojų, kurie prižiūrėtų įrengimus sustabdymo atveju.

Tačiau darbdavys neva panaudojo dalį sutarto dokumento savanaudiškiems tikslams ir išleido įsakymą, kad sąraše minimiems darbuotojams draudžiama pasišalinti iš darbo vietos nesuderinus su tiesioginiu vadovu, nors įrengimai net nesustabdyti.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Birutė Daškevičienė
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Birutė Daškevičienė

Anot B.Daškevičienės, bendrovė prisiėmė riziką gamyklos streiko metu nestabdyti. Antradienio rytą prasidėjo amonio salietros cecho stabdymas, neužilgo, pasak profsąjungos pirmininkės, bus stabdomas ir kalcio amonio salietros cechas.

Kaip paaiškino 27-erius metus „Achemoje“ dirbantis technologas, skyriaus inžinierius Dainius, amonio salietros cechas stojo vien dėl to, kad streikuoti išėjo krovimo darbuotojai – nėra kur krauti produkcijos. Salietros gamyba, anot jo, vyksta „tiesiogiai“ – ji iškart turi būti pakraunama, nesandėliuojama.

„Girdėjau, kad generalinis direktorius buvo dėl to pasiutęs. Kas davė leidimą? Kadangi sandėliuoti neturi kur, privalo stabdyt gamybą. Tai reiškia, kad produkcija neišvažiuoja klientams. Kadangi žaliava yra amoniakas ir dujinis amoniakas... Kadangi yra talpykla, kuri kaupia amoniako perteklių, jeigu jo daugės, turės „nusikraudinėti“ amoniako cechas. Grėsmė dėl to nekyla, įmonė tiesiog turės nuostolių, bus neišimtos dujos, kaip patys vadovai sako, kurias turi išimti iš terminalo“, – patikino darbuotojas.

Atėjusiems pasiūlyta didesnė alga

Paklausta, kiek streikuoja darbuotojų, ji atsakyti negalėjo. Padalinių vadovai, ant jos, nėra užsiregistravę streikuoti. Didžiausias siekis, anot jos, kad darbuotojai būtų gerbiami. Šiuo metu jie nėra išklausomi, o naujos atlygio sistemos, kuri yra viešai vadovybės „piešiama“, niekas nėra matę.

„Kyla klausimas, ar darbuotojai gamykloje yra ko verti“, – patikino profsąjungos pirmininkė.

Pernai metais vidutinis darbuotojų atlyginimas buvo 2,5 proc. mažesnis nei užpernai. 2021 metais, pasak B.Daškevičienės, darbdavys visiškai atsisakė padidinti atlyginimus. Balandį darbuotojams dėl to išreiškus nepasitenkinimą, algos buvo padidintos 6 proc. nuo gegužės 1 dienos.

„Kritimas algų buvo dėl to, kad dalis darbuotojų ėjo į prastovas ir dėl to uždirbo mažiau. Be vadovybės vidutinis atlyginimas siekia 1900 eurų ant popieriaus“, – patikino profsąjungos pirmininkė.

Streiko išvakarėse bendrovės vadovybė pasiūlė tiems, kurie neis streikuoti ir liks dirbti, sumokėti dvigubą atlyginimą, o atėjusiems darbuotis laisvą dieną – trigubą. Paklausta, ar daug buvo tokių, sutikusių su šiuo pasiūlymu, B.Daškevičienė atsakė, kad buvo tokių, kurie pasirinko trumpalaikį atlygį ir negalvoja apie ateitį.

Streikas kainuos ne tik įmonei, bet ir darbuotojams. Padengti finansinius praradimus turėtų įkurtas fondas. Bus kreiptasi į įvairias organizacijas su paramos prašymais.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Achemos“ darbuotojų streikas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Achemos“ darbuotojų streikas

„Profsąjungai atstovėti prieš tokį gigantą, turinti finansinius išteklius, nėra paprasta“, – patikino B.Daškevičienė, kuriai vasario 8 dieną nebuvo išduotas leidimas įeiti į bendrovės teritoriją, nors ji – streiko komiteto pirmininkė.

Vadovybė tai neigia, tikindama, kad profsąjungos pirmininkei suteiktos patalpos administraciniame pastate. Į gamybines patalpas galima patekti tik su leidimu, o patekimas į jas šiuo metu ribojamas ir dėl COVID-19 situacijos.

Rūpi visi darbuotojai

Jonavos azotinių trąšų gamybos bendrovės vadovybė pirmadienį pažadėjo 3,5 proc. padidinti gamybos darbuotojų atlyginimus. Įmonės atstovai tikina, kad šiemet atlyginimų fondas neva didinamas 5 mln. eurų, todėl nebelieka priežasties pasirašyti kolektyvinės sutarties. Ilgalaikių sutartinių įsipareigojimų prisiimti bendrovė šiuo metu negali ir dėl to, kad veikia, bent jau sausį, nuostolingai.

„Pakėlėm nuo sausio 1 dienos 3,5 proc. atlyginimus, dar 6,5 proc. visiems darbuotojams juos pakelsime – daugiau nei 10 proc. Darbuotojai gaus naujas sutartis. Tai – tvirčiausias dokumentas. Darbuotojas garantuotas, kad nepriklausomai nuo įmonės veiklos, kintamos dalies nebelieka – gaus stabilų atlyginimą.

Kolektyvinė sutartis, mano manymu, jokių papildomų garantijų ar naudų neduoda. Gaila, kad kolektyvinė sutartis laikoma kažkokiu šventu raštu, auksiniu dokumentu. Su tokiais pasiūlymais, kai jie yra pateikę, tokia sutartis negali būti pasirašoma.

Mūsų tokia politika, kad savo vidiniais teisiniais aktais ir atlyginimus peržiūrime, ir darbo sąlygas geriname. Tie vidiniais aktai galioja visiems darbuotojams, o profsąjungai pareikalavus, tai galiotų tik profsąjungos nariams, o mums visi darbuotojai yra lygūs“, – tai, kad ir toliau nemato galimybės pasirašyti kolektyvinės sutarties, antradienio spaudos konferencijoje tikino „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ramūnas Miliauskas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ramūnas Miliauskas

Jis vylėsi, kad susitarimą kažkokį vis dėlto pavyks pasiekti , sprendimas, anot jo, jau yra priimtas – atlygio sistema pakeista, atlyginimų fondas padidintas iki 5 mln. eurų.

R.Miliauskas negalėjo atsakyti, kiek darbuotojų išėjo streikuoti – įvardijo, kad apie 100. Bendrovės vadovas paneigė kalbas, kad išvakarėse darbuotojams buvo uždrausta streikuoti – tiesiog paprašyta pateikti informaciją, kurie darbuotojai nepaliks savo darbo vietą, kad būtų užtikrintas saugumas.

„Niekiniai tie komentarai. Girdėjau, kaip vadovai sako, kad kolektyvinė sutartis – niekinis lapelis, nieko nevertas. Tad jei jis nieko nevertas, lengva ranka turbūt būtų pasirašytas. Kodėl kitose, irgi rizikingose, šakose kolektyvinės sutartys egzistuoja, viską socialinis dialogas. Ta darbdavio jėgos pozicija, kai darbuotojams grasinama, jie spaudžiami. Kartoti, kad nepasirašys kolektyvinės sutarties, yra pražūtingas kelias. Visi paskutiniai sprendimai veda į niekur. Tikiuosi, kad nepasiekus brangiausiai kainuojančių cechų, pavyks susitarti. Esame pasiruošę derėtis dėl visų punktų“, – patikino B.Daškevičienė.

Darbuotojai teigia norintys įsipareigojimų raštu, o ne tuščių pažadų žodžiu, kuriuos galima bet kada atšaukti. Darbdavys, kaip tikinama, prarado darbuotojų pasitikėjimą, o kai nėra pasitikėjimo – nėra ir tikrumo, kad rytoj galios tos pačios taisyklės.

Streikuojantys darbuotojai tikino, kad bandydama spręsti viršvalandžių problemą, įmonė įsteigė 11 naujų etatų, žada steigti dar 40, bet ne vienas potencialus darbuotojas, pamatęs, kiek uždirbs, nesutinka įsidarbinti. R.Miliauskas patikino, kad visi etatai šiuo metu yra užimti. Darbuotojai tam prieštarauja ir teigia, kad viršvalandžių problemos tai neišsprendė.

„Taip, darbuotojų kaita yra, kaip ir pas visus. Bet mūsų kaita, lyginant su kitomis įmonėmis, nėra didelė – nesiekia 5 proc.“, – patikino bendrovės vadovas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Achemos“ darbuotojų streikas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Achemos“ darbuotojų streikas

Kyla sprogimo pavojus

Iki streiko dienos Achemos darbuotojų profesinė sąjunga (ADPS) vykdė susitikimus su darbdaviu, kurių metu siekta aptarti saugumo klausimus – visiems darbuotojams vienu metu išėjus iš darbo ir palikus neprižiūrimus įrenginius, gali kilti sprogimo pavojus.

„Mums svarbu, kad viskas vyktų saugiai. Susitikimuose pabrėžėme, kad streikuoti pasiryžę visų pareigybių darbuotojai, kurie, bendrovės nuomone, yra būtini užtikrinant gamybos procesus. Informavome darbdavio atstovus, kad streiko metu gamybiniai procesai negalės būti vykdomi. Streikas yra teisėtas darbo sustabdymas ir pareigų nevykdymas, todėl bendrovė turi iki vasario 8 dienos saugiai sustabdyti visus įrenginius, negalinčius veikti be nuolatinės darbuotojų priežiūros“, – anksčiau akcentavo ADPS pirmininkė B.Daškevičienė.

Praėjusią savaitę viešai susirūpinimą dėl saugumo streiko metu išreiškė ir Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius. Streiko išvakarėse jis teigė nežinantis, ar gamykla bus stabdoma, tačiau sakė, kad darbdavys privalo rasti būdą užtikrinti, jog incidentų nebūtų.

„Achema“ vasario 3-iąją informavo, jog į strateginės reikšmės objektų sąrašą įtraukta chemijos gamykla dirba nepertraukiamu režimu ir negali būti taip paprastai sustabdyta, kad nekiltų pavojaus aplinkai ir žmonėms.

Prasidėjus streikui, pasak bendrovės vadovo, yra sustabdytas tik vienas įmonės cechas.

„Kadangi nuo pernai vienas amoniako cechas iki šiol nepaleistas, likusios gamybos šiuo metu yra dirbančios. Su profsąjungomis buvome sutarę, kad pagrindinį oro skaidymo bloką užtikrins, bet savo pažado netęsėjo. Šiuo metu ten yra papildomi žmonės, kadangi oro skaidymo blokas visuomet turi dirbti. Šiuo metu visi įrengimai veikia stabiliai“, – patikino R.Miliauskas.

VDI nustatė pažeidimų

Problemų „Achema“ turi ne tik su streikuojančiais darbuotojais.

Pagal gautą skundą Valstybinės darbo inspekcijos Kauno teritorinio skyriaus inspektoriai 2022 metų sausio 17 dieną atliko neplaninį patikrinimą AB „Achema“.

Patikrinimo metu nustatyta keletas pažeidimų, vienas kurių: darbdavys neužtikrino, kad būtų nepažeista maksimali viršvalandžių trukmė per metus, t. y., bendrovės darbuotojai, nesant bendrovėje kolektyvinės sutarties, dirba daugiau kaip 180 valandų viršvalandžių per metus.

Taip pat nustatyta, kad darbdavys neužtikrino, jog darbuotojams, kuriems taikoma suminė darbo laiko apskaita, darbo laiko režimas būtų nustatomas toks (t. y. jog darbuotojų darbo grafikai būtų sudaromi taip), kad nepažeistų maksimaliojo 52 valandų per kiekvieną septynių dienų laikotarpį laiko.

Už šiuos ir keletą kitų rastų pažeidimų nustatyta administracinė atsakomybė ir paskirtos sankcijos (bauda) darbdavį atstovaujančiam asmeniui. Bauda – 120 eurų, sumokėta 2022 metų sausio 22 dieną.

Nuo 2015 metų sausio „Achemoje“ iš viso atlikti 27 patikrinimai, skirta viena bauda (2022 m.), surašyti 6 reikalavimai pašalinti pažeidimus. Tuose reikalavimuose nurodyta 12 pažeidimų.

„Sodros“ duomenimis, vidutinis atlyginimas bendrovėje 2021 metų pabaigoje siekė 2,3 tūkst. eurų (iki mokesčių).

„Achemos“ profsąjungai šiuo metu priklauso apie 37 proc. iš maždaug 1,3 tūkst. bendrovės darbuotojų.

Pernai gruodį organizuotas slaptas ADPS narių balsavimas dėl streiko skelbimo parodė, kad jam pritaria virš 80 proc. ADPS narių – tai sudaro 30 proc. „Achemos“ darbuotojų. Šis streikas – pirmasis Lietuvoje, kai streikuoti nusiteikę privačiame sektoriuje dirbantys asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius