-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 02 /10:50

„Achemos grupės“ akcininkė Lidija Lubienė: pasigendame verslo palaikymo

Prezidentui Gitanui Nausėdai ketvirtadienį pareiškus, kad dėl itin didelių energetikos kaštų veiklą stabdančios ir darbuotojus laikinai ar visai atleidžiančios bendrovės privalo prisiimti atsakomybę už galimas socialines problemas, veiklą sustabdžiusios Jonavos azoto trąšų gamintojos „Achema“ savininkės „Achemos grupės“ pagrindinė akcininkė Lidija Lubienė teigia pasigendanti objektyvumo ir verslo palaikymo.
„Achemos“ darbuotojų mitingas
„Achemos“ darbuotojų mitingas / Erikas Ovčarenko/BNS
Temos: 2 Verslas Achema, AB

„Gerbiame visas viešai išsakytas nuomones apie susidariusią padėtį „Achemos“ gamykloje. Tačiau kol kas šios nuomonės pagrįstos vien jausmais ir, manyčiau, išsakytos vaikantis pigių politinių dividendų, juk artėjantis rinkimų ciklas jau visai netoliese“, – penktadienį išplatintame pranešime sakė ir „Achemos grupės“ valdybos pirmininkė L.Lubienė.

„Ypač lengva viešai reikšti nuomonę ir dalintis beprasmiais patarimais, kai visiškai neišmanai chemijos pramonės ir „Achemos“ veiklos procesų. Kiekvienas mūsų verslo priimtas sprendimas privalomai grindžiamas išsamiai apsvarstytais faktais ir skaičiais. Sprendimai priimami ieškant tinkamiausių veiksmų, kurie užtikrintų ilgalaikę sėkmingą veiklą“, – pridūrė ji.

„Achemos“ vadovas Ramūnas Miliauskas tikina, jog sprendimas stabdyti gamyklą buvo neišvengiamas.

„Neatlikę šių skaudžių veiksmų pakenktume pirmiausia būtent žmonėms – neveiklumas ar ryžto stoka greitu metu pareikalautų kur kas didesnio masto etatų mažinimo. Pramonės įmonės tiesiog neturi jokio kito pasirinkimo ir privalo mažinti kaštus visomis įmanomomis priemonėmis“, – pranešime sakė R.Miliauskas.

„Achema“ dėl smarkiai išaugusių gamtinių dujų kainų veiklą laikinai sustabdė ketvirtadienį, preliminariai planuojama, kad įmonė nedirbs iki gruodžio, tačiau gali būti reaguojama į pokyčius dujų ir trąšų rinkose.

Dėl stabdomos veiklos dalis darbuotojų bus išleisti į prastovas pusei mėnesio, kiti – mėnesiui, jiems, kaip numato Darbo kodeksas, bus mokamos 40 proc. vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmokos, o apie 5 proc. iš 1250 darbuotojų planuojama atleisti.

Bendrovės profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė BNS ketvirtadienį sakė, jog įmonės darbuotojai kol kas pasimetę, dalis jų svarsto išeiti iš darbo. Pasak jos, informacija dėl darbo grafikų nuolat kinta, o tikslios darbo sąlygos turėtų paaiškėti rugsėjo 5-ąją.

Prezidentas G.Nausėda ketvirtadienį sakė, jog veiklą stabdančios didžiosios įmonės privalo prisiimti atsakomybę už už galimą didesnį nedarbą ir kitas socialines problemas, sunkmečiu pasirūpinti darbuotojais, kurie padeda verslui uždirbti pelną, taip pat rūpintis savo socialiniu įvaizdžiu.

Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius BNS anksčiau sakė, kad pelningai pirmąjį pusmetį dirbusi „Achema“ galėtų pademonstruoti socialinę atsakomybę ir už prastovas mokėti, pavyzdžiui, 50-70 proc. vidutinio atlyginimo išmokas.

„Achema“ teigia esanti viena paskutinių Europos trąšų gamintojų, sustabdžiusių didžiąją dalį gamybos. Dėl aukštų dujų kainų gamybą sumažino arba sustabdė Norvegijos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Vengrijos trąšų gamybos įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius